Alegeri SUA 2024: Donald Trump vs. Kamala Harris. S-au închis primele secții de votare, ore decisive în cursa pentru Casa Albă

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0930754956
Alegeri prezidențiale în SUA 2024 Foto: Profimedia
Din articol
S-au închis primele secții de votare Trump vorbeşte despre „fraude masive” în Philadelphia, fără să aducă probe Republicanii din Georgia sunt „prudent optimiști” Elon Musk va petrece noaptea alegerilor cu Donald Trump 17 state au plasat în stare de alertă câteva sute de soldaţi În două state cheie rezultatele ar putea să vină mai repede decât în 2020 FBI: Mailuri rusești la baza amenințărilor cu bombă Incidente în timpul alegerilor  Tim Walz prezice un rezultat „foarte strâns” în Pennsylvania Când e așteptat rezultatul din Georgia Echipa lui Harry, în vizită la 100.000 de locuințe din Pennsylvania Trump a refuzat  să spună cum a votat la referendumul despre avort „Rezultatele probabil nu vor fi cunoscute în această seară”, spune tabăra lui Trump Cinci amenințări cu bombă în Georgia Trump este „încrezător” că va câștiga. Scorul „nu va fi nici măcar strâns” EXCLUSIV. Care vor fi urmările alegerilor pentru Europa Cât de strânse sunt alegerile „Vom asigura victoria lui Trump de data aceasta” Videoclipuri fake care par făcute de FBI sau de marile televiziuni JD Vance a votat  în Ohio: „Am o presimțire bună” A început votarea și în alte state Joe Rogan îl susține pe Donald Trump Cele mai imprevizibile alegeri Apel la „răbdare” 20 de state votează Ce își dorește Putin de la alegerile din SUA SUA acuză Kremlinul de dezinformare în statele-cheie S-au deschis primele secții de votare Pregătiri cu drone și lunetiști pentru votul din Arizona Ce mai votează americanii în 5 noiembrie, pe lângă președinte Un influencer pro-Trump recunoaște că a primit bani de la un propagandist rus Ultimele mesaje de campanie ale candidaților la alegerile prezidențiale Vot la egalitate la prima secție deschisă în SUA Unde este decisă lupta pentru Casa Albă Temerile în funcție de câștigător Digi 24, transmisiuni speciale din Washington D.C.

Peste 240 de milioane de americani sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte - republicanul Donald Trump sau democrata Kamala Harris, care poate deveni prima femeie aleasă să dețină cea mai importantă funcție din SUA. Alegerile, urmărite de întreaga lume, sunt extrem de strânse, arată sondajele. Niciunul dintre cei doi candidați nu este cotizat cu vreun avans, ci merg umăr la umăr. Cursa se va decide astfel în șapte state cheie, însă rezultatele pot fi aflate abia după câteva zile. Digi 24 se află în Washington D.C, de unde jurnaliștii Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu transmit toate informații cruciale despre acest scrutin.

CITEȘTE AICI PRIMELE REZULTATE LA ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN SUA

S-au închis primele secții de votare

ACTUALIZARE 01:00 Secțiile de votare din Kentucky și Indiana s-au închis. Începe numărătoarea voturilor.

Trump vorbeşte despre „fraude masive” în Philadelphia, fără să aducă probe

ACTUALIZARE 00:53 Donald Trump a vorbit marţi despre „zvonuri” că operaţiunile de vot din Philadelphia sunt parazitate de „fraude masive”, fără a oferi nicio dovadă pentru aceste acuzaţii, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„Există multe zvonuri privind fraude masive în Philadelphia”, a scris candidatul republican la Casa Albă despre acest bastion democrat din statul Pennsylvania.

Autorităţile din acest stat nord-estic, fără îndoială cel mai disputat din duelul dintre Kamala Harris şi Donald Trump, nu au raportat până acum nicio formă de fraudă în oraş.

Republicanii din Georgia sunt „prudent optimiști”

ACTUALIZARE 00:42 Republicanii din Georgia, stat pivot în competiția electorală prezidențială americană, manifestă un optimism precaut în ceea ce privește șansele de victorie ale lui Donald Trump, arată președintele partidului, Josh McKoon, pentru Fox News.

„Sunt prudent optimist. Prezența la vot în mediul rural este constantă”, a declarat McKoon marți după-amiază. „Participarea urbană pare să fie mai scăzută decât în 2020 sau 2022 în acest moment”.

Atât campania lui Trump, cât și cea a lui Harris au investit enorm de mult timp, energie și resurse în Georgia, un stat pe care fostul președinte l-a pierdut cu mai puțin de 12.000 de voturi în 2020.

