Xi Jinping a promis că va apăra interesele economice ale Chinei și a avertizat Statele Unite că prin reluarea unui război comercial „nu vor exista câștigători”, în timpul unei întâlniri cu șefii mai multor instituții financiare globale, informează CNN.
Xi a făcut aceste remarci marți în timpul unei întâlniri cu șefii mai multor instituții financiare globale, inclusiv ai Băncii Mondiale și ai Fondului Monetar Internațional, la o zi după ce autoritățile de reglementare chineze au anunțat o anchetă antitrust asupra producătorului american de cipuri Nvidia.
Ancheta este văzută pe scară largă ca o escaladare majoră într-o bătălie în creștere pentru dominația AI, pe care atât Washingtonul, cât și Beijingul o consideră crucială pentru apărarea securității naționale, înainte cu puțin timp ca Donald Trump să revină la Casa Albă.
„Războaiele tarifare, războaiele comerciale și războaiele tehnologice sunt împotriva tendinței istorice și a legilor economice și nu vor exista câștigători”, a spus Xi, potrivit postului de stat CCTV.
„Construirea „curților mici cu ziduri înalte” și „decuplarea și ruperea lanțurilor” îi va răni pe ceilalți și nu va aduce beneficii pe sine. China a crezut întotdeauna că numai atunci când China este bună, lumea poate fi bună. Doar atunci când lumea este bună, China poate fi mai bună”, a adăugat el.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a folosit inițial expresia „curte mică și gard înalt” pentru a descrie o strategie de a permite majorității comerțului cu China să progreseze în mod normal, în timp ce impune restricții asupra anumitor bunuri, în special produse de înaltă tehnologie precum semiconductori, considerate a avea aplicații militare.
Săptămâna trecută, administrația Biden a anunțat o a treia rundă de restricții a exporturilor, în tot atâția ani, care restricționează accesul Beijingului la două duzini de echipamente de fabricare a semiconductoarelor și cipuri de memorie avansate, și plasează controale asupra a peste 100 de companii chineze.
Trump a declarat că luna trecută China se va confrunta cu tarife mai mari la bunurile sale, cu 10% peste orice tarife existente, până când va împiedica fluxul de droguri ilegale în SUA.
Într-un interviu difuzat duminică pe NBC, președintele ales a spus că el și Xi „au comunicat între ei” cu câteva zile în urmă. Când a fost întrebat despre discuție la un briefing de luni, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei nu a confirmat sau infirmat în mod direct.
China are probleme cu exporturile
China se bazează pe exporturi, în special către marii parteneri comerciali precum Statele Unite, ca motor cheie al creșterii, pe măsură ce cererea internă scade din cauza unei serii de probleme economice. Marți, datele oficiale au arătat că exporturile au scăzut brusc, iar importurile au scăzut în mod neașteptat luna trecută.
Exporturile au crescut cu doar 6,7% în noiembrie. A fost considerabil o creștere mai slabă decât prognoza de 8,5%, făcută de către un grup de economiști chestionați de Reuters, și mult mai mică decât o creștere de 12,7% în octombrie.
„Ne îndoim că acest lucru marchează încheierea recentului boom de export al Chinei”, a scris Zichun Huang de la Capital Economics într-o notă de cercetare. „Deși tarifele americane ar putea reduce volumele de export cu aproximativ 3%, ele s-ar putea să nu se simtă până la jumătatea anului viitor. Între timp, amenințarea cu tarifele vamale poate chiar stimula exporturile, deoarece firmele americane cresc comenzile în așteptare.”
Necesitatea de a se pregăti pentru „șocuri externe” a fost citată luni în timpul unei întâlniri a puternicului Birou Politic al Partidului Comunist, care a anunțat că va adopta o politică monetară „moderat laxă” anul viitor. Economiștii au spus că formularea înseamnă că politica monetară, care implică influențarea ratelor dobânzilor, este relaxată pentru prima dată din 2010.
„Este probabil ca China să continue să îmbunătățească relațiile comerciale prin reduceri mai mici ale taxelor la export și reguli mai clare, inclusiv achiziții publice”, au scris economiștii Citi luni.
Editor : M.I.