Mii de persoane cu venituri mici au primit prin poştă deja de mai bine de două săptămâni cupoanele în baza cărora ar trebui să beneficieze de ajutoarele alimentare oferite de Uniunea Europeană. Dacă până acum aceste alimente erau distribuite prin Consiliile judeţene şi mai apoi prin primăriile de comună ori Direcţiie de Servicii Sociale, anul acesta procedura a fost modificată.
" Instituţia prefectului este cea care va supraveghea modul de distribuire, nu mai se ocupă de acest program Consiliul Judeţean. Iar pe baza normelor pe care le-am primit, primăriile vor avea atribuţii sporite. Ajutoarele vin gata ambalate într-o cutie ", susţine Mihai Mohaci - subprefectul judeţului Braşov.
Deşi cupoanele au juns la oameni încă de pe la începutul lunii noiembrie, încă nu se ştie când vor primi şi alimentele. Şi asta pentru că la Nivelul Ministerului Fondurilor Europene lictaţiile nu au fost încă finalizate. Ba mai mult, valabilitatea cupoanelor este doar până la sfârşitul acestui an.
" Noi sperăm din toată inima ca în noiembrie, decembrie, până în sărbători să se rezolve această acţiune, cel puţin pt cei care sunt cu cupoanele emise deja. Iar cei care nu au cupoane vor intra pe liste suplimentare ", afirmă Marius Popică - prefectul judeţului Covasna.
În baza acestui cupon beneficiarii ar urma să primească un pachet gata ambalat cu făină, zahăr, mălai, conserve de porc şi vită, şi pate de ficat. Tichetul le dă dreptul persoanelor defavorizate sau cu venituri de până în 400 de lei să primească alimente provenite de la Uniunea Europeană, în valoare totală de 128 de lei.
Noile proceduri de distribuire a alimentelor au ajuns în judeţe încă de vineri. Astfel că în judeţul Covasna, spre exemplu, prefectul s-a întâlnit cu toţi primarii din zonă pentru a le explica exact ce au de făcut, conform noilor norme. Astfel că unii primari şi-au exprimat nemulţumirile.
" Unele familii au primit integral, alţii nu au primit deloc. Deci va fi un balamuc la sfârşit de an. Nu avem personal. Deci o să suspendăm activitatea primăriei, munca voluntară nu se plăteşte. Nici orele suplimentare şi pe oameni nu pot să-i oblig să lucreze pe gratis ", povesteşte Balazsi Denes - primarul comunei Brăduţ, UDMR.
Până acum, atât în judeţul Braşov, cât şi în judeţul Covasna, toate cupoanele au fost distribuite.