Prezența la vot în mediul rural a fost neobișnuit de ridicată în timpul perioadei de vot anticipat din Georgia, de la 15 octombrie până la 1 noiembrie, alimentând încrederea Partidului Republican că ar putea recâștiga statul, după ce democrații au înregistrat câștiguri semnificative în cele două alegeri anterioare.

Elon Musk va petrece noaptea alegerilor cu Donald Trump

ACTUALIZARE 00:23 Elon Musk, șeful SpaceX și Tesla, va petrece noaptea alegerilor alături de fostul președinte Donald Trump în Florida, au confirmat surse avizate pentru Fox News.

New York Times a scris inițial că Musk va face parte dintr-un grup restrâns de persoane care vor urmări rezultatele alegerilor împreună cu Trump, pe măsură ce acestea vor fi anunțate.

Musk a anunţat că a votat la alegerile prezidenţiale în statul Texas, unde are reşedinţa.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

17 state au plasat în stare de alertă câteva sute de soldaţi

ACTUALIZARE 00:20 Poliţia federală a înfiinţat un post naţional de comandă la Washington pentru a monitoriza ameninţările non-stop până cel puţin sâmbătă.

În Nevada (vest), statul Washington şi Oregon (nord-vest), a fost mobilizat un contingent al Gărzii Naţionale. Potrivit Pentagonului, cel puţin 17 state au plasat în stare de alertă câteva sute de soldaţi.

Unele dintre cele aproximativ 100.000 de secţii de votare din ţară sunt, de asemenea, echipate cu butoane de apel de urgenţă, a confirmat pentru AFP Runbeck Election Services, o companie specializată în tehnologia de securitate electorală.

În două state cheie rezultatele ar putea să vină mai repede decât în 2020

ACTUALIZARE 23.12: Oficialii din statele-cheie Pennsylvania și Michigan susțin că rezultatele alegerilor de marți se așteaptă să fie numărate mai repede decât în timpul alegerilor din 2020.

Guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, a prezis că numărarea voturilor nu va dura la fel de mult ca în timpul ultimelor alegeri prezidențiale, când numărarea voturilor - și declararea alegerilor - s-a prelungit până în sâmbăta de după ziua alegerilor.

Shapiro a declarat că în acest an au fost solicitate cu aproximativ 1 milion mai puține buletine de vot prin corespondență decât în timpul pandemiei Covid-19. Guvernatorul a declarat că acest lucru, combinat cu o schimbare în alegeri de stat că legea cere ca voturile să fie numărate fără oprire, îl face încrezător că rezultatele în statul battleground va fi livrat cât mai repede posibil.

Între timp, în Michigan, secretarul de stat Jocelyn Benson a declarat pentru CNN că alegătorii sunt pe cale să atingă cea mai mare prezență la vot înregistrată vreodată în acest stat. Detroit a indicat că va finaliza numărarea voturilor până marți la miezul nopții, iar oficialii statului vor avea o actualizare mai bună în jurul orei 21.00 ET, a declarat secretarul de stat.

FBI: Mailuri rusești la baza amenințărilor cu bombă

ACTUALIZARE 22.02: FBI a anunțat marţi, în ziua alegerilor americane, că s-au primit ameninţări cu bombă în mai multe state americane și că acestea provin din domenii de e-mail ruseşti, iar Biroul le consideră necredibile.

FBI nu precizează despre care state este vorba.

Însă Secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, a anunţat marţi că procesul electoral din acest stat a permis oprirea unor ameninţări cu bombă şi a acuzat că acestea provin din Rusia. Oficiali din comitatul Fulton, în Georgia, au anunţat că au primit ”numeroase apeluri” şi că în urma unor ameninţări au fost închise două secţii de votare.

Incidente în timpul alegerilor 

ACTUALIZARE 21.37: Un bărbat care avea asupra sa o torță și un pistol de semnalizare a fost arestat marți, la Capitoliul SUA, în timpul alegerilor prezidențiale americane, scrie Reuters. Tot în ziua alegerilor, un alt bărbat a fost arestat în nordul statului New York după ce a ameninţat să incendieze o secţie de votare.

Citește mai multe detalii despre incidentele din ziua alegerilor din SUA

Tim Walz prezice un rezultat „foarte strâns” în Pennsylvania

ACTUALIZARE 21.33: Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, partenerul de cursă al candidatei democrate la preşedinţie Kamala Harris, şi familia acestuia au fost primiţi cu aplauze, marţi, la intrarea în Capitol Diner, la Harrisburg, în Pennsylvania, relatează CNN.

Walz i-a îndemnat pe alegătorii din statele-cheie să voteze până la închiderea secţiilor de votare şi le-a mulţumit susţinătorilor săi din sală şi din ţară pentru că ”au luat această familie în braţe”.

Candidatul la vicepreşedinţie a prezis o cursă strânsă în acest stat, a apreciat că rezultatul ar putea fi stabilit de ”unul-două voturi pe circumscripţie”, a subliniat importanţa alegerilor de marţi şi l-a atacat pe fostul preşedinte republican Donald Trump.

Walz şi-a reiterat convingerea că alegerile americane sunt ”cele mai sigure alegeri”, şi-a îndemnat susţinătorii să ”rămână calmi” până la anunţarea rezultatului şi să continue să bată la uşi şi să stea de vorbă cu oamenii pentru a-i determina să voteze dacă este necesar.

Când e așteptat rezultatul din Georgia

ACTUALIZARE 21.19: Rezultatul alegerilor în statul-cheie Georgia urmează să fie cunoscute în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat secretarul de Stat local Brad Raffensperger.

Aproximativ 70% dintre voturile exprimate în acest stat-cheie urmează să fie numărate ”până marţi seara, la ora locală 20.00 (miercuri, 3.00, ora României)”, a declarat el presei.

Este un proces mai rapid decât în anii precedenţi, deoarece legea le permite comitatelor să înceapă să contabilizeze voturile anticipate şi prin corespondenţă mai devreme.

Echipa lui Harry, în vizită la 100.000 de locuințe din Pennsylvania

ACTUALIZARE 20.49: Un oficial al campaniei Harris a spus că, începând cu ora 11 a.m. ET, în această dimineață, persoane din staff-ul de campanile a bătut la mai mult de 100.000 de uși din statul cheie Pennsylvania.

Vicepreședintele Kamala Harris și-a ținut ultimul miting în Philadelphia luni seară și, deși nu va fi prezentă marți, campania sa continuă pe teren, a declarat pentru CNN un consilier al lui Harris.

Campania lui Harris a mizat pe aceste deplasări din teren, încercând să „prindă”  republicanii nemulțumiți de prestația lui  Donald Trump, și prin susținerea alegătorilor latino-americani.

Trump a refuzat  să spună cum a votat la referendumul despre avort

ACTUALIZARE 20.37: Trump a refuzat  să spună cum a votat în cadrul referendumului din Florida pentru avort și s-a răstit la un jurnalistul care li-a pus o întrebare în acest sens. ”Trebuie să încetezi să vorbeşti despre asta”, a spus.

Totuși, Trump a declarat că a făcut ”o treabă bună dând înapoi statelor” dreptul de a legifera cu privire la avort.

Proiectul de lege pus în discuție ar împiedica legiuitorii să adopte orice lege care incriminează penal, interzice, amână sau restricţionează avortul până când fătul este viabil, la 21 de săptămâni de sarcină, potrivit medicilor.

În cazul în care acest proiect de lege este respins, actuala lege privind avortul va rămâne în vigoare.

„Rezultatele probabil nu vor fi cunoscute în această seară”, spune tabăra lui Trump

ACTUALIZARE 20.17: Persoane din campania lui Donald Trump poartă discuții în culise despre modul în care se va desfășura seara alegerilor fostului președinte în Palm Beach, Florida, inclusiv dacă fostul președinte va părăsi stațiunea sa Mar-a-Lago pentru a face declarații presei, au declarat pentru CNN surse familiare cu discuțiile.

Ei recunosc că rezultatele probabil nu vor fi cunoscute în această seară, în ciuda declarațiilor optimiste ale lui Trump.  Cu toate acestea, tabăra Trump are o încredere sporită că unele state critice vor fi anunțate înainte de sfârșitul serii, ceea ce va oferi campaniei o perspectivă asupra modului în care se conturează alegerile.

Cinci amenințări cu bombă în Georgia

ACTUALIZARE 19.47: Oficialii din SUA investighează amenințările cu bombă din ziua alegerilor în comitatul Fulton, Georgia.

Două secții de votare au fost închise pentru scurt timp marți dimineață în urma unor amenințări cu bombă.

„În prima parte a zilei, din păcate, au fost raportate cinci amenințări cu bombă care nu sunt critice, ceea ce a dus la evacuarea temporară a două locații pentru aproximativ 30 de minute fiecare”, a declarat directorul electoral al comitatului, Nadine Williams, în timpul unei ședințe de informare marți dimineață. „Din fericire, aceste locații sunt din nou operaționale, iar toate secțiile de votare sunt sigure, cu o prezență activă a securității”.

„În afară de aceste scurte întreruperi, ziua alegerilor a fost liniștită, cu probleme minime raportate”, a declarat Williams.

