Statele Unite propun interzicerea tehnologiei din China pe drumurile americane. Sunt vizate mașinile autonome și cu acces la internet

G.C. Data publicării:
masini chinezesti
sursa: shutterstock.com/

Departamentul de Comerț al SUA este așteptat să propună luni interzicerea softurilor și componentelor chinezești în mașinile autonome și în cele cu conexiune la internet, din cauza îngrijorărilor legate de securitatea națională, au declarat două surse pentru Reuters

Administrația Biden și-a manifestat în repetate rânduri îngrijorările că companiile din China colectează datele șoferilor americani, dar și informații despre infrastructura SUA. De asemenea, există temeri legate de posibila manipulare din exterior a vehiculelor conectate la internet și a sistemelor de navigație.

Secretara pentru Comerț, Gina Raimondo, a declarat în mai că riscurile legate de tehnologia din China în vehiculele cu conexiune la internet din SUA sunt semnificative. 

„Vă puteți imagina cel mai catastrofal rezultat dacă ați avea câteva milioane de mașini pe drum și software-ul ar fi dezactivat”, a spus ea.

Președintele Joe Biden a cerut în februarie o investigație pentru a stabili dacă importurile de vehicule chinezești prezintă riscuri pentru securitatea națională, mai ales privind tehnologia mașinilor conectate la internet, și dacă tehnologia ar trebui interzisă în toate vehiculele de pe drumurile din SUA. 

„China ar putea inunda piața noastră cu vehiculele sale, reprezentând riscuri pentru securitatea națională”, a spus Biden anterior. „Nu voi lăsa să se întâmple asta cât sunt eu la conducere.”

Departamentul de Comerț intenționează să ofere 30 de zile pentru dezbatere pulică înainte de finalizarea legislației, au spus sursele. Aproape toate vehiculele noi de pe drumurile din SUA sunt considerate „conectate”, având hardware de rețea la bord care permite accesul la internet și partajarea datelor cu dispozitive atât din interiorul, cât și din exteriorul vehiculului.

Departamentul intenționează să propună ca interdicțiile privind software-ul să intre în vigoare în anul 2027, iar interdicția privind hardware-ul în 2030. Interdicțiile ar viza, printre altele, vehiculele cu anumite funcții bluetooth, wireless cu conexiuni prin satelit, precum și vehiculele autonome, care pot circula fără șofer.

Legislația ar fi extinsă și pentru alți adversari străini ai SUA, inclusiv Rusia, au spus sursele.

Un grup de lobby reprezentând mari producători auto, inclusiv General Motors, Toyota, Volkswagen, Hyundai și alții, a avertizat că schimbarea hardware-ului și software-ului va necesita timp. Producătorii auto au subliniat că sistemele lor „trec prin procese extinse de inginerie, testare și validare înainte de producție și, în general, nu pot fi ușor înlocuite cu sisteme sau componente de la un alt furnizor.”

Reuters a raportat prima dată, la începutul lunii august, detalii ale unui plan care ar elimina vehiculele chinezești din SUA. Relativ puține mașini fabricate în China sunt importate în Statele Unite.

Casa Albă a aprobat joi versiunea finală a propunerii, conform unui site guvernamental. Legea se va aplica tuturor vehiculelor de pe drumurile americane, dar nu și utilajelor din agricultură sau minerit, au spus sursele.

Biden a remarcat că majoritatea mașinilor sunt conectate, asemenea unor „smartphone-uri pe roți”, legate de telefoane, sisteme de navigație, infrastructură critică și de companiile care le-au produs.