Cea mai veche mostră de brânză din lume a fost găsită pe capul și gâtul unor mumii din China

Data publicării:
branza veche mumii china
Arheologii au descoperit că substanţa enigmatică presărată pe mai multe mumii din Cimitirul Xiaohe este brânză. Colaj foto / surse foto: Profimedia Images

Misterioasa substanţă albă ce a fost găsită presărată pe capul şi gâtul unor mumii din China, ce au peste 3.600 de ani, este cea mai veche brânză din lume. Teste ADN recente au dezvăluit că această substanţă este brânză de kefir obţinută dintr-un amestec de lapte de vacă şi de capră.

Arheologii au descoperit substanţa enigmatică presărată pe mai multe mumii din Cimitirul Xiaohe, din Bazinul Tarim (nord-vestul Chinei), în urmă cu aproximativ două decenii. Teste ADN recente au dezvăluit că această substanţă este brânză de kefir, o brânză moale probiotică, obţinută dintr-un amestec de lapte de vacă şi de capră în urmă cu mii de ani, conform unui studiu publicat miercuri (25 septembrie) în jurnalul Cell, notează Agerpres.

Această brânză conţinea câteva specii de bacterii şi de fungi, printre care Lactobacillus kefiranofaciens şi Pichia kudriavzevii, care se găsesc şi în kefirul din prezent.

Aceasta este cea mai veche mostră de brânză descoperită vreodată”, a declarat coordonatorul acestui studiu, Qiaomei Fu, paleontolog la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor şi de Paleoantropologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Chineze de la Beijing.

Alimentele precum brânza sunt extrem de greu de conservat de-a lungul miilor de ani, ceea ce a făcut ca această descoperire să reprezintă o oportunitate rară” pentru paleoantropologi.

Studierea în detaliu a acestei brânze străvechi ne poate ajuta să înţelegem mai bine dieta şi cultura strămoşilor noştri” a adăugat el.

Cercetătorii au determinat că particulele de L. kefiranofaciens găsite sunt înrudite îndeaproape cu cele din Tibet. Prin secvenţierea genelor bacteriene, cercetătorii pot „urmări modul în care bacteriile probiotice au evoluat în ultimii 3.600 de ani”, conform studiului.

Observaţiile noastre sugerează că în regiunea Xinjiang a Chinei s-a menţinut cultura kefirului încă din Epoca Bronzului. Putem de asemenea observa modul în care bacteriile au evoluat în ultimii 3.000 de ani. Mai mult decât atât, prin analiza produselor lactate, obţinem o imagine mai clară a modului de viaţă al oamenilor din vechime şi a interacţiunii lor cu lumea înconjurătoare”, a mai susţinut Qiaomei Fu.

Singura enigmă care rămâne este de ce aceste mumii au fost presărate cu brânză.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la mica recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
volkswagen shutterstock_1154271856
Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...