Trump este „încrezător” că va câștiga. Scorul „nu va fi nici măcar strâns”

ACTUALIZARE 19.07: Vorbind cu presa după ce și-a exprimat votul, fostul președinte Donald Trump a declarat că este „foarte încrezător” că va câștiga alegerile și că „nici măcar nu va fi strâns”, exprimându-și în același timp frustrarea că ar putea dura ceva timp până la afișarea rezultatelor.

„Mă simt foarte încrezător”, a spus Trump. „Am auzit că ne descurcăm foarte bine peste tot”. El a adăugat că aceasta a fost „cea mai bună” din cele trei campanii pe care le-a condus. „Nu va fi nici măcar strâns”, a spus Trump. „Dar va dura mult timp până la certificare”.

EXCLUSIV. Care vor fi urmările alegerilor pentru Europa

ACTUALIZARE 19.00: Anca Agachi, analist politici de apărare în cadrul „RAND Corporation”, a afirmat, într-un interviu acordat Digi24, că, indiferent de rezultatul alegerilor, „vom vedea așteptări sau o presiune, poate, ca Europa să contribuie mai mult în NATO și să devină un pilon mult mai sigur și mai atent menținut în cadrul Alianței”.

Urmăriți întreaga intervenție în cadrul corespondenței speciale de la Washington în video de mai jos:

Cât de strânse sunt alegerile

ACTUALIZARE 18.49: Statisticianul Nate Silver, cunoscut pentru analizele sale, a subliniat și în ziua în care americanii au fost chemați la vot cât de strânsă este cursa electorală. „Când spun că șansele din această cursă prezidențiale sunt cât mai aproape de 50-50%, nu exagerez”, a declarat acesta, potrivit The Independent.

A și exemplificat: în cele 80.000 de simulări pe are le-a făcut, Kamala Harris a câștigat de 50.015% șanse de câștig. „Cursa este mai strânsă decât atunci când arunci o monedă. Empiric, capul câștigă 50,5% , mai mult decât procentul de 50,015% pe care îl are Harris”, a afirmat acesta.

El a mai spus că în 39,988 din simulările făcute Hamala a pierdut. „Este al cincilea scrutin prezidențial pe care îl urmăresc și nu am văzut niciodată așa ceva”, a mai spus statisticianul.

„Vom asigura victoria lui Trump de data aceasta”

ACTUALIZARE 18.23: Steve Bannon, fost strateg șef al lui Trump în timpul președinției acestuia, a afirmat că plănuiește să găstuiască o petrecere la un hotel din capitala Washington DC, care a fost considerat drept bază pentru loialiștii lui Trump când încercau să răstoarne alegerile din 2020, relatează BBC News.

Steve Bannon a fost eliberat din închisoare în urma cu o săptămână, după ce a fost condamnat pentru obstrucţionarea anchetei Congresului privind luarea cu asalt a Capitoliului.

Recent, el a declarat că „spre deosebire de 2020, vom asigura victoria lui Trump de data aceasta”, amintește BBC.

Videoclipuri fake care par făcute de FBI sau de marile televiziuni

ACTUALIZARE 17:14 O serie de videoclipuri fabricate (fake) care imită organizații de știri și oficiali au circulat online luni, răspândind informații false despre amenințările la adresa securității și integritatea alegerilor. Potrivit cercetătorilor, videoclipurile au fost probabil create de un grup rus de dezinformare.

Unul dintre videoclipurile falsificate, creat pentru a semăna cu un raport al CBS News, a afirmat în mod fals că FBI sfătuiește oamenii să „voteze de la distanță” din cauza unui potențial atac terorist. Contul care a postat videoclipul pe platforma social media X a fost suspendat luni după-amiază.

Alte două videoclipuri, create pentru a părea că au fost publicate de FBI, au făcut afirmații false cu privire la frauda electorală. Un alt videoclip a fost creat pentru a părea că a fost creat de Fox News.

JD Vance a votat  în Ohio: „Am o presimțire bună”

ACTUALIZARE 16:44 Senatorul de Ohio JD Vance a votat  marți în Cincinnati. Senatorul părea bine dispus când a ajuns la biserica St. Anthony of Padua pentru a vota împreună cu soția sa, Usha, și copiii lor.

După ce și-a exprimat votul pentru tandemul Trump-Vance, candidatul la postul de vicepreședinte  le-a spus reporterilor că le este recunoscător celor care au venit să vadă „una dintre marile trandiții ale democrației americane”.

„Nu știi niciodată până la final, dar am o presimțire bună în legătură cu această cursă electorală”, a spus Vance. „Așa a fost și acum câțiva ani când am votat exact în același loc. Sper să fie la fel de bine pentru președintele Trump și pentru mine cum a fost pentru mine acum câțiva ani în statul Ohio.”

