„Apostolii austerității” aveau dreptate

Data actualizării: Data publicării:
Andreea Nicolae
Andreea Nicolae
Jurnalistă Digi24.ro
dragnea tariceanu coalitie
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cu nicio săptămână în urmă arătam, într-un editorial, că întreaga prestație guvernamentală a echipelor instalate de Dragnea și Tăriceanu la Palatul Victoria lasă impresia de incompetență și improvizație și că se înmulțesc semnele haosului. Luni, am aflat din gura lui Liviu „Daddy” Dragnea că cinci măsuri din de abia aprobatul program de guvernare sunt ca și anulate, iar o a șasea, declarația de patrimoniu, nu este cunoscută nici măcar premierului în funcție. Pentru a masca tot gunoiul care începe să iasă de sub preș, PSD și ALDE bat în continuare monedă pe abuzurile procurorilor și umplu ecranele televizoarelor cu o nouă găselniță: vor împiedica sistemul de pensii să intre în colaps.

Dragnea_Tariceanu_05_INQUAM_Octav_Ganea_
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Când analiștii, presa și opoziția au criticat programul de guvernare al PSD-ALDE spunând că este o colecție de promisiuni nerealiste și periculoase, așternute pe hârtie doar pentru a da bine la o parte din electorat, Dragnea, Tăriceanu și ajutoarele lor au răspuns vorbind de „apostolii austerității”, de „analiști băsiști” și altele asemenea.

Când Comisia Europeană a cerut autorităților de la București să ia măsuri corective pentru ca România să-și atingă obiectivul bugetar pe termen mediu și să nu fie deschisă procedura de deficit excesiv, Dragnea a răspuns că „se vorbește pe două voci despre disciplină financiară” în Europa și că Bruxelles-ul nu are de ce să vorbească României despre austeritate.

Când au adoptat Legea salarizării unitare, fără a exista o analiză de impact și într-un stil heirupist, pentru a închide sindicatelor gura cu promisiuni de creșteri salariale (în timp ce adevărata majorare, de la 5.600 la peste 13.000 de lei pe lună a fost doar pentru demnitari), au fost iarăși numeroase voci care au spus că legea, în forma impusă de PSD, va adânci deficitul bugetar și va provoca inflație. Și de această dată, Dragnea, Lia Olguța Vasilescu și alții au râs. Au spus ba că nu a fost citită legea cu atenție, ba că nu s-a înțeles ce scrie în ea și că, de fapt, totul merge bine, economia crește, majorările sunt sustenabile, iar românii trebuie să resimtă bunăstarea indusă de măsurile vizionare ale noii puteri.

Știrea privind triplarea deficitului bugetar pe fondul creșterii cheltuielilor de personal și cu asistența socială, în primele cinci luni ale anului 2017, a trecut apoi aproape neobservată în tumultul facerii noului Guvern. Atenție, situația transmisă de MFP nu include câtuși de puțin majorările de cheltuieli determinate de legea salarizării unitare și nici de recenta creștere a pensiilor!

Nu este suficient? Aflați atunci că, marți, Institutul Național de Statistică a anunțat că rata anuală a inflației a urcat în luna iunie la 0,85%, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. Ce înseamnă acest lucru? Că prețurile au crescut în iunie comparativ cu luna mai și că se menține tendința de creștere, dacă ne uităm și că prețurile din mai erau mai mari decât cele din aprilie. Și, apropo de tendință, recent anunțata majorare cu 8% a tarifelor la energia electrică (care va fi, de fapt, un 11,6% pentru consumatorii casnici din București) va genera și ea efecte, care se vor vedea însă în statisticile din august-septembrie încolo.

Cu toate acestea, Dragnea, Tăriceanu și toți cei care roiesc în jurul lor pentru a apuca o ciosvârtă a puterii continuă să râdă, să se joace de-a guvernarea și să-și justifice erorile prin „greșeli de comunicare”. Luni, la doar 10 zile de la învestirea Cabinetului Tudose, au desființat nonșalant cinci prevederi din de abia votatul nou program de guvernare: salariul minim pe economie va fi, la 1 ianuarie 2018, 1.550 lei, în loc de 2.000 de lei, impozitul pe cifra de afaceri, contribuția de solidaritate și taxa pe produse nocive nu vor fi introduse, iar impozitul pe venitul global nu va fi aplicat de la 1 ianuarie 2018. O a șasea prevedere din programul de guvernare, introducerea declarației de patrimoniu pentru toți românii, este, la rândul ei, necunoscută premierului Mihai Tudose.

Și ne mai mirăm că toată lumea, cu BNR în frunte, vorbește de „incertitudini sporite”, „riscuri”, „lipsă de predictibilitate” și chiar „haos”.

Apropo de BNR, să remarcăm și avertismentele și recomandările pe care șefii BNR le-au transmis, luni, clasei politice: aplicarea Legii salarizării să fie însoțită de măsuri „de natură să atenueze efectele ei expansioniste”, iar la rectificarea bugetară care se pregătește să fie adoptate „măsuri fiscale corective” în vederea încadrării în plafonul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar. Asta că tot spunea, luni, Tudose că rectificarea bugetară va fi una pozitivă!

Pentru a acoperi realitatea dezastruoasă conturată tot mai clar de cifre, liderii PSD și ALDE au aruncat, însă, o nouă fumigenă: după „succesul” Legii salarizării unitare, Lia Olguța Vasilescu reformează și sistemul de pensii.

Lucrul la o nouă lege a pensiilor a început deja, se fac analize, se cer date cu privire la performanța Pilonului II (da, da, ăla administrat privat, despre desființarea căruia a vorbit, tot din „greșeală”, șeful Finanțelor), se compară legislația românească cu cea europeană. Concluziile care vor rezulta din această analiză extinsă sunt însă, deja, servite cu lingurința la anumite posturi tv: românii nu plătesc la fondul de pensii cât ar trebui, banii de la Pilonul II sunt ai statului, nu ai românilor (fiindcă statul direcționează o parte din contribuția încasată de la oameni), unele pensii sunt nejustificat de mari.

Ce va ieși din noua „reformă” marca Olguța rămâne de văzut. Deocamdată, vedem că la nici două săptămâni de la intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare ar fi nevoie de o ordonanță de urgență și/sau sesiune extraordinară pentru a corecta „greșeala” din lege care i-ar lăsa fără burse pe medicii rezidenți. Cum zicea Dragnea? „Mai și greșim”?

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...