Video Cum a decis Nicușor Dan să intre în cursa pentru Cotroceni. „A fost un mesaj clar”. Ce spune despre susținerea partidelor

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2024-12-17 at 22.06.45
Nicușor Dan, la Jurnalul de Seară de la Digi24

Invitat la Jurnalul de Seară, Nicușor Dan a explicat că a luat decizia de a candida la alegerile prezidențiale, deoarece cred că „ceva s-a schimbat fundamental în România” după votul din 24 noiembrie (n.r. - primul tur al alegerilor prezidențiale). El a spus că a fost făcut un sondaj „rapid”, care a arătat că „există un nivel de încredere” în persoana sa. El a mai spus că, înainte de stabili o nouă dată a scrutinului prezidențiabil, autoritățile trebuie să facă dovada faptului că măsura anulării procesului electoral a fost una corectă. „Faptul că noi, ca stat, am ajuns să anulăm alegeri a fost un eşec al unor instituţii”, consideră el, menţionând servicii secrete și Autoritatea Electorală Permanentă. 

Principalele declarații făcute de Nicușor Dan:

Reacțiile sunt firești. Fiecare dintre noi a făcut ceea ce trebuie. Oameni din spațiul public m-au întrebat dacă vreau să candidez, am anunțat ieri. Partidele proeuropene sunt implicate și în negocieri și reacțiile lor sunt firești la momentul actual.

Am propus o candidatură și așteptarea ca partidele prooccidentale sau o parte să mă susțină. Vom vedea. Suntem în momentul în care candidatura trebuie luată ca atare, așa cum am prezentat-o. Da, vreau să candidez, am explicat de ce cred că e o soluție potrivită pentru România.

Nu e nimic anormal. Sunt negocieri legitime suprapuse pentru formarea guvernului, pentru prezidențiale. USR are avantajul de a avea candidatul din turul doi și de a juca avantajul în negocieri. E o realitate că are aceste voturi din turul întâi.

Cine v-ar putea susține?

Până la alegeri vor mai fi foarte multe discuții, ne uităm la sondaje, e o discuție care abia începe.

Am auzit o parte din declarațiile liderilor politici. Nu cred că trebuie să livrăm oamenilor cine pe cine a sunat la ce oră. Nu am vorbit cu Elena Lasconi, mesajul a fost transmis către USR.

Cum a luat decizia de a candida

Probabil că dacă nu aș fi fost întrebat din seara de 6 decembrie, când s-au anulat alegerile, decizia mi-ar mai fi luat câteva zile. Eram dator cu un răspuns și a grăbit analiza. Cred că ceva s-a schimbat fundamental în România după 24 noiembrie. Acum a fost un mesaj clar că trebuie să se schimbe ceva fundamental, dincolo de persoana domnului Georgescu, că nu se mai poate.

Inclusiv partidele și-au făcut propria analiză pe acest moment și și-au pus întrebarea cu ce pot contribui. În urma analizei a rezultat un profil de președinte și că am atribute care să mă califice pentru funcție.

Am făcut un sondaj. Sociologia spune că nu faci pe emoții. Am făcut un sondaj rapid pe nivelul de încredere și pe tendințele și așteptările oamenilor, săptămâna trecută. Sondajul mi-a spus că există un nivel de încredere pentru persoana mea și un nivel de așteptare pentru atributele pe care le am. Sunt oameni cu care lucrez de mai mulți ani. Sunt 10 persoane apropiate cu care mă consult. Decizia am luat-o eu, după ce i-am testat pe fiecare, am pus multe întrebări.

Eu nu văd riscuri. Partidele se comportă altfel. E un lucru bun. Modul în care comunică, a fost foarte civilizat, felul cum s-au întâlnit, cu mici excepții. Au înțeles pericolul, au dat mesaj de stabilitate, au început discuția pe principii și nu pe poziții, lucru care nu s-a întâmplat acum un an și jumătate. Faptul că în relația cu cetățenii au fost foarte precauți și a lipsit acea aroganță cu care cumva ne obișnuisem.

Ați intenționat vreun impact al anunțului pentru negocieri?

Nu. La nivelul partidelor lucrurile interferează, urgența e dată de formarea unui guvern. Nu am nimic de-a face cu negocierile. Pentru mine ca persoană interesată de alegeri a fost un anunț onest.

Candidat comun?

Nu cred că are cineva răspunsul la întrebare. Partidele sunt instituții profesioniste în ceea ce privește politica, mai puțin în ce privește guvernarea. Vor exista discuții.

Mai întâi trebuie tranșată data alegerilor. Sunt informații pe care nu le am.

Lucrul cel mai important este ca oamenii să fie convinși cât mai mulți că anularea alegerilor a fost o decizie corectă, chiar dacă trebuie să mai așteptăm 3 luni.

Au început să apară informații, incomplete, era bine dacă apăreau înainte de alegeri. Mă bucură foarte mult anunțul Comisiei Europene de azi privind interferența TikTok.

„A fost un eșec, cine a greșit trebuie să plătească”

A fost un eșec că am ajuns să anulăm alegerile, eșec al unor instituții, AEP, servicii secrete etc. Va trebui să vedem cine a greșit. Cred că e mai important acum ca chestiunea alegerilor să fie lămurită.

Dacă se confirmă că a fost o influență a unui stat străin, cel mai probabil Rusia, acest lucru ține de serviciile de informații externe. Nu poți să vii să pui rapoartele pe masă de pe o zi pe alta. Aceasta trebuie făcută în mod profesionist.

Va mai candida Georgescu?

Pentru moment avem un candidat care a spus că a făcut o campanie gratuit și avem informații că au existat oameni plătiți pentru a-i face campanie. Informațiile pe care le avem acum sunt de ordinul a câteva sute de mii de euro, momentan. Specialiștii spun că trece de 10 milioane de euro. Mă aștept să mai apară informații despre campanie.

Dacă serviciile nu și-au făcut treaba, ce va face președintele Nicușor Dan?

Instituțiile trebuie să plătească, serviciile, domnul Greblă. Sunt foarte multe ipoteze. Am spus că a fost un eșec, cine a greșit trebuie să plătească. În joc e și reputația României. Instituțiile au greșit. E important să avem povestea completă, noi ca cetățeni obișnuiți. Imaginea de ansamblu trebuie cunoscută.

Ce intenționați cu cravata?

Oamenii au multe preocupări și politica nu e una din ele la care se uită. Unul din elementele cu care identifică președintele e aspectul fizic, inclusiv cravata.

De unde știm că veți putea câștiga voturi în afara Bucureștiului?

Credeți că primarul din Caransebeș e bun? Dacă cetățenii l-au votat pentru un nou mandat, aș zice că e bun. Bineînțeles că va urma o campanie. E foarte bine că o să fie candidați cu un anumit trecut, nu ca domnul Georgescu care a apărut în 2 săptămâni. Sunt o persoană publică în ultimii 15 ani. Voi putea comunica ce am făcut, asta e democrația și oamenii își vor face o opinie.

Întrebat dacă l-ar desemna pe Marcel Ciolacu premier din nou

E complicat de spus din afară. Suntem într-un moment economic și geopolitic dificil. Deja partidele pro-occidentale au 64%. Cu ieșirea unuia vor avea 52%, un sprijin parlamentar șubred.

Imperativul e ca noi să avem stabilitate. Sunt multe chestiuni personale. Din afară e ușor să spui că îmi place sau nu un om din partid.

Eu sper ca până la alegerile prezidențiale să se mai estompeze, adică pe de o parte există neîncredere, pe de altă parte neîncredere în partide pro-occidentale și populism.

Este foarte importantă activitatea guvernului, dacă vor reduce din agenții, sper să recapete încrederea în instituții.

Eu sper că o parte din votanții lui Călin Georgescu, dacă vor avea mai mult timp, dacă vor vedea un candidat mai mult reformist și nu populist, vor vedea și soluția rațională. E o societate care s-a văzut că se poate mobiliza în anumite momente, sunt optimist. Sper să mai coborâm bariera de neîncredere și să adunăm cele două românii, să dialogăm.