A început votarea și în alte state

ACTUALIZARE 16.00: Votarea este în desfășurare în majoritatea statelor americane, inclusiv în toate statele-cheie.

La ora 16.00, au fost deschise secțiile și din statul-cheie Arizona, precum și în Colorado, Montana, Nebraska, New Mexico, Utah și Wyoming.

În aproape o oră, urmează să se deschidă secțiile de votare din California și Idaho.

Iar peste alte două ore se deschid secțiile din statele Washington și Alaska, urmând ca apoi să se deschidă și alea din Hawaii.

Joe Rogan îl susține pe Donald Trump

ACTUALIZARE 15:30 Prezentatorul Joe Rogan, al cărui podcast este cel mai ascultat din lume pe platforma Spotify, şi-a declarat sprijinul pentru Donald Trump, în ajunul alegerilor prezidenţiale din SUA.

Popularul comediant, acuzat în mod regulat că vehiculează teorii ale conspiraţiei, a făcut anunţul pe X (fostul Twitter), într-un mesaj însoţit de un link către ultima sa emisiune: o conversaţie cu Elon Musk. „Marele şi puternicul @elonmusk. Dacă nu ar fi fost acolo, am fi fost în mare rahat. El face cel mai convingător caz pentru Trump în opinia mea şi eu sunt de acord cu el la fiecare pas. Pentru înregistrare, da, aceasta este o susţinere pentru Trump. Bucuraţi-vă de podcast”, a scris el.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Tocmai am aflat că Joe Rogan mi-a acordat sprijinul său”, a spus ulterior candidatul republican la un miting în Pittsburgh, Pennsylvania. „El nu este genul de persoană care să susţină (un candidat)”, a adăugat fostul şef de stat. „Vreau doar să îi mulţumesc lui Joe Rogan, este fantastic”.

Cele mai imprevizibile alegeri

ACTUALIZARE 15.00 Clasa politică din Washington se confruntă cu o realitate fără precedent: acestea sunt cele mai imprevizibile alegeri pe care le-au văzut.

Cursa prezidențială este egală din punct de vedere statistic în toate cele șapte state „nehotărâte”, așa că oricare dintre ele ar putea oscila fie în favoarea lui Donald Trump, fie a Kamalei Harris. Republicanii au șanse bune de a schimba Senatul, dar nu pot exclude posibilitatea ca democrații să obțină locuri care erau în mod obișnuit câștigate de democrați în Texas sau Florida. Și în ceea ce privește Camera Reprezentanților ar putea exista surprize, potrivit Politico.

Apel la „răbdare”

ACTUALIZARE 14.37 Oficialii electorali din statele-cheie îi îndeamnă pe americani să aibă răbdare până când vor fi calculate rezultatele, un proces care variază de la stat la stat, deoarece fiecare are legi diferite de numărare a voturilor.

Sondajele arată o cursă prezidențială extrem de strânsă, iar cu cât rezultatele sunt mai apropiate, cu atât va dura mai mult până când vom ști rezultatul alegerilor, potrivit Washington Post.

Este de așteptat să dureze câteva zile până când se va afla cine va fi noul președinte al Statelor Unite.

20 de state votează

ACTUALIZARE 14.00 S-au deschis noi secții de votare. În acest moment se votează în 20 de state.

Ce își dorește Putin de la alegerile din SUA

ACTUALIZARE 13. 39 Când Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, în 2016, la Moscova a fost sărbătoare. După opt ani, două alegeri și un război în Ucraina, situația nu mai pare la fel de favorabilă pentru Kremlin.

Deși s-ar putea crede că președintele rus Vladimir Putin își dorește o victorie a lui Trump, realitatea este că niciunul dintre cei doi posibili viitori președinți nu va face tot ceea ce își dorește Moscova.

ACTUALIZARE 13. 30 S-au deschis secțiile de votare din Opt state de pe Coasta de Est - Connecticut, New Jersey, New York, New Hampshire, Virginia, Indiana, Kentucky și Maine.

Oficialii americani au făcut un nou apel la alegători să nu se lase induși în eroare de teoriile conspirației.

„Aici, în Georgia, este ușor să votezi și greu de fraudat”, a declarat luni secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger. „Sistemele noastre sunt sigure și oamenii noștri sunt pregătiți.”

Aceasta, în condițiile în care au existat deja acuzații din partea lui Trump și a altor republicani că votul este „fraudat”. Trump a făcut afirmații false repetate că democrații „fură” în alegeri și s-a folosit de unele probleme izolate, în încercarea de a-și convinge susținătorii că alegerile nu sunt legitime, în cazul în care pierde.

