Șefa Registrului Comerțului a fost demisă. Noul sistem informatic a blocat săptămâni la rând activitatea ONRC și a firmelor

G.C. Data publicării: Data actualizării:
sistem informatic onrc
sursa: shutterstock.com/

Ministrul Justiției anunță joi demiterea directorului Oficiul Național al Registrului Comerțului, Valentina Burdescu, în urma unui control care scos la iveală o lungă listă de probleme privind noul portal al instituției, pus în funcţiune în luna iulie în urma unei investiţii de câteva zeci de milioane de euro. Problemele, semnalate de reprezentanţi ai mediului de afaceri, avocaţi şi contabili, au blocat săptămâni la rând activitatea firmelor din România.

Corpul de Control trimis la instituție în 19 august a constatat „existența unui management defectuos”.

„Mai exact, decizia punerii în producție a noului sistem la data de 26 iulie 2024, precum și suspendarea activității O.N.R.C. și a oficiilor teritoriale în perioada 16-25 iulie au fost adoptate în mod exclusiv de către directorul general/managerul de proiect Valentina Burdescu, fără consultarea personalului din cadrul O.N.R.C. și din cadrul oficiilor teritoriale. Precizăm că directorul general al O.N.R.C. a fost desemnat manager de proiect pentru proiectul privind noul sistem al O.N.R.C. în data de 29 octombrie 2018.

Concluziile raportului Corpului de control arată că deciziile cu privire la modul și momentul implementării noului sistem informatic, precum și testarea insuficientă a aplicației informatice au generat disfuncționalități în activitatea instituției”, a transmis Ministerul Justiției, printr-un comunicat de presă

Având în vedere concluziile raportului Corpului de Control, Alina Gorghiu a decis, joi, revocarea directorului general al ONRC, Valentina Burdescu. În locul acesteia, la conducerea ONRC a fost numită Luiza Mardare, director al ONRC Constanța din 2014. Oficiul Național al Registrului Comerțului se află în subordinea Ministerului de Justiție. 

Din 26 iulie, ONRC are un nou portal de servicii online, despre care antreprenori, contabili sau avocați au reclamat în mod constant „problemele tehnice majore”.

Noul sistem informatic a reprezentat o investiție de zeci de milioane de euro și era menit să ușureze activitățile legate de înregistrările pe care firmele din România sunt obligate să le facă în cadrul Registrului Comerțului.

Pe data de 1 august, premierul Marcel Ciolacu anunța o nouă etapă în proiectul de digitalizare a ONRC, care va avea ca efect reducerea timpului necesar înfiinţării unei firme de la 72 de ore la doar 24. 

„Trecem într-o nouă etapă şi în proiectul de digitalizare de la Registrul Comerţului. Ştiu că a fost nevoie de o întrerupere a activităţii Registrului pentru o săptămână, dar azi beneficiile sunt majore pentru antreprenorii români. Întregul parcurs de activitate al unei firme poate fi acum gestionat online. Concret, reducem timpul necesar înfiinţării unei firme de la 72 de ore la doar 24”, preciza Ciolacu.

Pe 30 august, ONRC anunța că de la momentul lansării și până la sfârșitul lunii, în noul sistem informatic au fost înregistrate 279.287 de solicitări pentru Registrul Comerțului, din care prin noul portal online s-au depus  181.437 solicitări. „Dintre solicitările primite online, 160.068 solicitări au fost soluționate automat, fără intervenția operatorului uman (rezervări denumire firmă, furnizări de informații din Registrul Comerțului, furnizări din Registrul Beneficiarilor Reali)”, transmitea instituția