"Iulian" prezintă povestea unui tânăr fără adăpost, personajul eponim, care în ciuda condiţiei sale este de un optimism şi un calm debordante, mereu încrezător într-un viitor mai bun pentru el. Este primul film de student al regizorului Alexandru Mironescu, realizat ca temă în primul semestru, la facultatea de teatru şi film. Chiar dacă la început de drum, tânărul regizor a fost apreciat pentru producţia sa.
"Ceea ce mi s-a părut interesant este că omul acela, deşi nu are foarte multe posibilităţi, are o cunoaştere despre viaţă şi o viziune care ne depăşeşte", a spus un spectator.
"Trebuia să facem un portret, am ajuns, cumva în conjunctura în care să aflu povestea acestui personaj, a lui Iulian, şi am ales să devină el persoanjul-cheie. Am ales să fac un film non lacrimogen, având în vedere tema filmului", a spus Alexandru Mironescu - regizor.
Poveştile din spatele acestor documentare au întotdeauna baze reale solide; pleacă de la experienţele personale ale regizorilor sau ale oamenilor cu care intră în contact, sunt frânturi de existenţă, cu tot dramatismul şi substanţa vieţii reale. Un exemplu grăitor este "Another day of mankind", al regizorului Alexandru Vlad. Documentarul prezintă povestea unui fost copil-soldat în Războiul Civil din Liberia, astăzi student doctorand la Cluj.
A fost teza de licenţă a regizorului, absolvent al Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj. S-a bucurat de succes nebun la public. Prima astfel de exeprienţă, a fost chiar premiera.
"În sală, era undeva sâmbătă, ora 2 noaptea, în sală erau 400 de persoane, toată lumea aplauda după finalul filmului, 4-5 minute şi am avut un sentiment foarte, foarte puternic, am simţit atunci că a ajuns, într-adevăr, povestea la public şi pentru un debutant însemna foarte mult", spune regizorul Alexandru Vlad.
Filmul a fost premiat la San Francisco Film Awards, a primit premiul special la DocuArt, Romania, 2014 şi premiul pentru cea mai bună imagine la festivalul Toamnă la Voroneţ. Dincolo de orice succes, însă, există şi multă muncă.
Documentarul nu este un gen cinematografic foarte ofertant şi pe placul oricui. Sunt, însă, tineri care văd mai multe şanse de dezvoltare pe această filieră, în cinematografie.
"Există tineri dornici de acest gen cinematografic şi asta spun şi din faptul că noi, la înscrieri, pe film documentar, am primit d ela studenţi cam 30 de filme", a precizat Daniela Apostol - directorul festivalului Docuart Fest.
Aceasta a fost a doua ediţie a caravanei DocuArt. Evenimentul este susţinut de Centrul Național de Cinematografie.
Reporter: Sorina Secelean / Imagine: Alexandru Apetroae