SUA acuză Kremlinul de dezinformare în statele-cheie

ACTUALIZARE 12. 33 Serviciile de informaţii americane au acuzat luni seara Rusia că este „activ implicată" în operaţiuni de dezinformare în cele şapte state-cheie ce ar urma să determine rezultatul alegerilor prezidenţiale de marţi.

Aceste şapte state - Arizona, Nevada, Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin - deţin cheia scrutinului cu sufragiu universal indirect datorită căruia democrata Kamala Harris sau republicanul Donald Trump ar putea ajunge la Casa Albă

„Rusia este ameninţarea cea mai activă" în aceste state americane, au acuzat într-un comunicat comun Biroul Federal de Investigaţii (FBI), Biroul Directorului Serviciilor Naţionale de Informaţii (ODNI) şi Agenţia pentru Securitatea Cibernetică şi Securitatea Infrastructurii (CISA).

S-au deschis primele secții de votare

ACTUALIZARE 12. 17 Secțiile de votare din SUA încep să se deschidă, începând cu cele de pe Coasta de Est. 80 de milioane de alegători vin la urne pentru a-l vota pe viitorul președinte. Alți peste 80 de milioane au votat anticipat sau prin corespondență.

Primul stat în care s-au deschis secțiile este Vermont, la ora locală 05.00.

Urmează, la ora locală 06.00, Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York și Virginia. Ultimele secții se deschid pe Coasta de Vest, în statele Arizona, Iowa, Louisiana, Minnesota, Dakota de Sud, Dakota de Nord, Oklahoma, Texas și Wisconsin.

În ziua votului, este alertă fără precedent la Washington. Garda Națională este în stradă pentru a veghea la buna desfășurare a votului. S-au înalțat baricade în jurul Casei Albe și Capitoliului, pentru a preveni eventuale incidente.

Pregătiri cu drone și lunetiști pentru votul din Arizona

ACTUALIZARE 10.21 Centrul de numărare a voturilor din comitatul Maricopa arată ca un de front de luptă, scrie BBC. Drone și lunetiști în stand-by, sârmă ghimpată, garduri de fier și detectoare de metale protejează locul unde se numără buletinele de vot. Departamentul șerifului se ocupă de securitate la secțiile de votare și acest centru, în al patrulea comitat ca populație din SUA ce găzduiește aproximativ 60% dintre alegătorii din Arizona.

Securitatea din acest centru în care lucrătorii numără buletinele de vot reflectă ceea ce se poate vedea într-un aeroport sau chiar într-o închisoare, notează BBC. Și sunt planuri pentru a consolida și mai mult securitatea, cu drone, ofițeri călare și lunetiști pe acoperișuri, la nevoie.

Ce mai votează americanii în 5 noiembrie, pe lângă președinte

Alegătorii americani decid marţi cine va prelua controlul Casei Albe, dar sunt în joc şi un nou Congres şi soarta a zeci de mii de aleşi, în timp ce problema avortului face obiectul mai multor referendumuri locale.

Un influencer pro-Trump recunoaște că a primit bani de la un propagandist rus

Un influencer american spune că a fost plătit cu 100 de dolari de către un propagandist pro-Kremlin pentru a posta un clip fals cu imigranți haitieni care ar vota de mai multe ori la alegerile prezidențiale din SUA. Bărbatul susține că a primit de mai multe ori bani de la propagandist - un agent rus - pentru a face postări pe rețelele sociale în perioada premergătoare alegerilor.

@AlphaFox78, care are un istoric de postări în sprijinul fostului președinte Donald Trump, a fost primul care a postat clipul – între timp dezmințit - care arăta un presupus imigrant haitian susținând că va vota de cel puțin două ori în Georgia pentru vicepreședinta Kamala Harris.

Persoana din spatele contului, care are peste 650.000 de urmăritori pe X, a spus că a postat clipul fără a verifica afirmațiile făcute în el.

„Nu am nicio idee de unde a venit, eu doar l-am distribuit”, a spus el.

Ultimele mesaje de campanie ale candidaților la alegerile prezidențiale

ACTUALIZARE 08.10 În ultima zi de campanie, democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump au avut mitinguri electorale la care și-au proclamat din nou obiectivele și i-au chemat pe americani la vot.

„Este momentul nostru. Campania noastră s-a mulat pe ambițiile, aspirațiile și visurile poporului american. Și știm că este timpul pentru o nouă generație de lideri în America. Nu ne întoarcem n trecut. Nu ne întoarcem, pentru că America este pregătită pentru un nou început. Avem nevoie de toată lumea la vot. Pennsylvania, tu vei face diferența în aceste alegeri”, a spus Kamala Harris la un miting electoral la care a participat și vedeta Katy Perry.

