Alegeri parlamentare 2020. Toate informațiile despre votul de duminică LIVE TEXT

Data actualizării: Data publicării:
alegeri-parlamentare-2020-sectie-vot
Secțiile de vot pentru alegerile parlamentare 2020, deschise de la ora 07.00 FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Duminică, la alegerile parlamentare 2020, românii și-au ales senatorii și deputații care vor fi în Parlamentului României în următorii 4 ani. Secțiile de vot din țară s-au deschis la ora 7:00 dimineața și s-au închis la ora 21:00.

ACTUALIZARE 23.30 Votul în diaspora s-a încheiat în Europa, însă continuă în America de Nord și de Sud până luni la ora 07.00. Peste 264.000 de cetăţeni români au votat în străinătate, până duminică, în jurul orei 23.00 (ora României), la alegerile parlamentare.

ACTUALIZARE 21:00: Votul în țara s-a încheiat. Potrivit datelor BEC, prezența la urne a fost de 31,84%. În total, au votat 5.793.015 de români. 

Citește și REZULTATE EXIT POLL AVANGARDE ORA 21: PSD, pe primul loc, PNL la un procent distanță. AUR, surpriza alegerilor

ACTUALIZARE 19:10: Prezența la nivel național a trecut puțin peste 30%. Mehedinți este primul județ care a depășit pragul de 40% la ora 19:00.

Până la ora 19:00 au votat 5.421.794 de români, adică 29,8%. Diferența de prezență față de scrutinul parlamentar din 2016 este de peste 7 procente.

ACTUALIZARE 18.30 O femeie din localitatea Mărtinești a sunat la 112, pentru că nu a fost primită într-o secție de votare. Motivul invocat de membrii secției: se aflau în pauză de masă. MAI transmite că au fost sesizate 26 de infracţiuni care au legătură cu procesul de vot şi au fost aplicate 33 de amenzi în valoare de peste 120.000 de lei.

ACTUALIZARE 18:00: La ora 18:00 au votat 5.079.908 de români, adică 27,92 %. Crește diferența față de alegerile din 2016, când la aceeași oră au votat 6.281.762 de români, adică 34,39 %.

ACTUALIZARE 17:48. Peste 5.400 de deținuți au votat duminică la alegerile parlamentare. Nu au fost înregistrate incidente.

ACTUALIZARE 17:25. Activitatea la Secția nr. 429 din satul Tăuni, jud. Alba, a fost întreruptă duminică pentru 30 de minute, interval de timp în care s-a făcut dezinfecţie. Preşedintele secției din Tăuni, confirmat pozitiv cu coronavirus, a fost înlocuit cu locţiitorul.

ACTUALIZARE 17:00 Prezența la ora 17:00 ajunge la 25,30 %. Până la această oră au votat 4.602.727 de români. În 2016, la ultimele alegeri parlamentare, la ora 17:00 votaseră 5.615.319 de români, adică 30,75 %.

ACTUALIZARE 15:30. O persoană a fost amendată cu 12.500 de lei pentru propagandă electorală şi nepurtarea măştii de protecţie. Incidentul a avut loc într-o secție de votare din Pașcani, județul Iași. 

ACTUALIZARE 15:00. Cel mai în vârstă alegător din judeţul Botoşani are 105 ani şi afirmă că a votat la alegerile parlamentare „pentru binele României”.

ACTUALIZARE 14:00. Victor Ponta, președintele Pro România, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că îşi doreşte ca în 2021 România să iasă din criză şi a votat pentru oameni care ştiu să facă acest lucru.

ACTUALIZARE 13:50. Un incident electoral mai puțin întâlnit a avut loc în Constanța. După ce și-a exprimat opțiunea, un bărbat a lăsat buletinul de vot pe masa comisiei de votare, document care ulterior a ajuns la un alt alegător. Votul exprimat de prima persoană a fost anulat.

ACTUALIZARE 13.20. Un bărbat a decedat într-o secție de vot din sectorul 3 al Capitalei. 

ACTUALIZARE 12.55. Incendiu la o secție de votare din județul Prahova. Procesul de vot a fost întrerupt.

ACTUALIZARE 12.50. Un bărbat din Râmnicu Vâlcea a fost împiedicat să intre în secția de votare, pentru că nu avea mască de protecție. Când i s-a atras atenția, vâlceanul a devenit recalcitrant, astfel că s-a ales cu o amendă de 3.500 de lei.

ACTUALIZARE 12.45. Un bărbat a votat în Maramureș, deși și-a pierdut cetățenia română în urmă cu 25 de ani. Polițiștii i-au deschis dosar penal pentru fraudă la vot.

ACTUALIZARE 12.10 Polițiștii din Mehedinți au deschis un dosar penal după ce reprezentantul unei primării din județ a oferit daruri mai multor cetățeni pentru ca aceștia să voteze cu un anumit partid.

ACTUALIZARE 12.00. Un bărbat de 81 de ani a murit duminică, în curtea unei secții de votare din județul Argeș.

ACTUALIZARE 11:30 Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a votat în sectorul 6. „Chiar dacă noi suntem un popor latin și implicit emoțional, îi îndemn să voteze cu capul”, a spus el.

ACTUALIZARE 11.20 La o secție de votare din Capitală s-a suspendat procesul de vot întrucât 2 membri ai comisiei au fost confirmați pozitiv cu Covid-19.

ACTUALIZARE 11.00 MAI anuntă primele incidente la alegerile parlamentare 2020. Un bucureștean a fost amendat pentru că a sunat nejustificat la 112 și tot în Capitală trei membri ai birourilor electorale de la secţii diferite au avut nevoie de îngrijiri medicale.

ACTUALIZARE 10.30 Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, și-a exprimat opțiunea de vot în municipiul Huşi, iar la ieșirea de la urne a declarat că a votat pentru "o Românie normală și pentru un viitor al copiilor noştri".

ACTUALIZARE 9:50 Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat duminică dimineață după ce a votat că aşteaptă de la viitorul Parlament „stabilitate politică, predictibilitate şi mai puţine certuri inutile”.

ACTUALIZARE 9:40 Alexandru Rafila a mers la vot, iar la ieșirea de la urme a declarat că "pentru a reveni la o viață normală e necesar să trecem cu bine peste pandemie. Scopul acestui vot este ca România să depășească această criză și să aibă un sistem sanitar care să performeze".

ACTUALIZARE 9:15 Președintele Klaus Iohannis a votat. „Fiecare vot contează”, a spus șeful statului. „Alegerile nu se câștigă în sondaje, alegerile se câștigă la urne”, a adăugat președintele.

Citește și Alegeri parlamentare 2020, prezența la vot. Rezultate LIVE de la BEC

ACTUALIZARE 8:50. Lideri ai principalelor partide au mers încă de dimineață la vot.

„Este un moment unic în istoria României recente și care poate să marcheze viața României și a românilor”, a declarat Raluca Turcan, prim- vicepreşedinte PNL, la ieșirea de la urne.

Claudiu Năsui, copreședintele Alianței USR PLUS București, a declarat că votul de duminică este foarte important, iar mesajul pe care l-a adresat românilor este să iasă la vot pentru că „o Românie mai bună este posibilă”.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele, a spus că a votat „pentru siguranța unei guvernări responsabile, ca să nu folosească pandemia pentru a-și bate joc de români”.


ACTUALIZARE 8.30. Ludovic Orban a îndemnat românii să iasă la vot și i-a asigurat că măsurile de protecție sunt stricte și că nu este niciun pericol de contaminare dacă sunt respectate.

ACTUALIZARE 8.20. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a votat duminică dimineață la alegerile parlamentare. El i-a îndemnat pe români să meargă la vot, deoarece „este un vot crucial”.

ACTUALIZARE 8.10. Dacian Cioloș a votat la Zalău.

"Să apropiem parlamentul de societatea românească și să facem împreună ce ne dorim", a declarat Dacian Cioloș.

ACTUALIZARE 7.01. Marcel Vela votează la Caransebeș. "Am votat pentru o lume mai bună", a spus el.

În București, imediat după ora 7.00 a venit și Gabriela Firea. "Votez cu gândul la oameni", a spus ea.

ACTUALIZARE 7.00. La Liceul Jean Monnet din București, 10 - 15 persoane erau în fața secției pentru a vota chiar înainte de deschiderea secției. Oamenii spuneau că vor să evite aglomerația care ar putea să se creeze în timpul zilei.

Măsuri speciale de protecţie în secțiile de votare

Citește și: Alegeri parlamentare 2020. Cum puteți vota duminică dacă sunteți carantinați sau izolați

Pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, autorităţile au stabilit mai multe măsuri valabile pentru alegători şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare. Măsurile includ purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor și a obiectelor utilizate în procesul de vot, dar și distanțarea. Iată o listă cu cele mai importante măsuri ce trebuie respectate în secțiile de votare:

  • purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, a tuturor persoanelor implicate în procesul de vot
  • distanţarea fizică de cel puțin un metru între participanţii la procesul electoral
  • dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral
  • dezinfecţia sediilor secţiilor de votare
  • stabilirea, pe cât posibil, a unor circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare
  • marcarea locurilor de staţionare în sediul secţiei de votare şi în afara acestuia, astfel încât să se asigure menţinerea distanţei fizice
  • dotarea secţiilor cu flacoane cu soluţie dezinfectantă
  • asigurarea personalului care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare
  • accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători
  • alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic
  • numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, pe durata numărării voturilor, nu poate fi mai mare de 20.

Cum poți afla care este secția de vot unde poți vota

Citește și: Alegeri parlamentare 2020. Arafat: Românii cu drept de vot vor putea circula fără restricții până la ora 01.00

La alegerile parlamentare 2020, alegătorii pot vota doar la secția unde sunt arondați, pe care o pot afla de pe pagina web a Registrului Electoral. Este necesară completarea a trei câmpuri:

  • CNP - codul numeric personal
  • Numele de familie
  • Codul de verificare pe care îl vedeți pe site

Alegătorii care au viză de flotant, dar nu s-au înscris în Registrul Electoral, care se face printr-o cerere înaintată la primărie, trebuie să votați la secția unde este arondată adresa respectivă.

Cu ce acte votezi la alegerile parlamentare din 2020

Citește și: Alegeri parlamentare 2020. Cum arată buletinele de vot

La alegerile parlamentare 2020 din 6 decembrie, alegătorii trebuie să aibă acte când ajung la secția de votare care să le dovedească identitatea, în baza cărora își pot exprima dreptul la vot. Lista de documente este stabilită prin art. 83 din Legea 208/2015.

Pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020, potrivit Deciziei 35/2020 a BEC, alegătorii pot vota cu documente al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară pot vota cu:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Duminică, la alegerile parlamentare 2020, secțiile de votare se închis la ora 21:00, când preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară încheierea procesului de vot. Alegătorii care la ora 21:00 se află în sediul secţiei de votare, dar și cei care sunt la rând, în afara sediului, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59, iar în acest sens vor primi bonuri de ordine cu ştampila de control a secţiei de votare.

 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...