Elena Brătianu este specialista satului în materie de gemuri şi dulceţuri şi tot ea va fi cea care se va ocupa de Magiunul de Saray. Reţeta este moştenită de la străbunicii săi şi vrea să o folosească la viitorul brand de Saraiu.
Elena Brătianu, localnică: La magiunul de prune opărim prunele până cad de pe sâmburi, pe urmă le dăm printr-un ciur ca să rămână pieliţa în ciur şi să se aleagă pulpa, iar apoi îl fierbem până când se face aşa în felul ăsta
Ideea Magiunului de Saray s-a născut din nevoia perpetuării tradiţiei locale, iar numele viitorului produs a fost inspirat din prima dovadă de existenţă a localităţii Saraiu.
Artizanul acestui proiect este primarul comunei care îşi doreşte ca magiunul tradiţional de la Saraiu să devină un brand important în ţară şi străinătate.
Dorinela Irimia, primar comuna Saraiu: " Este un proces cu o documentaţie mai amplă. Suntem în curs de organizare şi certificare a acestui produs"
Primele borcane cu magiun destinate comercializării ar putea ajunge pe piaţă cel mai târziu iarna viitoare.