„O cunosc pe Kamala dinainte să ajungă senatoare. Știu că întotdeauna a luptat pentru cei mai vulnerabili, a vorbit pentru cei fără voce. Știu că va proteja viitorul fiicei mele și viitorul copiilor tăi și al familiilor noastre”, a spus cântăreața.

Trump și-a atacat rivala și a făcut din nou promisiuni antiimigrație.

„Kamala, ești concediată! Pleacă naibii de aici! Ești concediată! De patru ani aștept asta. Și voi la fel. Cu toții așteptăm de patru ani. 5 noiembrie 2024 va fi Ziua Eliberării Americii”, a spus el.

„În prima zi, voi lansa cel mai mare program de deportare a infractorilor din istoria Americii. O să-i dăm afară! Trebuie! Voi invoca Legea străinilor din 1798. Știi, 1798... Atunci conduceau țara puțin mai dur decât o conducem noi astăzi. Cer pedeapsa cu moartea pentru orice imigrant care ucide un cetățean american sau un ofițer de aplicare a legii. Tot ce trebuie să facem este să ieșim și să votam și să realizăm cel mai mare eveniment politic din istorie. Va fi evenimentul care ne va salva țara!”, a spus Trump.

Vot la egalitate la prima secție deschisă în SUA

ACTUALIZARE 07.58 Prima secție de votare la alegerile prezidențiale din SUA s-a deschis la miezul nopții, ora locală. Este într-o localitate minusculă, din New Hampshire, stat cu doar 4 electori. Iar la secția de votare sunt înregistrați doar șase alegători. Trei dintre aceștia au votat pentru republicanul Donald Trump, iar ceilalți trei, pentru democrata Kamala Harris.

Știrea inițială: „E tensiune mare aici, la Washington și nu doar aici, pentru că americanii votează în număr record. Indiferent de rezultat, prezența la vot va fi istorică: 75 de milioane de americani au votat în avans sau au votat prin corespondență. 200 de milioane sunt așteptați la urne astăzi. Evident, nu vor vota toți, dar toate indiciile ne duc cu gândul la o prezență record. Asta înseamnă ca americanii sunt interesați de ce se va întâmpla cu destinul țării și destinul lor, pentru următorii ani”, transmit jurnaliștii Digi24 din capitala Statelor Unite.

Practic, astăzi începe ziua alegerilor pentru americani, având loc un scrutin în fiecare dintre cele 50 de state. Câștigătorul este desemnat dintr-un singur tur, prin cel mai complicat sistem electoral din lume.

Potrivit acestui sistem, americanii nu votează direct Donald Trump sau Kamala Harris, ci pentru cei 538 de electori care alcătuiesc ceea ce se numește Colegiul Electoral. Fiecare stat are un anumit număr de electori, în funcție de numărul reprezentanților săi în Congres, iar pentru a ajunge președinte, un candidat trebuie să obțină voturile a cel puțin 270 de electori.

Pentru a câștiga electorii unui stat, candidatul trebuie să câștige majoritatea voturilor din acel stat. Acest sistem înseamnă că un candidat poate câştiga cursa pentru Casa Albă fără a avea cel mai mare număr total de voturi la nivel naţional.

Cel mai recent acest lucru s-a întâmplat în 2016, când Donald Trump a fost ales preşedinte al SUA, deşi contracandidata sa, democrata Hillary Clinton, câştigase votul popular cu o marjă de două procente faţă de el.

Unde este decisă lupta pentru Casa Albă

La fiecare scrutin, rezultele dintr-un anumit stat sunt cunoscute încă dinainte. Mai exact, sunt câștigate istoric fie de democrați, fie de republicani. De exemplu, California este mereu colorată în culoarea albastră a democraților, în timp ce Texas este cunoscut drept un stat roșu - culoarea republicanilor.

Din statele susceptibile a fi câştigate în avans, potrivit site-ului de specialitate FiveThirtyEight, un agregator al principalelor sondaje, Kamala Harris poate conta pe 183 de electori siguri şi 44 de electori probabili, faţă de 122 şi, respectiv, 95 pentru Donald Trump. În ambele cazuri, cei 270 de electori necesari pentru a câştiga nu sunt acolo.

Aceștia trebuie câștigați prin victoria în statele în care lupta este mult mai strânsă, așa-numitele „state-cheie”. La acest scrutin sunt șapte state-cheie, care pot decide rezultatul: Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania şi Wisconsin. Împreună, acestea reprezintă 93 de voturi reprezentative valoroase.

