Uniunea Europeană aprobă achiziția vaccinurilor împotriva gripei aviare. Cincisprezece state membre sunt afectate

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
vaccin gripa aviara
sursa: colaj foto gettyimages

Uniunea Europeană va semna marţi un contract prin care va asigura peste 40 milioane de doze de vaccin preventiv contra gripei aviare. Primele livrări vor ajunge în Finlanda, una dintre cele 15 ţări afectate.

Conform acordului, sunt asigurate până la 665.000 doze de la producătorul de vaccinuri CSL Seqirus, cu opţiunea pentru încă 40 milioane de vaccinuri, pentru o perioadă maximă de patru ani. Vaccinurile vor fi procurate în comun de Autoritatea pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene, cele cincisprezece state şi Spaţiul Economic European, relatează Reuters.

"În cazul gripei aviare, monitorizăm în mod activ situaţia, iar marţi, cu statele membre UE, vom asigura accesul la peste 40 milioane de doze de vaccin preventiv contra gripei aviare pentru a-i proteja pe cei mai expuşi. Livrările către ţările care au imediat nevoie sunt deja în desfăşurare", a declarat comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides.

Aceste acţiuni vin după o răspândire explozivă a unei noi tulpini a virusului gripei aviare, care a provocat un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor şi a început să infecteze numeroase specii de mamifere. În martie, oficialii americani au anunţat prima descoperire a virusului H5N1 în rândul vacilor de lapte, fiind infectate zeci de turme din nouă state şi doi muncitori din industria lactatelor.