În contextul discuțiilor de la Cotroceni pe marginea punerii în aplicare a referendumului pentru justiție din 26 mai, Daniel Gheorghe, deputat PNL de Ilfov, a cerut să fie luat în vedere și referendumul pentru redefinirea familiei, deși acesta a fost invalidat de CCR din cauză că nu a fost atins pragul necesar pentru validare.
„Ca parlamentar al României, eu personal aș susține un act de revizuire a Constituției doar în cazul în care acesta va cuprinde și modificarea articolului 48 din legea fundamentală în sensul votat la Referendumul din toamna lui 2018 de peste 3 milioane și jumătate de români: căsătoria poate avea loc exclusiv între un bărbat și o femeie”, a scris deputatul Daniel Gheorghe, miercuri, pe pagina de Facebook.
Liberalul a susținut că „altfel nu vom vedea decât cum, noi toți, vom cădea în cursa noii stângi secular-radicaliste care încearcă să perverteasca sensul luptei împotriva corupției într-o campanie de dărâmare a valorilor identitare care alcatuiesc coloana vertebrala în societatea românească”.
„Nu uitați un lucru simplu: justiția se întemeiază pe morală, nu pe ura și pe răzbunare, iar morala laică din lumea democratică a timpurilor noastre, are la baza tot etica iudeo-crestina și cele 10 Porunci pe care omul le-a primit de la Dumnezeu, iar nu de la "comitetul salvării publice" ori de la "komisarii poporului"!”, mai spune el.
Deputatul PNL a ignorat însă un aspect esențial: referendumul din 2018 pentru redefinirea familiei a fost invalidat de Curtea Constituțională a României.
Mai mult, el i-a răspuns unui bărbat care i-a semnalat acest lucru: „Nu a picat nimic. A fost invalidat pe procedură. O procedură contrazisă și de comisia de la Veneția care consideră cvorumul o piedica în calea exprimării democratice. A avut voturi pentru de la aproape 95%!”
La acest scrutin, din 6-7 octombrie au votat 21,10% dintre români, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central (BEC) în urma centralizării proceselor verbale din toate secţiile de votare. Astfel, s-au prezentat la urne 3.857.308 de alegători.
Voturi valabil exprimate la răspunsul 'DA' au fost 3.531.732, reprezentând 91,56% din numărul participanţilor, voturi valabil exprimate la răspunsul 'NU' - 249.412, adică 6,47%, iar voturi nule - 76.111, respectiv 1,97%.
Pentru a putea fi validat referendumul pentru redefinirea familiei era nevoie de o prezență de cel puțin 30%.