Un italian își donează casa și oferă noului proprietar aproape 50 de mii de euro pentru renovare. Locuința se află în nordul țării

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
casa vanzare averara
sursa: captură foto / Google Maps

În ultimii ani, sudul Italiei a devenit cunoscut pentru inițiativa „Case la 1 euro”, prin care locuințele abandonate sunt vândute modic de primării, iar cumpărătorii au obligația ca într-un anumit termen stabilit de autorități să le renoveze. Un proprietar din nordul țării a venit cu o propunere mai mult decât tentantă: oferă gratuit casa bunicilor plus o sumă de bani noului proprietar pentru reabilitarea clădirii.

Potrivit cotidianului regional L'Eco di Bergamo, vânzătorul, care a dorit să-și păstreze anonimatul, vrea să doneze casa bunicilor săi noului proprietar și să îl sprijine pe acesta cu o sumă cuprinsă între 40 și 50 de mii de euro pentru renovarea locuinței.

Casa se află în centrul localității montane Averara, dateaza de la inceputul anilor 1900, are doua etaje plus mansarda cu o suprafață totală de aproximativ 250 de metri pătrați și o grădină generoasă. Imobilul este nelocuit de mai bine de douăzeci de ani.

„Am încercat să vindem, dar fără succes. Este greu să vinzi o casă de acest tip. Nici măcar companiile nu sunt interesate. Ne-am gândit să o demolăm, văzând că nu era nimeni interesat dar fiind în centrul istoric nu putem face acest lucru. Cu toate acestea, ne doare să vedem cum se degradează. Eu și fratele meu nu mai locuim aici, însă este casa bunicilor, unde a copilărit tatăl nostru. Din acest motiv suntem dispuși să o cedăm gratuit oricui dorește să o ia și să contribuim cu 40 sau 50 de mii de euro pentru renovare”, a declarat proprietarul.

Averara este una dintre cele mai mici și mai puțin populate comune din provincia Bergamo. Aproximativ 27% din case sunt abandonate și expuse riscului de degradare.

„Numărul de case părăsite din localitate este mare. În centrul istoric nu pot fi demolate, iar constrângerile arhitecturale cresc costurile. Acest lucru acționează adesea ca un factor de descurajare pentru renovări. Inițiativa este cu siguranță de apreciat și merge pe direcția readucerii la viață a unei clădiri importante din centru” susține primarul din Averara, Mauro Egman.