Vlad Noaghea este unul dintre ciobanii care, deşi are doar 28 de ani, știe în ce să investească. În prezent are doar 120 de oi, însă a început, încet încet, să se reorienteze către afacerea cu berbecuţi.
„Aici ne chinuim, vindem câte unul, doi de acasă. Mergem în piaţă, alte probleme, omul strâmtorat de bani cumpără câte o jumătate, o jumătate rămâne...mai complicat. Aşa ar fi mai uşor să îi dăm la export", ne spune Vlad Noaghea.
Chiar dacă preţul la export al unui berbecuţ viu nu este mare, oierul spune că este totuşi mai avantajos să vândă animalele la turci, iar ca el mai sunt şi alţi ciobani din zonă.
„Îi dai la grămadă, odată, toţi, ca la en-gros, iei banii grămadă. Aşa când îl vinzi cu bucata, azi ai un client, mâine nu mai ai", ne spune Nicolae Noaghe, oier.
„Da, e foarte rentabilă această afacere şi eu aş zice să mergem mai departe. Decât să vinzi 10 berbecuţi, mai bine vând 100", afirmă Gigi Herdare, crescător de oi.
România a exportat oi şi berbecuţi în Turcia până în 2002, când serviciile veterinare turceşti au interzis importul de ovine şi produse din carne de la noi din ţară.