Președintele PSD, Liviu Dragnea, spune că impozitul pe gospodărie, despre care s-a tot discutat încă din timpul guvernării Grindeanu, nu se va introduce de la începutul anului viitor. De asemenea, șeful social-democraților a lăsat a se înțelege că nici taxa de solidaritate, cuprinsă și ea în noul program de guvernare, nu va fi introdusă.
„Nu vom adopta nicio taxă în plus pentru români, ca să fie foarte clar și sper să se rețină această declarație a mea. De asemenea, nu vom modifica nicio procedură de impozitare care să producă deservicii unor companii. Companiilor cinstite, cele care sunt în zona de evaziune fiscală, sigur că o să fie supărate”, a declarat Liviu Dragnea, la finalul primei ședințe de evaluare a activității Cabinetului Tudose.
Întrebat dacă renunță la măsurile cuprinse în noul program de guvernare, șeful PSD a răspuns: „Să înțelegeți că nu renunț la nimic din ceea ce am vorbit în campania electorală și anume să facem în așa fel încât mediul fiscal și mediul de afaceri din România să fie atractiv, predictibil și stimulativ. E foarte simplu”.
La nedumerirea jurnaliștilor care au întrebat de ce au mai fost incluse măsurile în programul de guvernare, dacă tot se renunță la ele, Dragnea a răspuns iritat: „Am mai spus de doar 244 de ori”.
Cât despre așa-numitul impozit pe gospodării, șeful PSD a spus că nici acesta nu se va aplica de la începutul anului viitor. „De la 1 ianuarie 2018 nu mai poate rămâne acel impozit pe gospodării pentru că el deja a fost compromis din cauza sau datorită întârzierilor din ultimele luni de zile. În schimb, impozitul pe venitul global sau globalizarea veniturilor este o opțiune care e în continuare importantă pentru noi, care poate fi aplicată sau nu anul viitor, dar într-un pachet mai mare de schimbare a sistemului de impozitare care să elimine birocrația și care să producă mai multe venituri pentru români”.
Cu prilejul acelorași declarații de după ședința coaliției la putere, Liviu Dragnea a negat și ceea ce scrie în programul de guvernare cu privire la creșterea salariului minim pe economie. Concret, șeful PSD a spus că salariul minim pe economie va fi, de la 1 ianuarie 2018, 1.550 lei, nu 2.000 de lei, cum scrie în documentul aprobat de Parlament la învestirea Cabinetului Mihai Tudose.
În programul de guvernare al Cabinetului Tudose, aprobat de Parlament cu circa 10 zile în urmă, scrie: „Începând cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. În cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/lună vor fi scutite și se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație”.
Tot în programul de guvernare scrie referitor la contribuția de solidaritate și la taxa pe produse nocive: „Vom introduce contribuția de solidaritate începând cu 1 ianuarie 2018, dar și o taxă suplimentară pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătății populației”.