Va fi încheiat mandatul lui Trump de scandalurile recente?

Data actualizării: Data publicării:
Laura Ștefănuț
Laura Ștefănuț
Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a primit bursă în programul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence 2015 și pentru cercetare în SUA (Professional Fellow 2013). A fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media, precum și membră a presei alternative din România. În trecut a lucrat la cotidianul România liberă.
shutterstock_364331684

Donald Trump a dezvăluit ministrului de externe și ambasadorului rus informații clasificate despre o misiune a Statului Islamic în Siria. Informațiile ar fi fost obținute de la un partener SUA și dezvăluirea lor ar putea pune în pericol sursa acestora. Membri ai administrației au negat acuzațiile, dar există mai multe indicii că sunt reale.  

Actualizare: Între timp, s-a confirmat că Donald Trump a făcut presiuni asupra șefului FBI, James Comey, pentru a-l determina să renunțe la investigarea relațiilor cu Rusia ale administrației prezidențiale (respectiv scandalul care a dus la demisia consilierului pe securitate Michael T. Flynn).

Un gest similar l-a determinat pe fostul președinte Nixon să demisioneze. 

Ultimele două scandaluri fac parte dintr-o serie de erori care deschid discuțiile despre șansele mari ca președintele să nu își ducă mandatul la final. Asta ar însemna că fie este forțat să demisioneze, fie Congresul îl dă jos prin procedura de impeachment.

Până în prezent, au fost trei președinți SUA împotriva cărora s-a deschis procedura de impeachment: Johnson (demis în anii 1860 prin procedura de impeachment), Nixon (a demisionat ca urmare a scandalului Wateragate), respectiv Clinton (impeachment ca urmare a scandalului Monica Lewinsky).

Se pariază masiv că Donald Trump nu își va duce la capăt mandatul, date fiind campania lui și problemele din primele luni de mandat. Dar care sunt șansele să fie demis ca urmare a scurgerii de informații clasificate, în condițiile în care Trump cerea închiderea lui Hillary Clinton pe astfel de acuzații? 

 

Legislația americană spune că dezvăluirea de informații clasificate este ilegală, dar președintele are statut special—pe scurt, are dreptul de a dezvălui informații clasificate în aproape orice condiții consideră. Nici de trădare nu poate fi acuzat, fiindcă America nu este în război cu Rusia. În privința Siriei, SUA și Rusia au doar interese distincte: deși ambele sunt împotriva ISIS, Statele Unite se opun și condamnă regimul Bashar, în vreme ce Rusia îl susține.

Chiar dacă Donald Trump nu a făcut ceva ilegal, impeachmentul este o procedură politică, astfel încât nu are relevanță legalitatea—este nevoie doar de voința Congresului. Până la urmă, dezvăluirile de informații clasificate sunt cel mai probabil o amenințare la adresa securității naționale, chiar dacă pare că președintele le-a dezvăluit din greșeală.

Dacă membrii Congresului consideră că acțiunile lui Trump nu sunt demne de președinția SUA, îl pot da jos.

Problema este că, dacă privim la procedurile de impeachment din trecut, vedem că președintele aparținea altui partid decât majoritatea din Congres. Donald Trump are majoritatea republicană.

Având în vedere că Trump promovează agenda republicană, este greu de crezut că aceștia vor risca să piardă puterea ca urmare a dezechilibrului generat de impeachmentul lui Trump (ar dura mult și ar amâna aspecte din agenda republicană chiar până la alegerile din 2018—care pot schimba configurația Congresului).

Practic puterea stă în mâinile lui Paul Ryan (Speaker în Camera Reprezentanților) și Mitch McConnell (liderul majorității din Senat). Chiar dacă din declarațiile acestora față de acțiunile lui Trump reies dezacorduri, nu sunt semne că ar merge atât de departe încât să îl dea jos. Încă din timpul campaniei, era clar că Paul Ryan prefera să tacă pentru a proteja agenda personală și a partidului. 

Au o agendă comună, iar asta îi face să tolereze gesturile lui Donald Trump, chiar dacă subminează însăși valorile pe care se bazează democrația din SUA. În anii 50, Eugen Ionesco a scris  o piesă despre asta. 

Despre autoare: Laura Ștefănuț (follow) este jurnalistă. Colaboratoare a presei străine (televiziunea publică germană, ARTE, Reuters etc.), co-autoare a unor cărții și studii pe tema mass-media, Laura dezvoltă un proiect de jurnalism explicativ la Digi24.

O puteți urmări pe Facebook sau Twitter.

Partenerii noștri
Playtech
Amendă de 3.600 de lei și suspendarea permisului pe 8 luni, în România. Cea mai aspră sancțiune e...
Digi FM
Halle Berry, fabuloasă în costum de baie cu un decolteu amețitor, la 58 de ani: „Nu mă pot decide dacă vreau...
Pro FM
La asta nu se aștepta nimeni! Cum a reacționat Jennifer Lopez când a aflat ce onorariu vrea Bruno Mars ca...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
S-a aflat secretul succesului FCSB din era Reghecampf: „Fotbaliștii făceau ozonoterapie în fund, pentru că în...
Newsweek
OFICIAL Pensiile nu mai cresc la 1 ianuarie. Înghețarea pensiilor, pe un an sau pe o lună?
Digi FM
Ce crede Nicușor Dan despre Călin Georgescu: "Cel mai grav este că pune în discuţie apartenenţa noastră la...
Digi World
"Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un sindrom care afectează doar câteva mii...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Mark Wahlberg și soția sa, festival de gesturi tandre, la plajă, în Barbados. Imaginile cu cei doi au făcut...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...