Cum să adormi când afară este foarte cald

Data actualizării: Data publicării:
Femeie care incearca sa adoarma, in pat
Oare număratul oilor este o idee bună? Foto: Profimedia

După o zi caniculară, măcar de odihnă să ai parte. Dar, așa cum căldura îți dă o senzație de oboseală în timpul zilei, știi prea bine că nici noaptea nu o să te lase în pace.

Experții recomandă de obicei setarea termostatului dormitorului la aproximativ puțin peste 18°C pentru condiții optime de somn. Bine, nu te enerva, când afară sunt 30 de grade, noaptea, te-ai mulțimi și cu un 25-26.

Dacă v-ați uitat vreodată la tavan ore întregi într-o noapte fierbinte și umedă, știți de ce: poate fi foarte greu să dormiți într-o cameră caldă.

Temperatura corpului fluctuează în mod natural pe tot parcursul zilei, scăzând noaptea și crescând din nou dimineața, când vă treziți, scrie Time.

"O temperatură mai scăzută a corpului ne facilitează de fapt somnul", spune Dr. Anita Shelgikar, profesor de neurologie la University of Michigan Medical School. "Atunci când este mai greu să menținem acea temperatură scăzută a corpului, acest lucru ne poate perturba somnul".

Niște studii

Cercetările susțin acest punct de vedere. Un studiu din 2018 a constatat că o creștere cu un grad Celsius a temperaturii camerei se traduce prin aproximativ trei minute mai puțin de somn, contribuind potențial la reducerea performanțelor cognitive în rândul studenților care locuiesc în clădiri fără aer condiționat.

O altă lucrare, din 2012, a constatat că, acum, căldura afectează tipul de somn de care organismul are nevoie pentru a se trezi odihnit și revigorat. De asemenea, este mai puțin probabil ca oamenii să doarmă toată noaptea într-un mediu cald, chiar dacă sunt suficient de obosiți pentru a adormi inițial, spune Jennifer Martin, fost președinte al Academiei Americane de Medicină a Somnului.

Soluția cea mai evidentă este să folosiți aerul condiționat pentru a vă menține dormitorul răcoros, dar aceasta nu este o opțiune pentru persoanele care locuiesc în casele care nu au aer condiționat - și s-ar putea să nu fie atrăgătoare pentru cei care își folosesc aparatele cu moderație din motive financiare sau de mediu.

Dacă vă încadrați în oricare dintre cele două tabere, iată alte modalități de a dormi bine atunci când afară este cald.

Înșeală-ți corpul

O analiză științifică co-autorată de Shahab Haghayegh, cercetător la Brigham and Women's Hospital din Boston, a constatat că un duș sau o baie fierbinte cu o oră sau două înainte de culcare poate îmbunătăți somnul. Acest mediu cald poate declanșa modificări fiziologice care vă scad temperatura centrală și vă ajută să adormiți, explică el.

Pregătiți-vă camera înainte de culcare

Dacă nu aveți nevoie să fiți în dormitor în timpul zilei, Shelgikar recomandă să țineți storurile trase pentru a bloca o parte din lumina soarelui și pentru a menține temperatura interioară cât mai scăzută posibil. Și dacă aveți aer condiționat, dar nu doriți să îl utilizați peste noapte, poate fi benefic să îl porniți cu puțin timp înainte de a merge la culcare, astfel încât să puteți adormi în timp ce camera este încă rece, adaugă Martin.

Folosiți un ventilator

Ventilatoarele "au o funcție dublă. Ele vă mențin răcoros și produc zgomot alb, care maschează zgomotul ambiental", spune Dr. Josna Adusumilli, neurolog și medic specialist în medicina somnului la Massachusetts General Hospital. Deschiderea unei ferestre poate ajuta, de asemenea, atâta timp cât calitatea aerului o permite. "Circulația aerului, chiar dacă este cald, pare să ajute oamenii să doarmă mai bine", spune Martin.

Atenție la lenjeria de pat

Adusumilli recomandă să cumpărați așternuturi și pijamale din țesături respirabile, cum ar fi bumbacul și inul. Dacă împărțiți patul cu altcineva, luați în considerare folosirea unor huse separate, așa cum se obișnuiește în unele țări europene, sugerează Martin. Acest lucru poate fi util dacă unul dintre voi doarme mai cald decât celălalt - și, cel puțin, poate oferi o anumită separare fizică în nopțile călduroase.

Comprese umede

O metodă veche, dar bună pentru a vă ajuta corpul să piardă câteva grade în plus noaptea este să umeziți pur și simplu un prosop sau o cârpă. Puneți-l pe frunte sau pe corp. Doar nu saturați prosopul. Nu vreți să vă udați salteaua și așternuturile! De asemenea, dacă atmosfera este foarte uscată, puteți lua un pulverizator și stropi ușor așternuturile.

Cu cearșafurile la frigider ai încercat?

Da, știm pare o nebunie. Dar după câteva nopți albe, parcă ai încerca orice. Poți lua o parte dintre cearșafuri, împacheta cu grijă, pune într-o pungă de plastic și păga la frigider. Pare cam extrem, de acord!

Încearcă să scapi de stimuli

De cei luminoși, de toate beep-urile de la telefon, de zgomote (da, poți încerca și dopurile de urechi). Iar dacă ai animale de companie cu viață nocturnă, pisici de exemplu, alege să te pui pe tine pe prim plan!

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale