Chirurgul plastician ieşean Dragoş Pieptu şi Daniel Murariu, rezident în chirurgie plastică la Universitatea din Virginia, şi-au propus să înfiinţeze un centru craniofacial în Iaşi din dorinţa de a ajuta cât mai mulţi copii născuţi cu malformaţii să ducă o viaţă normală.
"Aceşti copii vor fi trataţi prin echipe multidisciplinare aşa cum sunt trataţi în ţările din vestul Europei," a explicat prof.univ.dr. Dragoş Pieptu, chirurg plastician.
Thomas Gampper, vice președinte al departamentului de chirurgie plastică în Charlottesville, Virginia: "O să începem cu copii care au probleme din naştere, în cazul buzei de iepure, malformaţii ale craniului sau ale oaselor faciale. Asta va fi prioritatea noastră. Apoi s-ar putea să alegem adolescenţi sau tineri adulţi care nu au mai avut o intervenţie chirurgicală."
Alături de chirurgii români vor opera 11 medici din Statele Unite, specialişti ce realizează în fiecare an câte o sută de astfel de intervenţii. În România, anual se nasc aproximativ 200 de copii cu malformaţii.
"O persoană care are o buză de iepure şi nu este operat nu numai că o să aibă probleme de nuriţie, dar o să fie şi marginalizat de comunitate. Statistic vorbind, majoritatea nu au serviciu, nu se căsătoresc, nu au copii şi e, într-un fel, o condamnare," a explicat Daniel Murariu, rezident în chirurgie plastică la Universitatea din Virginia.
Primele 40 de operaţii au fost programate pentru luna aprilie. Specialiştii vor realiza intervenţiile, pentru început, în sălile de operaţie de la Institutul Regional de Oncologie şi speră ca, în decurs de şapte ani, să construiască o clădire dedicată unicului centru craniofacial. Proiectul beneficiază deja de o finanţare de 160 de mii de dolari de la un investitor privat.