Pepiniera va fi amenajată pe fondul forestier al oraşului Râşnov, chiar la poalele masivului Postăvaru. Când va fi gata, de aici ar trebui să iasă în jur de 10.000 de puieţi de foioase şi aproximativ 25.000 de bucăţi de răşinoase, în fiecare an.
Cu o suprafaţă de aproape un hectar, pepiniera ar trebui să asigure necesarul de puieţi pentru împădurirea a nu mai puţin de 6.300 de hectare de fond forestier, dar şi cele peste 500 de hectare de păşune împădurită, aflate în proprietatea oraşului Râşnov.
"Noi ne aflăm în acest moment în această zonă. Clădirea administrativă va fi în stânga, cu sola 2 de semănături şi cu remiza, iar în dreapta vom avea alte patru sole de cultură şi solarul în care se vor semăna seminţe de brad, molid şi pin", a precizat Bogdan Costescu - inginer silvic la Ocolul Silvic Râşnov.
Proiectul este, însă, abia la început. Formalităţile au întârziat lucrările, aşa că, deocamdată, se lucrează la ridicarea clădirii administrative. Iar aceasta este o mică parte din ceea ce va exista aici la sfârşitul anului 2015.
Pepiniera va salva o bună parte din bugetul local al Râşnovului.
"An de an noi am făcut împăduriri. De cele mai multe ori poate nu aveam o capacitate de puieţi suficientă şi, din acest motiv, ceea ce reuşim să facem în perioada următoare este să venim în sprijinul nostru, fiindcă altfel ar fi trebuit să cheltuim bani din bugetul local să cumpărăm puieţi de la pepinierele cu tradiţie", a spus Adrian Veştea - primarul oraşului Râşnov, PNL
Pe lângă răşinoase, în pepinieră vor fi plantate şi seminţe de fag şi stejar. Valoarea totală a proiectului este de peste 900.000 de euro, din care aproape 362.000 de euro, adică 40% din fondurile necesare, vin din bugetul primăriei Râşnov. Restul sunt bani de la Uniunea Europeană.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Claudiu Simu