Studiu. Legătura dintre prăjituri şi Alzheimer 

Data publicării:
leucemie cercetatori

 

Cercetătorii americani de la Şcoala de medicină Mount Sinai din New York au descoperit o legătură între anumiţi compuşi chimici regăsiţi în carnea şi ouăle prăjite, dar şi în unele prăjituri, biscuiţi şi produse de patiserie, şi unii markeri ai maladiei Alzheimer, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Astfel, cercetătorii au afirmat că reducerea consumului de alimente prăjite ar putea împiedica apariţia acestei afecţiuni de temut şi chiar ar putea contribui la recuperarea memoriei afectate de Alzheimer, în condiţiile în care medicamentele curente au aplicabilitate limitată.

Oamenii de ştiinţă americani au studiat îndeaproape produşii finali de glicozilare avansată (AGE), care se formează când grăsimile, proteinele şi zahărul sunt tratate termic la temperaturi înalte - aceşti produşi fiind regăsiţi în niveluri înalte în şuncă, pizza, cârnaţi şi burgeri.

Alimentele prăjite, dar şi cele preparate pe grătar, sunt dăunătoare în această privinţă, spre deosebire de alimentele preparate prin fierbere.

Cercetătorii au urmărit evoluţia unui grup de cobai hrăniţi cu alimente ce conţineau niveluri de AGE comparabile cu cele regăsite în dieta obişnuită în societatea occidentală. În paralel, cercetătorii au urmărit un grup hrănit cu alimente ce conţineau doar jumătate din aceşti compuşi.

Aportul de calorii era acelaşi, însă doar cobaii ce aveau o dietă bogată în AGE aveau probleme de memorie, învăţare şi coordonare, pe măsură ce înaintau în vârstă.

Cobaii respectivi produceau, de asemenea, mai puţine proteine antiîmbătrânire, iar creierul lor conţinea beta-amiloizi, proteine considerate markeri ai maladiei Alzheimer.

Rezultatele experimentelor pe oameni au fost la fel de surprinzătoare. Testele efectuate asupra unui grup de persoane în vârstă, sănătoase, au arătat că doar persoanele cu niveluri crescute de AGE în alimentaţie aveau pierderi de memorie mai accentuate în lunile ulterioare efectuării studiului.

Deşi este nevoie de studii suplimentare, cercetătorii afirmă că renunţarea la alimentele prăjite, dar şi la alimentele procesate şi la produsele de patiserie, ar putea contribui la îmbunătăţirea performanţelor mentale şi ar putea combate maladia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția unor vloggeri români după ce au vizitat cea mai săracă țară din lume. ”Salariul este de...
Digi FM
Britney Spears publică imagini rare cu fiul ei de 18 ani, după vizita surpriză a acestuia. „Al meu pentru...
Pro FM
Delia încheie anul cu încă o ținută ieșită din comun. Fanii nu au iertat-o nici de data aceasta: „Fără coarne...
Film Now
Fermecătoarea Charlize Theron, pozată în costum de baie, pe plajă în Los Cabos. Actrița din „Atomic Blonde”...
Adevarul
Cinci persoane care au slăbit zeci de kilograme au dezvăluit ce obișnuiau să mănânce înainte și după...
Newsweek
520 lei în plus la pensie la Recalculare. 330 lei tăiați la Indexare. Cât au câștigat pensionarii?
Digi FM
Mark Wahlberg și soția sa, Rhea Durham, se bucură de vacanța pe plajele însorite din Barbados
Digi World
Rezultatele unui nou studiu arată „cât de complicată este îmbătrânirea”. Cea mai nouă descoperire a oamenilor...
Digi Animal World
O femeie din Texas a fost mușcată de un șarpe când folosea toaleta. Incidentul nu a împiedicat-o, însă, să...
Film Now
Câți bani a încasat regizorul primului film „Deadpool”. A rupt tăcerea după aproape opt ani
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025