De altfel, cei doi candidați și-au concentrat toate eforturile din ultimele ore ale campaniei în aceste state. Kamala Harris s-a concentrat pe Pennysylvania, stat cu 19 electori. A avut cinci mitinguri planificate, ultimul fiind programat pentru Philadelphia. De partea cealaltă, Trump a mers în trei state: Carolina de Nord, Pennsylvania și Michigan.

Temerile în funcție de câștigător

Președințiile celor doi nici că ar putea fi mai diferite. Cei doi sunt puternic divizaţi în ceea ce priveşte rolul pe care guvernul SUA ar trebui să îl joace în viaţa americanilor şi a lumii în general, precum şi în ceea ce priveşte chestiuni precum dreptul la avort, imigraţia şi comerţul.

Totodată, Donald Trump caută izolaţionismul şi ar ceda de bunăvoie rolul SUA în conducerea internaţională în favoarea unei abordări unilaterale de tip „America pe primul loc”, scrie France 24. De partea cealaltă, Kamala Harris vede stabilitatea într-o ordine globală bazată pe parteneriate şi diplomaţie cu America la cârmă, ca întotdeauna.

Pe plan intern, este de aşteptat ca Trump să pună accentul pe reducerile de impozite pentru cei bogaţi şi pe dereglementări în domeniul afacerilor şi mediului şi să adopte o poziţie dură în ceea ce priveşte imigraţia.

O preşedinţie Harris ar încerca probabil să ajute clasa de mijloc, ca parte a planurilor sale pentru o „economie a oportunităţilor”, să asigure accesul la asistenţă medicală şi să ia măsuri privind mediul şi să încurajeze echitatea socială.

Cei doi au viziuni radical opuse și în ceea ce privește Alianța Nord-Atlantică, precum și conflictul din Ucraina. Donald Trump este cunoscut pentru poziţia sa anti-NATO şi are reputaţia de a fi foarte conciliant cu Vladimir Putin. Kamala Harris şi-a reafirmat recent sprijinul neclintit pentru aliaţii Americii şi aderă la viziunea atlantistă a lui Joe Biden, al cărui vicepreşedinte a fost timp de patru ani.

„Din ce am discutat cu cei pe care i-am avută invitați, cu oamenii pe care i-am întâlnit în aceste zile la Washington, mi s-a relatat ni s-a spus că America trebuie să fie pregătită pentru orice fel de posibilitate, inclusiv pentru noul mandat Donald Trump. Va fi rău? Sunt multe voci care spun asta, odată cu revenirea lui Donald Trum, va veni și haosul. Există însă și câteva asigurări că lucrurile s-ar putea să nu fie chiar atât de rele, iar prima dintre ele este că Donald Trump, de fapt, este doar un om care face mult zgomot, nu este chiar și cel care să pună amenințările în aplicare. El vrea multe aplauze, motiv pentru care face foarte multe anunțuri, dar nu și le pune în aplicare. Iar a doua mare asigurare în privința unei posibile revenirea lui Donald Trump la Casa Albă este că totuși sistemul american este construit de Părinții Fondatori ai Statelor Unite în așa fel încât să existe multe filmtre în așa fel încât un tiran să nu aibă niciodată posibilitatea de a-și exercita puterea. Dacă lucrul ăsta se poate spune, dacă Donald Trump ar vrea, de exemplu, să devină dictator, așa cum în unele cazuri a și declarat, chiar în meeting-urile electorale. În ceea ce privește pe vicepreședintele Haris, are de decontact ceea ce s-a întâmplat în mandatul lui Joe Biden: inflație mare, prețuri crescute, oamenii se plâng că o duc mai prost în comparație cu administrația Trump. În plus, Haris este responsabilă și pentru ceea ce se întâmplă cu imigrația. A fost omul însărcinat de președintele Biden să rezolve problema imigrației legale, însă nici vorbă de rezolvare”, mai transmit jurnaliștii Digi24.

Digi 24, transmisiuni speciale din Washington D.C.

Principalele informații despre alegerile din SUA vor fi transmise livetext pe Digi24.ro și în direct la Digi24. Totodată, jurnașiștii Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu vor avea invitați de marcă, alături de care vor dezbate importanța scrutinului, în direct.

Printre invitații de marcă ce vor fi în direct la Digi 24 se numără Anca Agachi, analistă în politici de securitate internațională, Iulia Joja, procesoară la Georgetown University și cercetătoare la Middle East Institute, fostul ambsador american în România (1998 - 2001) James Rosapepe, care este în prezent senator al statului Maryland, din partea democraților, precum și Peter Rough, Senior Fellow și Director la Center on Europe and Eurasia al Hudson Institute. În direct la Digi24 va fi și ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Totodată, vor fi emisiuni speciale și la București, unde jurnaliștii Digi24 și invitații televiziunii vor discuta despre impactul alegerilor din Statele Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri