Cerere mare, case mai scumpe și cu 25%. Cu cât se vinde un metru pătrat în marile orașe din țară

Data publicării:
o persoana tine in mana o cheie de partament in bloc nou construit
Foto: Shutterstock

Din cauza dobânzilor mari, mulți români au amânat decizia cumpărării unei locuințe în ultimii ani. Acum cererea a crescut si cu 50% în marile orașe. Și prețurile au urcat enorm, sunt mai mari cu 25 la sută față de anul trecut. Explicația stă și în faptul că se construiește mai puțin.

Cristi Sulapă își dorește să devină proprietarul unui apartament de 80 m/p în sectorul 6 al Capitalei. Pentru a-și îndeplini visul, tânărul a reușit să pună deoparte peste 25% din avansul pe care îl cere banca. Dobânzile mari, la pachet cu scumpirile, sunt principalele motive care îl opresc să ia decizia mai repede.

Cristi Sulapă: În momentul ăsta, la cât au crescut dobânzile și toate celelalte. Scade dobânda, dar cresc prețurile exagerate. Dobânzile în România față de toată media UE e de 3-4 ori mai mare. În Italia poți să îți iei dobândă de 1,5% pe an la credit ipotecar.

Într-o situație similară sunt și Florin și Gabriela. Caută un apartament de mai bine de un an, însă prețurile umflate, zic ei, dar și calitatea lucrărilor, îi fac să amâne planurile pentru mai târziu.

-Prețurile sunt mult mai mari, dar calitatea este sub nivelul calității de acum câțiva ani. Suprafețele sunt foarte mici, materialele sunt de proastă calitate și, din păcate, uitați-vă cum se construiesc. Un bloc lângă alt bloc, fără spațiu. Nu prea merită să investești în acest moment.

În medie, luna trecută, apartamentele s-au scumpit cu peste 4% față de luna iunie, iar oferta a scăzut. Cel mai mult în Cluj-Napoca, cu 20%, în timp ce cererea în special pentru locuințele noi a crescut cu 53%. Acolo, un m/p se vinde cu 2.700 de euro. O creștere a cererii s-a înregistrat și la Iași. Cu 31%. Un m/p se vinde, în medie, cu 1.500 de euro.

Daniel Crainic - director marketing agenție imobiliară: Oferta, fie din cauze administrative că nu s-au alocat mai multe autorizații de construcții, fie din cauze economice că dezvoltatorii în condiții de piață mai grele cum au fost anii trecuți și-au amânat planurile, astfel oferta a scăzut. Așadar acesta este motivul pentru care avem dezechilibru între cerere și ofertă. Cererea mai mare, oferta mai mică, în care se vede, până la urmă, un preț.

-Cererea este mare, dar oferta mică?
-Da, inexistentă aș spune, în partea asta a sectorului. Ce calcule făcuserăm noi când am decis să ne mutăm la casă, nu se mai pupă deloc cu ceea ce găsim.

Nicoleta Pînzaru - jurnalist Digi 24: În București, prețul pentru un apartament este de aproximativ 1.600 de euro per m/p, după o creștere de 5% în ultimele 12 luni. Potrivit Agenției Naționale de Cadastru, în 2024 s-au construit circa 11 mii de locuințe noi, cu 4 mii mai puține față de anul trecut.

La nivel național, în primele 6 luni ale acestui an s-au vândut aproape 300 de mii de imobile, cu circa 14 mii mai multe față de anul trecut, iar băncile au dat credite ipotecare în valoare de 1,3 mlrd de euro.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville