Video&Foto Salina Turda se extinde. Cum va arăta noua mină de 10.000 de metri pătrați, cu 5 lifturi și alei suspendate din adâncul pământului

Data publicării:
salina turda
În prezent, aproximativ 600 de mii de turiști vizitează anual Salina Turda. Sursa foto: colaj Facebook / Salina Turda

Salina Turda se extinde. O nouă mină de 10 mii de metri urmează să-și deschidă porțile pentru turiști. Este vorba despre mina Iosif, care va avea 5 lifturi panoramice, un râu artificial, dar și mai multe alei suspendate. Odată cu investițiile de peste 25 de milioane de euro, și numărul turiștilor ar urma să se dubleze, estimează autoritățile locale.


Mina Iosif, cunoscută și ca Sala Ecourilor, a fost principala sursă de sare din zonă timp de 150 de ani.

"Momentan se poate vizita doar de la nivelul balconului. Mina Iosif este o mină în formă de clopot, a fost exploatată în anul 1740 și are o adâncime totală de 115 metri", povestește Mădălina Craiu, ghid la Salina Turda.

Lucrările de extindere ar trebui să înceapă anul viitor și să dureze 2 ani, spun autoritățile locale.

"Se va întinde pe circa 10 mii metri pătrați, estimările de finanțare sunt undeva la 25,5 milioane de euro. Noua salină, în mod practic, va duce la o dublare a numărului de vizitatori, ajungând undeva, după estimarile noastre, la 1,2 milioane - 1,5 milioane de turiști anual", spune Cristian Matei, primarul orașului Turda.

"Accesul în interiorul Minei Iosif se va face cu ajutorul a 5 lifturi panoramice, care vor putea transporta 64 de persoane într-o singură coborâre. De asemenea, proiectul prevede și un râu artificial, dar și alei suspendate, astfel încât oamenii să poată vedea îndeaproape interiorul muntelui de sare", relatează Bianca Timșa, jurnalist Digi24.

Sursa video: Primăria Turda

Până să fie deschis noul spațiu subteran, turiștii au la dispoziție alte mine pe care să le viziteze, dar și o mulțime de activități. De la plimbări cu barca sau cu roata panoramică, până la un loc de joacă pentru copii.

"S-a modernizat foarte tare, e fantastic! Mi se pare că e foarte entertainment. Văd golf, după aceea cred că mă duc la ping-pong... Au foarte multe chestii!", constată un vizitator.

"Foarte frumos! Este bine că încep să se facă lucruri noi și la noi în țară și că avem ce vizita", este de părere o turistă.

"E plăcut să petreci timpul aici, plus că aerul e mai sănătos", spune un alt turist.

"- E ceva frumos pentru țara noastră. Am văzut că vin și străini care ne vizitează.
- Ce v-a făcut să veniți aici?
- Aerul. Pentru tratament, cum ar veni.

În prezent, aproximativ 600.000 de turiști vizitează, anual, Salina Turda.

Reporter: Bianca Timșa
Operator: Radu Tomuleț

Salina Turda. Sursa foto: Facebook / Salina Turda
Salina Turda. Sursa foto: Facebook / Salina Turda

 

 

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri