Statele Unite interzic tehnologia din China și Rusia în mașinile autonome și cu acces la internet

G.C. Data publicării: Data actualizării:
vanzari auto sua
sursa: shutterstock.com/

Statele Unite intenționează să interzică tehnologia chineză sau rusă în mașinile autonome sau cu acces la internet, din cauza îngrijorărilor legate de securitatea națională, a anunțat luni Departamentul de Comerț.

Decizia vine în contextul rivalității intense dintre industriile auto din SUA și China, însă Washingtonul a afirmat că interdicția este o măsură de precauție pentru securitate. Administrația Biden și-a manifestat în repetate rânduri îngrijorările că firmele din China colectează datele șoferilor americani, dar și informații despre infrastructura SUA. De asemenea, există temeri legate de posibila manipulare din exterior a vehiculelor conectate la internet și a sistemelor de navigație.

„Nu este vorba despre avantaje comerciale sau economice. Este strict o acțiune de securitate națională. Vestea bună este că în prezent nu avem multe mașini chinezești sau rusești pe drumurile noastre”, a declarat Gina Raimondo, secretarul american al comerțului, potrivit DW.

Pe lângă importuri, interdicția propusă ar acoperi și vehiculele fabricate în SUA care folosesc tehnologie chineză sau rusă.

Departamentul intenționează să propună ca interdicțiile privind software-ul să intre în vigoare în anul 2027, iar interdicția privind hardware-ul în 2030. Interdicțiile ar viza, printre altele, vehiculele cu anumite funcții bluetooth, wireless cu conexiuni prin satelit, precum și vehiculele autonome, care pot circula fără șofer.

„Mașinile de astăzi au camere, microfoane, sisteme de localizare GPS și alte tehnologii conectate la internet”, a spus Raimondo. „Nu este nevoie de prea multă imaginație pentru a înțelege cum un adversar străin cu acces la aceste informații ar putea reprezenta un risc grav pentru securitatea națională și pentru confidențialitatea cetățenilor americani.”  

China condamnă „acțiunile discriminatorii”  

Administrația Biden este implicată într-un război tarifar intens împotriva importurilor din China, iar vehiculele electrice au fost un punct de tensiune constant.  

Beijingul a reacționat înainte ca interdicția să fie anunțată oficial.  

„China se opune extinderii conceptului de securitate națională de către SUA și acțiunilor discriminatorii luate împotriva companiilor și produselor chinezești,” a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.