Video Exclusiv Alegeri SUA 2024. Trump sau Harris? Ce implicații are scrutinul pentru România - Corespondență Digi 24 de la Washington
Aflați la Washington D.C., de unde transmit cele mai importante informații despre alegerile din SUA, jurnaliștii Digi 24, Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu au discutat cu Iulia Huiu, CEO al Great Empowerment Consulting, o companie de consultanță la Washington, despre posibilele surprize de la acest scrutin. De unde pot apărea acestea în cursa pentru Casa Albă, în contextul în care sondajele îi dau pe Kamala Harris și pe Donald Trump la o diferență mică de scor, dar și care e cea mai bună variantă pentru România, aflați din interviul de mai jos.
Cosmin Prelipceanu: De unde așteptați surprizele? Cu toții de uităm la Iowa, la statele cheie, la nehotărâți și alegătorii care au fost înregistrați ca fiind indeciși.
Iulia Huiu: După cum știți, în momentul de față toată lumea se ferește să facă predicții. Cred că ar putea veni o surpriză din numărul mare de femei care se prezintă la vot, mai ales din rândul electoratului feminin tânăr, dar și electoratului feminin mai în vârstă, seniori, pensionari, care ar putea înclina către Kamala Harris, dat fiind importanța pe care o are în această campanie tree tema dreptului la avort și, mai amplu, tema drepturilor și libertăților civile.
Liliana Ruse: Atmosfera de aici, de la Washington, o simțiți ca fiind mai tensionată decât de obicei? Sau e atmosfera care cu care cetățenii americani, locuitorii orașului, se confruntă la fiecare 4 ani, că sunt alegeri?
Iulia Huiu: O simt mult mai tensionată decât de obicei. Având în vedere precedentul 2020, cred că acest oraș și comunitatea de aici a rămas cu amintirea acelor momente. Există multă emoție, entuziasm, dar în același timp și multă nervozitate, lumea se teme ca aceste alegeri să nu cauzeze un nou val de violență politică, așa cum am văzut în 2020. De fapt, aș putea spune, dacă îmi dați voie, că în acest moment practic se derulează trei: campanii cele două campanii electorale politice a lui Donald Trump și Kamala Harris și o a tria campanie, în subsidiar, aceea de a transmite narative care ar pune sub semnul întrebării rezultatul alegerilor americane.
Ce înseamnă pentru România
Liliana Ruse: Sigur că poate părea minor în comparație cu impactul la la nivel planetar, dar pentru România care e cea mai bună variantă de președinte?
Iulia Huiu: Bun, acum știu că autoritățile din România vor face eforturi diplomatice de a lucra cu orice administrație ar veni la Casa Albă. Până la urmă, aceasta este datoria autorităților de a întări parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite. Dar, în același timp, cred că cele două administrații ar arăta foarte diferit. În cazul unei administrații democrate, mă aștept la predictibilitate, la menținerea direcțiilor majore de politică externă, inclusiv la un interes crescut pentru regiunea Mării Negre și pentru flancul estic al NATO, în timp ce în cazul unei administrații Trump-Vance mă aștept la o abordare izolaționistă, la mai puțin interes pentru Marea Neagră, la o deteriorare chiar și a relației economice cu Uniunea Europeană, care, evident, are consecințe și asupra României.
Cosmin Prelipceanu: Noi, știți, ne tot gândim că, în Polonia, de exemplu, trupele americane sunt prezență permanentă, la noi sunt trupe rotaționale. Există aici vreun risc și posibilitatea ca o administrație nouă să regândească această poziționare a trupelor americane în est, în România, în mod special? Tocmai ne-am apucat să construim, nu noi, ci NATO, cea mai mare bază din Europa, la Kogălniceanu.
Iulia Huiu: Cred că acest risc este minim în cazul unei administrații democrate care văd că ar continua direcția. În cazul unei administrații republicane este un mare semn de întrebare și o mare incertitudine. Nu știu dacă vă amintiți, chiar în primul său mandat, pe final, între momentul alegerilor și momentul plecării de la Casa Albă, Donald Trump a mai încercat să retragă trupele americane din Germania. Atunci a avut în jurul său oficiali care n-au dat curs acestui demers și a renunțat. Acum practic, cred că România trebuie să fie pregătită pentru toate scenariile. Nu înseamnă că ele se vor materializa, dar pur și simplu să aibă pe masă de la cel mai optimist scenariu la cel mai pesimist scenariu, pentru a-și adapta eforturile diplomatice.
