Salariile din zona euro au înregistrat cea mai rapidă creștere din anii '90: plus 5,4% în al treilea trimestru

G.C. Data publicării:
zona euro
sursa: gettyimages.com/

Salariile din zona euro au înregistrat cea mai rapidă creștere din anii 1990, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană (BCE), 5,4% în cel de-al treilea trimestru al anului, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Comparativ, în trimestrul precedent s-a înregistrat o creștere de 3,5%, potrivit Financial Times. Este cea mai mare creștere înregistrată din 1993, cu șase ani înainte de lansarea monedei euro.  

Creșterea salariilor este atent monitorizată de factorii de decizie monetară, fiind considerată un semnal al presiunilor inflaționiste persistente. BCE se aștepta la o creștere a salariilor în a doua jumătate a acestui an, în principal din cauza acordurilor din Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene.  

Totuși, BCE prognozează o reducere semnificativă a creșterii salariilor negociate – care exclud bonusurile, orele suplimentare și alte forme de compensație – în a doua jumătate a anului 2025, până la un nivel compatibil cu ținta sa de inflație pe termen mediu de 2%, pe măsură ce presiunile asupra prețurilor scad.

În acest context, BCE este probabil să „treacă cu vederea” datele puternice privind salariile, a declarat Andrzej Szczepaniak, economist la compania financiară Nomura. 

BCE a redus ratele dobânzilor de trei ori în acest an, aducând costurile împrumuturilor la 3,25%, și este anticipată o nouă reducere cu un sfert de punct la următoarea ședință din 12 decembrie. Elias Hilmer, economist la Capital Economics, a declarat că majorarea salariilor este un indicator întârziat al presiunilor inflaționiste, deoarece include toate acordurile în vigoare, indiferent de momentul în care au fost semnate, „ceea ce înseamnă că nu surprinde punctele de cotitură la fel de rapid precum indicatorii care vizează doar salariile recent negociate”.  

Indicatorii mai actuali, precum un tracker al salariilor pentru posturile vacante creat de portalul de recrutare Indeed și Banca Centrală a Irlandei, sunt în scădere de la jumătatea anului 2022.  

IG Metall, cel mai mare sindicat industrial din Germania, a încheiat recent un acord care asigură o creștere salarială de 5,5% pe o perioadă de 25 de luni, mult mai mică decât creșterea de 8,5% din runda precedentă. Vezi și După negocieri intense, s-a ajuns la un acord: Angajaţii producătorilor auto şi din inginerie obțin o creştere salarială de 5,5%

Economistul-șef al BCE, Philip Lane, a declarat în vară că se așteaptă la o încetinire semnificativă a creșterii salariilor în 2025 și 2026, pe măsură ce „recuperarea” salariilor își atinge apogeul.

Inflația anuală în zona euro a crescut la 2% în octombrie, de la 1,7% în luna precedentă. Cu toate acestea, preocupările legate de stagnarea creșterii economice au devenit mai presante decât cele privind inflația. 

La începutul săptămânii, Comisia Europeană a redus prognozele de creștere pentru zona euro, avertizând că blocul format din 20 de țări riscă să rămână și mai mult în urma SUA.  

„O relaxare a pieței muncii din zona euro și o inflație mai scăzută arată că este probabil ca angajații să solicite creșteri salariale nominale mai mici în 2025”, a declarat Hilmer. „Deși, la prima vedere, datele publicate par îngrijorătoare, imaginea de ansamblu este că majorarea salariilor va încetini semnificativ anul viitor”, a adăugat acesta.