CCR confirmă că referendumul pentru familie este invalidabil
Data actualizării: Data publicării:
ACTUALIZARE. Curtea Constituţională a României a confirmat că referendumul pentru familie de acum două săptămâni nu poate fi valid. Decizia nu reprezintă o surpriză, deoarece nu s-a atins pragul legal de prezenţă, adică 30% din populaţia cu drept de vot.
Cu o zi în urmă judecătorii CCR au respins şi contestaţiile legate de modul în care a fost organizată consultarea populară. Biroul Electoral Central a anunţat, după numărarea voturilor, că în favoarea redefinirii familiei au votat 91,56%, iar împotrivă 6,47% dintre cei prezenţi la urne. Însă, doar 21,10% din persoanele cu drept de vot din România s-au prezentat la urne, ceea ce însemnă că nu s-au îndeplinit condiţiile legale pentru validarea rezultatului scrutinului.
În weekendul 6-7 octombrie, românii au fost chemaţi la vot pentru a spune dacă doresc modificarea articolului 48 din Constituţia României privind definirea căsătoriei. Adică înlocuirea formulării „uniunea liber consimţită între soţi” cu „uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie".
Curtea Constituţională a României discută joi rezultatul referendumului pentru redefinirea familiei, organizat în 6 şi 7 octombrie. Practic, este un pas necesar, potrivit legislației, pentru invalidarea oficială a scrutinului din cauza participării insuficiente a electoratului la vot.
Referendumul este valid dacă prezenţa la vot este de 30 la sută, iar 25 la sută sunt voturi valabile.
Conform articolului 45 din Legea referendumului, Curtea Constituţională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirmă rezultatele acestuia.
Potrivit site-ului CCR, plenul Curţii Constituţionale va lua în dezbatere "constatarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din datele de 6 şi 7 octombrie 2018 privind Legea de revizuire a Constituţiei României".
La referendumul pentru redefinirea familiei au votat 21,10% dintre alegători, potrivit datelor anunţate, pe 8 octombrie, de Biroul Electoral Central.
Conform Legii 3/2000, pentru ca referendumul să fie valabil era necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.
Numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendumul de revizuire a Constituţiei, organizat în 6 şi 7 octombrie, a fost de 18.279.011.
S-au prezentat la urne 3.857.308 de alegători, reprezentând 21,10% din numărul persoanelor înscrise pe liste.
Voturi valabil exprimate la răspunsul 'DA' au fost 3.531.732, reprezentând 91,56% din numărul participanţilor, voturi valabil exprimate la răspunsul 'NU' - 249.412, adică 6,47%, iar voturi nule - 76.111, respectiv 1,97%.