Politicieni care au greșit de multe ori, au luat decizia bună de a intra în NATO.

Parteneriatul civil?

La referendumul pentru familie a fost foarte multă violență între cele două tabere. Pe o chestiune de acest fel nu poți să-ți schimbi opinia de pe o zi pe alta. Argumentațiile aduse au fost exagerări și ar fi fost bine să avem un mediator. Nu cred că e momentul să reluăm discuția acum, pentru că societatea are alte probleme.

Forțele europene să aibă mai mulți candidați?

E o analiză. Să vedem ce ne spun și sondajele. E posibil ca o competiție cu doi candidați pro-occidentali, de stânga și de dreapta, e posibil să ne aducă mai mulți votanți.

Cunosc engleză și franceză.

Despre politica după Trump?

Nu cred că se va schimba foarte mult. În SUA avem o societate polarizată, cunoaștem de susținătorii suveraniști. Când vorbim de Călin Georgescu nu cred că e același tip de suveranist, pentru că pune în discuție NATO, UE și e suspectat de influența Rusiei.

Trebuie să avem un stat funcțional, nu putem fi siguri că nu va mai exista influența Rusiei.

La alegerile din noiembrie nu am reușit să detectăm pericolul. Sunt convins că România e o țară importantă pentru blocul democratic, sunt convins că la alegeri aliații ne vor ajuta.

Personalul de campanie?

Am făcut o analiză pe atributele președintelui, mai departe sunt subtilități de politică externă, pe care, onest, o să le aprofundez, ca să am răspunsurile la întrebări.

Despre meme-urile apărute pe internet?

Umorul e o mare calitate. Dincolo de asta, e o chestiune foarte serioasă. Este un moment de criză al societății. În mare majoritate a spus că nu putem merge așa înainte și este o mare oportunitate de a schimba lucrurile.

Despre căldura din București

Eu sper că toți vor avea în iarnă. O să fie mai bine sezonul ăsta, dar bineînțeles că vor mai fi avarii.

Bucureștenii vor fi mai bine cu dvs președinte decât primar? Ce se va întâmpla altfel în București?

Oamenii au semnalat că avem un aparat administrativ bolnav. Sunt mecanisme administrative care pot fi influențate decisiv de președinte. Cred că am avut o direcție bună dar nu ne-am mișcat deloc repede așa cum am vrut. Dacă tot facem un efort, să facem un efort la nivel macro.

Toate instituțiile trebuie să continue mai bine și trebuie să „zgâlțâim” sistemul din mers.

Știrea inițială: „Românii au transmis la alegeri că nu se mai poate, că s-a mințit prea mult, că politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele și că instituțiile nu se ocupă de lucrurile de care trebuie să se ocupe. E nevoie de schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la așteptările cetățenilor. Schimbarea nu se poate baza decât pe valori sănătoase”, a spus Nicușor Dan, luni seară, când a anunțat că intenționează să intre în lupta pentru Cotroceni.

De atunci, au început discuțiile cu partidele proeuropene. PNL a transmis, prin președintele său interimar Ilie Bolojan, că ar fi dispus să se pună în spatele lui, însă e nevoie de analize în Coaliția încă neformată pentru a-l da candidat unic.

USR a transmis că rămâne în continuare pe firul susținerii Elenei Lasconi, dar nu exclude o schimbare de tabără în viitor. Ba chiar pune pe masă varianta de doi candidați proeuropeni pentru Cotroceni.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii au vizitat 'țara care nu există' și au descoperit o altă lume. Au mâncat de toți banii și au...
Digi FM
Acuzații șocante la adresa lui Donald Trump! Fosta Miss Elveția, românca Beatrice Keul, rupe tăcerea
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Pensiile vor fi livrate cu întârziere în ianuarie 2025. Care este motivul
Newsweek
Cum pot obține zeci de mii de pensionari o pensie cu 50% mai mare? Ce condiții trebuie îndeplinite?
Digi FM
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță, primul Crăciun în calitate de soț și soție. Care este marea dorință...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Imagini virale cu trei lupi care apar pe o pârtie de schi renumită din Italia: „Se antrenează să fie mai...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic