„Pregătiți-vă pentru vremuri incerte”: Ce riscuri se conturează la orizont pentru economia mondială

G.C. Data publicării:
2024 retrospectiva
sursa: shutterstock.com/

Economia globală lasă în urmă consecințele pandemiei de coronavirus, dar 2025 este pe cale să se confrunte cu un nou set de provocări. Anul viitor va fi marcat de posibile tarife comerciale din partea lui Donald Trump, creșterea inflației, dar și de conflictele militare din Ucraina şi Orientul Mijlociu, tensiunile politice din Germania şi Franţa şi incertitudinile economice din China.

Anul acesta, băncile centrale din întreaga lume au reușit, în sfârșit, să înceapă reducerea ratelor dobânzilor, după ce au câștigat în mare parte lupta împotriva inflației. De asemenea, acțiunile au atins niveluri record în Statele Unite și Europa, iar Forbes a declarat un „an remarcabil pentru ultra-bogați”, adăugând 141 de noi miliardari în Topul celor mai bogați oameni din lume.  

Veștile sunt pozitive, însă alegătorii nu au reacționat așa cum guvernanții se așteptau. Într-un an electoral plin, aceștia „au pedepsit” guvernele, din India până în Africa de Sud, Europa și Statele Unite, pentru criza costului vieții cauzată de creșterea prețurilor. Inclusiv în țara noastră, românii s-au orientat către partide și candidați extremiști, tendință ce a dus la prezența AUR, SOS și POT în Parlament.   

Pentru mulți, 2025 ar putea deveni mai dificil. Dacă un nou mandat al lui Donald Trump la Casa Albă va aduce tarifele de import cu care tot amenință, ar declanșa un război comercial, care ar conduce la creșterea inflației sau la o încetinire economică globală... ori ambele. Șomajul, care se află aproape de minime istorice, ar putea crește, arată Reuters.

Conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu, blocajele politice din Germania și Franța și întrebările privind economia Chinei întunecă și mai mult perspectiva. Între timp, costul fenomenelor climatice extreme urcă pe lista preocupărilor pentru multe țări. În România, luna septembrie a adus inundații devastatoare, în special în județul Galați.

Conform Băncii Mondiale, cele mai sărace țări se află în cea mai proastă situație economică din ultimele două decenii și nu au înregistrat o redresarea post-pandemică. Ultimul lucru de care au nevoie sunt noi factori contrari, de exemplu, condiţii comerciale sau de finanţari mai slabe.

În economiile mai bogate, guvernele trebuie să găsească soluții pentru a contracara convingerea multor alegători că puterea de cumpărare, standardele de viață și perspectivele lor de viitor sunt în declin. Un eșec în acest sens ar putea alimenta ascensiunea partidelor extremiste care deja provoacă parlamente fragmentate.

Noi priorități privind cheltuielile apar în proiectele bugetelor naționale, de la combaterea schimbărilor climatice la întărirea armatei și îngrijirea populației în vârstă. Doar economiile sănătoase pot genera veniturile necesare pentru aceste nevoi. 

Dacă guvernele vor continua să facă ceea ce au făcut ani de zile – să acumuleze datorii – atunci, mai devreme sau mai târziu, riscă să se confrunte cu o criză financiară.  

Incertitudinea anului 2025

Rămâne de văzut dacă Trump va avansa cu planurile de tarife de 10-20% pentru toate importurile, cu taxe de 60% pentru bunurile chinezești, sau dacă acestea sunt doar o tactică de negociere. Dacă tarifele vor fi implementate, impactul va depinde de sectoarele afectate și de răspunsul celor vizați.  

China, a doua economie a lumii, se confruntă cu o presiune crescândă de a iniția o tranziție profundă, în condițiile în care motorul său de creștere din ultimii ani începe să piardă avânt. Economiștii spun că țara trebuie să reducă dependența excesivă de producție și să pună mai mulți bani în buzunarele cetățenilor cu venituri mici.  

Europa, a cărei economie a rămas în urma celei americane după pandemie, trebuie să abordeze cauzele profunde – de la lipsa investițiilor la deficitul de competențe. În primul rând, va trebui să rezolve blocajele politice din cele mai mari două economii din zona euro, Germania și Franța.  

În final, e nevoie să luăm în considerare impactul, în mare parte imprevizibil, al conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu – ambele având o influență asupra costului energiei.

Deocamdată, factorii de decizie și piețele financiare mizează pe faptul că economia globală va putea face față acestor provocări. Dar, aşa cum a semnalat Fondul Monetar Internaţional în ultimul său World Economic Outlook: „Pregătiţi-vă pentru vremuri incerte”.