200 de persoane trebuiau să plece la muncă în Spania, în această dimineaţă. Numai că au făcut cale întoarsă. Cel care le-a cerut bani pentru a le găsi un loc de muncă la cules de fructe s-a făcut nevăzut. Oamenii au depus plângeri la Poliţie. Paguba este cu atât mai mare cu cât nu îşi pot recupera acum decât jumătate din banii de transport.
Din cele 200 de persoane care îşi făcuseră bagajele să plece în Spania, 80 sunt din satul doljean Macrea. Ştiau doar că trebuiau să culeagă fructe la o fermă. Cel puţin asta li s-a promis. Au avut încredere şi fiecare a plătit câte 50 de euro. Doar că cel care trebuia să le fie ghid nu a mai fost de găsit. Acum oamenii se plâng că au fost înşelaţi şi că au rămas cu datorii.
„Ne-a luat banii, 50 de euro de persoană, că ne duce la loc de muncă sigur, că ne asigură acolo cazare gratuită”, spune un bărbat.
Mulţi dintre cei păgubiţi au depus plângeri la Poliţie.
„Poliţiştii doljeni au întocmit un dosar de cercetare penală în care se efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. Pe parcursul investigaţiilor se va stabili cu exactitate situaţia de fapt şi vor fi identificate toate părţile vătămate”, a spus Amelia Căprărin, purtător de cuvânt IPJ Dolj.
Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj îi sfătuiesc pe oameni să fie mult mai atenţi la persoanele care recrutează forţă de muncă pentru străinătate.
„Trebuie să fie eliberată o chitanţă. Această sumă trebuie menţionată în contractul de mediere unde sunt stipulate clauzele clare, acele clauze care sunt prevăzute şi în contractele ferme încheiate de societatea românească cu societatea la care vor fi plasaţi cetăţenii români. Totodată, trebuie să aibă cunoştinţă şi de clauzele stipulate în contractul individual de muncă”, a precizat Cătălin Mohora, inspector şef ITM Dolj.
Pe lângă banii plătiţi pentru iluzia unui loc de muncă în străinătate, oamenii au mai cheltuit şi câte 80 de euro pentru transport. Reprezentanţii firmei spun însă că le vor înapoia jumătate din sumele plătite iniţial.