Liliana Ruse: Am auzit o afirmație făcută destul de des de susținătorii lui Trump care spuneau că declarațiile de campanie sunt una, ce va face Donald Trump ca președinte e cu totul altceva. Să ne uităm optimist la această variantă sau Donald Trump chiar va pune în aplicare ce a promis în această campanie?
Iulia Huiu: E o întrebare foarte bună. Și eu m-am gândit la logica din spatele acestui argument și îmi pare puțin contraintuitiv să spui că votezi cu un candidat, așteptând să nu facă ceea ce a promis. Eu cred că trebuie luate ca atare declarațiile, mai ales că ele nu vin într-un vacum. Au fost precedate și de alte acțiuni specifice în primul mandat și chiar de alte declarații de la încheierea primului mandat până acum. Cred și acel plan cu privire la deportarea imigranților, temele legate de impunerea tarifelor la importuri 10% sau 20% trebuie luate foarte în serios și cred că tocmai din cauza acestor declarații este și o stare de tensiune generală în Washington și societatea americană.
Alegerile din SUA și problemele de securitate
Cosmin Prelipceanu: Ne întoarcem la tensiuni. Sunt trei state în nord-vest care au mobilizat Garda Națională, este pusă pe picior de război, în cazul în care tensiunile ar fi mai mari decât s-a întâmplat deja, pentru că acolo au fost înregistrate incidente în care au fost arse acele cutii poștale special destinate votului prin corespondență. La ce vă așteptați acolo?
Iulia Huiu: Eu sper totuși ca aceste scenarii să nu se materializeze, dar paza bună trece, primejdia rea. De data aceasta, spre deosebire de 2020-2021, autoritățile sunt pregătite și vor să anticipeze orice fel de măsuri. Eu sper ca ziua votului să se desfășoare fără, fără incidente și ca, până la urmă, alegerile să fie o sărbătoare a democrației.
Contestarea rezultatelor
Liliana Ruse: Marea întrebare va accepta Donald Trump rezultatele alegerilor, dacă va pierde?
Iulia Huiu: Dacă ne luăm după declarațiile pe care le-a făcut până acum, probabil nu. Așteptarea aici este că ar putea ieși chiar în jur de ora 8:00, 8:30 după ce se închid urnele, să se anunțe victorios, deși evident nu vom ști rezultatul alegerilor în acel moment, tocmai pentru a pregăti terenul de a contesta alegerile și de a nu recunoaște un rezultat potențial nefavorabil.
Cosmin Prelipceanu: Cât de amplu este șantierul contestării în justiție? Înțeleg că sunt multe acțiuni care au fost deja înaintate în justiție de reprezentanți ai Partidului Republican. Deci cât de consistentă e linia asta de atac?
Iulia Huiu: Gândiți-vă că aceste atacuri se pregătesc nu de acum, ci din ultimii 4 ani. Pe de altă parte, deci vom asista la o avalanșă de atacuri în justiție. Pe de altă parte, cred că și cealaltă cealaltă parte, autoritățile, Departamentul de Justiție, ceilalți actori ai statului sunt pregătiți și să răspundă la o asemenea avalanșă de contestări în justiție.
Cât de repede vom cunoaște rezultatele alegerilor
Liliana Ruse: Când vom avea rezultatul final, având în vedere și posibile contestații?
Iulia Huiu: Deci, din punctul de vedere al anunțării câștigătorului în 2020, am aflat rezultatele sâmbătă. Deci alegerile au loc marți, sâmbătă. S-ar putea ca de data asta să le aflăm ceva mai repede față de 2020. Statele americane s-au pregătit și au schimbat mecanisme administrative și birocratice pentru a putea începe numărarea voturilor prin corespondență și în avans, imediat ce se închid urnele, pentru ca practic să nu mai dureze atât de mult procesul. Dar având în vedere ce ați spus dumneavoastră referitor la contestații, s-ar putea să să dureze și să avem o perioadă tensionată către decembrie, până în ianuarie, până la certificarea alegerilor, dar oricum estimez că în câteva zile vom ști rezultatul.
Editor : Ana Petrescu
- Etichete:
- alegeri sua
- donald trump
- kamala harris
- alegeri sua 2024
- alegeri prezidentiale sua 2024
- iulia huiu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News