Ce se întâmplă dacă un alegător se duce la urne și figurează în sistemul informatic că deja a votat. Măsurile anunțate de BEC

Data publicării:
vot alegeri urna
Foto: Shutterstock

Biroul Electoral Central pentru alegerile parlamentare are precizări în cazul celor care se prezintă la urne şi apar în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) că s-au mai prezentat la acelaşi scrutin. Astfel, potrivit unei decizii a BEC, în cazul în care SIMPV semnalează, la o secţie de votare din ţară, faptul că alegătorul care s-a prezentat la vot figurează deja în sistem, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va informa alegătorul despre această semnalare.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare aduce la cunoştinţa alegătorului prevederile potrivit cărora fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracţiunea de fraudă la vot, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, mai scrie Agepres.

În cazul în care alegătorul stăruie în solicitarea de a-şi exercita dreptul de vot, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va contacta telefonic, prin intermediul terminalului pus la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare unde alegătorul figurează deja înscris în SIMPV, în vederea identificării eventualei semnături a acestuia în dreptul datelor sale de identificare din listele electorale.

Ce se întâmplă dacă e vorba despre o secție de vot din străinătate

În situaţia în care secţia indicată în mesaj este o secţie de votare din străinătate, operatorul centrului de preluare a apelurilor îi va comunica acest lucru preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, iar acesta va permite alegătorului să îşi exercite dreptul de vot doar după ce alegătorul va completa şi semna în prezenţa preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare şi a operatorului de calculator din secţie o declaraţie, urmând ca aceştia din urmă să o contrasemneze.

În cazul în care preşedintele biroului electoral al secţiei de votare din ţară apelate infirmă existenţa unei semnături în lista electorală în dreptul alegătorului în cauză i se va permite acestuia exercitarea dreptului de vot.

În cazul în care preşedintele biroului electoral al secţiei de votare apelate confirmă existenţa unei semnături în lista electorală în dreptul alegătorului în cauză i se va permite să voteze după ce va completa şi semna împreună cu preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi operatorul de calculator din secţie o declaraţie.

Şi în cazul în care SIMPV semnalează, la o secţie de votare din străinătate, faptul că alegătorul care s-a prezentat la vot figurează deja în SIMPV, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va lua aceleaşi măsuri. În cazul în care preşedintele biroului electoral al secţiei din ţară apelate infirmă existenţa unei semnături în lista electorală în dreptul alegătorului în cauză i se va permite acestuia exercitarea dreptului de vot. Dacă acesta confirmă existenţa unei semnături i se va permite să voteze după ce va completa şi semna o declaraţie.

Măsurile în cazul celor care votează prin corespondență dar care se prezintă și la urne

În cazul în care Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează, la o secţie de votare din ţară sau străinătate, faptul că alegătorul care s-a prezentat la urne figurează că a votat prin corespondenţă, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va urma aceiaşi paşi.

„'Operaţiunile (...) se vor derula cu tact şi respect faţă de persoana care s-a prezentat la vot şi în cazul căreia se constată că figurează deja în SIMPV, urmărind evitarea situaţiilor inconfortabile sau alte comportamente nepotrivite”, mai spune decizia BEC.

Declaraţia întocmită se va preda de îndată personalului care asigură paza secţiei de votare din ţară sau personalului misiunii diplomatice sau oficiului consular competent teritorial, în cazul secţiilor de votare din străinătate, care va asigura comunicarea documentului către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

În baza rezultatelor generate de SIMPV, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia şi a verificării actului de identitate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare opreşte de la votare persoana care a optat să voteze prin corespondenţă doar în situaţia în care biroul electoral pentru votul prin corespondenţă sau biroul electoral al secţiei de votare din străinătate cu atribuţii privind votul prin corespondenţă a înregistrat primirea plicurilor exterioare ale respectivului alegător, precizează BEC.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Omul care ar conduce Rusia din umbra lui Putin. Adevăratul ‘țar’ de la Moscova și visul său de a...
Digi FM
Laura Cosoi, revoltată după ce a fost oprită în trafic de polițiști și amendată cu 2.400 de lei: „Cum își...
Pro FM
Val de reacții pe rețelele sociale după ce Benny Blanco a declarat că nu face duș în fiecare zi. „Selena, nu...
Film Now
Schimbare uriașă pentru influenta franciză James Bond. Cine preia puterea și controlul creativ. Actorul...
Adevarul
Eroul de război, marioneta lui Putin sau campionul la box: Cine l-ar putea înlocui pe Zelenski?
Newsweek
Vor crește pensiile speciale și militare. Banii se dau din urmă. Ce a decis Înalta Curte?
Digi FM
Antonia suferă din cauza comentariilor răutăcioase. Alex Velea a dat tot din casă: „Au nenorocit-o psihic”
Digi World
Cuplul cu cea mai longevivă căsnicie din lume, în Cartea Recordurilor. Secretele simple ale brazilienilor...
Digi Animal World
Un câine abandonat într-o parcare a emoționat milioane de oameni. Mesajul pe care îl avea prins de zgardă...
Film Now
De ce nu l-a însoțit Calista Flockhart pe Harrison Ford la gala SAG Awards 2025. Actorul a rupt tăcerea: „E...
UTV
Bianca Censori, complet dezbrăcată în noul poster al filmului său. Kanye West: „Sunt atât de mândru de soția...