După ce Ministerul de Finanțe a publicat, marți, datele referitoare la execuția bugetară pe primele cinci luni ale anului 2017, din care rezultă că deficitul bugetar aproape că s-a triplat față de perioada similară din 2016, iar cheltuielile de personal au crescut cu 19,1%, Ioana Petrescu, ministru de Finanțe în Guvernul Ponta, susține că situația este „mai gravă” decât anul trecut, chiar „tragică”.
„S-a publicat execuția bugetară pe primele cinci luni. Pe scurt, situația este tragică. Să vă traduc: după cinci luni, deficitul este de aproape trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, cheltuielile sunt cu 9,4% mai mari din cauza cheltuielilor cu personalul, iar veniturile, deși mai mari decât cele de anul trecut, sunt mult sub cele prognozate în bugetul pe 2017. Veniturile au fost cu 7,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în condițiile în care, în bugetul pe 2017, veniturile erau prognozate să fie cu 14% mai mari decât cele din 2016, deci colectarea este mult sub plan”, a comentat, pe contul său de Facebook, fostul ministru de Finanțe.
În opinia Ioanei Petrescu, cifrele ar trebui să-i trezească la realitate pe cei de la ANAF și pe decidenții politici. „Să ne aduceam aminte că nici anul trecut nu a fost unul foarte fericit din punct de vedere al disciplinei bugetare! În 2016, deficitul structural nu s-a atins și, mai grav, deficitul ESA a atins limita de 3% impusă prin Tratatul de la Maastricht. Daca situația este mai gravă acum decât cea de anul trecut, cam cât crede MFP că va fi deficitul la finalul anului? Pe când trezirea la realitate, ANAF? Pe când vor accepta decidenții că nu e posibil să scazi taxele, să crești salariile și să scazi deficitul?”, mai scrie Petrescu pe Facebook.
Ministerul Finanțelor Publice a anunțat, marți, că execuția bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 2,2 miliarde lei, respectiv 0,27% din PIB, față de deficitul de 0,8 miliarde lei, respectiv 0,1% din PIB, înregistrat la aceeași perioadă a anului 2016.
Veniturile bugetului general consolidat au crescut, în termeni nominali, cu 7,9%, iar cheltuielile s-au majorat cu 9,4%. Veniturile din TVA au scăzut cu 5%, iar cele din accize cu 9,4%. Cheltuielile de personal au crescut cu 19,1%, iar cheltuielile cu asistența socială cu 10,1%.
Creșterea cheltuielilor de personal a fost determinată, printre altele, de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016 și de creșterile salariale acordate în 2017 (creșterea cu 15% a salariilor din sănătate și educație începând cu 1 ianuarie 2017, a personalului plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației publice locale care beneficiază de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017, majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 1.250 lei la 1.450 lei, începând cu 1 februarie 2017, și majorarea cu 50% a salariului brut și a sporurilor pentru personalul din instituțiile publice de spectacole sau concerte începând cu 1 februarie 2017).
Cheltuielile cu asistența socială au fost influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017. Alte măsuri care au contribuit sunt creșterea numărului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocației de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG); majorarea indemnizației acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitățile de asistență socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi, și majorarea numărului de persoane încadrate în diverse tipuri de handicap; majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție; pensii de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, funcționari publici parlamentari, auditori ai Curții de Conturi.
În același timp, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 4,1 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB.