Cea mai mare prezenţă la urne din Dolj s-a înregistrat în comuna Botoşeşti-Paia. Una din cele mai îmbătrânite comune din judeţ, care a pierdut jumătate din populaţie după Revoluţie, după ce tinerii au plecat în străinătate, şi-a adus oamenii rămaşi la vot. În locul uitat de lume, încremenit în timp, primarul, consilierii şi alte oficilităţi dictează mersul comunităţii. După reportajul realizat de echipa Digi24, poliţia a început verificările.
Localnică: „M-am dus să întreb o vecină, e rudă cu mine, şi primarul gata a venit şi m-a luat. Domn` primar, cum merg eu aşa, nespălată, râde lumea de mine, şi a zis: hai aşa, taci din gură!. M-a luat şi pe mine şi pe vecină. Am votat. (Reporter: Şi ce-aţi votat?) Păi eu ştiu, că om cu o femeie, m-a pus acolo să iscălesc şi gata. Am dat cu ştampila”.
Comuna Botoşeşti-Paia, Dolj are 1000 de locuitori, din care 540 au drept de vot. La ora 15.00, prezenţa la urne era de 88%.
Localnic: „Nu ştiu nimica”
Primarul comunei a adus oamenii la vot cu masina primăriei: „Toţi consilierii i-am mobilizat, toţi, şi cei care nu au fost consilieri. Da, i-am pus pe zone fiecare în parte. Am alergat şi i-am adus la vot, le-am explicat care e situaţia, ce trebuie să votăm, ca să înţeleagă cum trebuie să voteze. Că unii întelegeau într-un fel, alţii în altul”.
Preşedintele secţiei de votare a dus muncă de lămurire cu oamenii.
Constantin Bucătaru - preşedinte secţie de votare Botoşeşti-Paia: „Le-am explicat că mulți nu știau ce înseamnă acest referendum, le-am explicat că e un paragraf în constituţie unde spune că o familie se întemeiază prin liber între soţi, ceea ce e interpretabil”.
Localnic: „Cu aprobarea aia de nu se...ce doreau e. Pări ce doresc? Cu homosexualii, ce...americanii sau cine...."
Localnică: „Păi eu ştiu ce însemnă? (Rep.: Păi nu ştiţi de ce aţi mers acolo?) Păi au zis să votăm să fie soţ şi soţie. (Rep.: Cine a zis?) Ăia de acolo de ne-au spus. Păi ăia care sunt acolo"
Ca telefon al secţiei de votare, în listele oficiale apare numărul de acasă al preşedintelui.
Constantin Bucătaru- preşedintele secţiei de votare Botoşeşti-Paia: „Sun şi nu răspunde nimeni. Păi e al meu, nu am mobil. E al meu de acasă."
Ion Moraru, primarul comunei Botoşeşti – Paia: „Mobilizarea în comuna Botoşeşti Paia o fac de ani de zile pentru că populaţia fiind foarte îmbătrânită peste 70 al sută din asta şi nu se poate să se transporte decât cu maşinile care le-am avut cu consilierii, cu viceprimaru, maşina primăriei".
Localnică: „Cu maşina. (Rep.: Cine v-a luat?) Primarul nostru. (Rep.: Şi v-a dus acolo?) Păi nu puteam să mă duc. I-am zis, dacă mă iei cu maşina merg, dacă nu, nu. (Rep.: Ştiţi ce aţi votat?) Păi de unde să ştiu? Mânca-ţi-aş ochii”.