Pe 8 iulie 2013, inspectorul principal Cornel Ioniță intra într-un corp al Universității din Copou, pregătit să înfrunte moartea. Un bărbat luase ostateci mai mulți studenți și profesori și amenința că aruncă totul în aer. Oliver Stan a fost pus la pământ de un student, în amfiteatru și predat poliției. Cornel Ioniță s-a ocupat de dezamorsarea bombei artizanale.
„Toate misiunile pe care le executăm noi sunt dificile. A fost una dintre misiunile cu grad mare de risc, iar împreună cu colegii şi cu forţele cu care am cooperat atunci la faţa locului a fost ca totul să se termine cu bine,” a explicat inspector principal Cornel Ioniţă.
Dacă bomba ar fi explodat, ar fi fost o tragedie la Universitate.
„Mi-a explicat de la jandarmi că proiectilul era unul veritabil. Din cel de-al Doilea Război Mondial și amfiteatrul nu rămânea întreg,” spunea pe 9 iulie 2013 Ion Bogdan, decanul Facultății de Electronică și Telecomunicații.
Pentru curajul său, ofițerul ieșean a fost desemnat cel mai bun polițist al anului. Inspectorul principal Cornel Ioniță lucrează din 2000 la Serviciul de acțiuni speciale al Inspectoratului județean de Poliție Iași. De ziua României, anul trecut, a fost avansat în grad.
„ Este şeful Serviciului Pirotehnic din cadrul Inspectoratului. Acţionează de fiecare dată cu un risc maxim atunci când sunt alerte cu substanţe explozive cu obiecte pirotehnice şi pot exemplifica, cazul de anul trecut de la universitate când a fost primul poliţist ajuns la faţa locului,” a declarat chestorul Ioan Scripniciuc, inspector şef la Inspectoratul de Poliție Județean Iași.
Atentatorul este închis la spitalul Grajduri. Expertizele psihiatrice au stabilit că nu avea discernământ când a intrat cu bomba în universitate. Dispozitivul fusese improvizat dintr-un proiectil pe care tânărul l-a găsit în Suceava. Oliver Stan suferea de schizofrenie dar a refuzat să-și ia tratamentul. El a stat izolat 5 ani, într-o colibă, în munți.