Operatorii plajelor italiene protestează împotriva regulamentului UE din domeniul concurenței. Afacerile de familie sunt în pericol

Alexandru Gologan Data publicării:
plaja italia
sursa: gettyimages.com/

Plajele italiene au fost amenajate și operate până recent de afaceri familiale, care au o istorie întinsă pe mai multe generații în acest sector. Acest lucru se va schimba după ce oficialii de la Bruxelles au impus autorităților italiene adoptarea din 2025 a regulamentului european pentru concurență.

Turiștii aflați pe litoralul italian nu mai pot închiria șezlonguri și bucura de alte servicii, după ce operatorii plajelor au decis să intre în grevă vineri, în semn de protest față impunerea regulamentului Uniunii Europene din domeniul concurenței, care prevede acordarea licențelor de funcționare în regim concurențial, începând de anul viitor.

De generații, proprietarii serviciilor de administrare a plajelor au monopolizat sectorul. Acum însă UE vrea ca acest domeniu să asigure un mediu concurențial echitabil, prin organizarea de licitații publice, în cadrul cărora se vor acorda licențele.

Operatorii actuali avertizează că hotătârea oficialilor europeni amenință 300.000 de locuri de muncă, relatează Politico. Proprietarii afacerilor speră să primească compensații din partea Comisiei Europene pentru liberalizarea pieței.

Directiva UE din 2006 în domeniul concurenței prevede explicit organizarea de licitații pentru menținerea unui mediu competitiv just. Regulamentul are caracter obligatoriu. Trebuie adoptat, integrat și implementat de către statele membre.

Însă Italia a amânat timp de 18 ani transpunerea lui în legislație, astfel că după un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, guvernul de la Roma a decis punerea în aplicare din 2025.

Nu toți sunt de partea celor care au monopolizat plajele cu serviciile lor. Acest tip de afacere beneficiază de chirii extrem de mici și fac profituri uriașe. Colectiv, operatorii au plătit chirii în valoare de aproximativ 115 milioane de euro și au încasat venituri de aproximativ 30 de miliarde de euro.