Cabana Dâmbul Morii a fost, în anii '70 şi '80, unul din cele mai iubite locuri de popas ale Braşovului, în egală măsura apreciat de turişti şi de localnici. Acum e doar o ruină, iar farmecul locului a rpămas doar în amintirea sutelor de mii de oaspeţi.
Clădirea a fost ridicată în prima jumătate a secolului trecut. După venirea la putere, comuniştii au naţionalizat-o şi au dat-o în administrarea Ministerului de Interne. După alţi ani, clădirea a ajuns la fostului Sfat Popular Braşov, apoi a fost administrată de diverse companii de turism din Predeal. Cert este că nu e braşovean trecut de 30 de ani care să nu se fi bucurat măcar o dată de farmecul cabanei Dâmbu Morii. Mircea Pintican are 59 de ani. A copilarit, a lucrat si acum locuieşte lângă cabana părăsită.
"Aici era primul salon, un salon mai de protocol cumva. Bun, se faceau nunti, botezuri. Dincoace era sala mare, unde erau 24 de mese", îşi aminteşte fostul barman, Mircae Pintican.
"Găseai orice, la preţuri foarte convenabile. Avea parcare, şoferii toţi trăgeau aici, făceau tot ce e posibil să ajungă seara aici", povesteşte un localnic.
Concurenţa tot mai accerbă din zonă, dar şi lipsa de fler şi de interes a administratorilor cabanei au făcut ca afacerile să meargă tot mai prost. Iar când urmaşii foştilor propietari au revendicat-o, afacerea a fost abandonată, în 2005.
Culmea este că actualul proprietar îşi plăteşte regulat impozitele, dar ignoră toate somaţiile legate de starea precară a imobilului.
"Am încercat să găsim proprietarul, să poată să igienizeze locul şi, de ce nu, să dea spre folosinţă această unitate de cazare. E păcat de Dumnezeau sa nu o putem folosi în continuare ca un obiectiv turistic", a precizat Liviu Cocoş, primarul Predealului.
Actualul proprietar al cabanei n-a putut fi contactat pentru a explica dacă are vreun plan pentru mândria de altădata a turismului braşovean. Aşa că, deocamdată, rămânem cu nostalgia.