Oficial al Băncii Centrale Europene: Agenda economică a lui Trump pune în pericol economia globală și poate agrava inflația
Agenda economică a președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, riscă să agraveze rata inflației în Statele Unite și să afecteze creșterea economică la nivel mondial, a declarat miercuri Francois Villeroy de Galhau, Guvernator al Băncii Naționale a Franței și membru al Băncii Centrale Europene (BCE).
„Programul (lui Trump n.r.) riscă să readucă inflația în Statele Unite”, a spus Villeroy pentru postul de radio France Inter, potrivit Reuters. „Riscă să reducă ușor creșterea economică la nivel global. Rămâne de văzut dacă reducerea va fi resimțită mai mult în Statele Unite, China sau Europa.”
Trump a sugerat posibilitatea unui tarif de 10% sau mai mult pe toate bunurile importate în Statele Unite, susținând că acesta ar elimina deficitul comercial al țării. Însă Villeroy a prezis că consumatorii americani vor suporta costurile majorității acestor tarife. „Protecționismul înseamnă aproape întotdeauna o reducere a puterii de cumpărare pentru consumatori”, a spus Villeroy.
Ar trebui Uniunea Europeană să se teamă de un posibil război comercial cu SUA?
Odată cu victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale, multe companii europene se tem de o avalanșă de tarife din partea Statelor Unite care ar putea duce la un război comercial. Cert este că Donald Trump iubește taxele vamale, iar în primul său mandat a introdus o serie de tarife pe mașinile de spălat, panourile solare, importurile de oțel și aluminiu, care au lovit țările din întreaga lume — indiferent dacă erau aliați politici sau nu.
În timpul campaniei electorale pentru alegerile de săptămâna trecută, el a promis și mai multe, respectiv un tarif de 10-20% pentru toate importurile și un tarif de 60% pentru produsele din China, principalul producător de tehnologii pentru industria regenerabilă.
UE ca o „mini-China”
Trump s-a axat pe China, dar a numit și Uniunea Europeană „mini-China”. La sfârșitul lunii octombrie, el a avertizat că blocul european va plăti și a promis că va adopta „Legea comercială reciprocă Trump”.
„Ei nu ne iau mașinile. Ei nu ne iau produsele agricole. Vând milioane și milioane de mașini în Statele Unite”, a spus el la un miting în Pennsylvania. „Nu, nu, nu. Vor trebui să plătească un preț mare.”
Exporturile Uniunii Europene depășesc importurile din SUA, dar cele două părți au multe în comun și multe de pierdut. Un conflict tarifar între SUA și UE ar putea deveni, de asemenea, o problemă pentru economia SUA. Tarifele impuse de SUA ar duce fără îndoială la represalii și s-ar traduce în produsele europene mai scumpe pentru consumatorii americani, ar crește prețurile în general și ar contribui la creșterea inflației.
Tarifele mari ale SUA pe produsele chinezești ar putea afecta și Europa. Dacă China nu mai poate exporta în America, va căuta să vândă în Europa, posibil inundând piața.
Trump 2.0: Protecționismul american
Politicile economice propuse de Trump vor reprezenta probleme majore pentru Uniunea Europeană și pentru Germania în special, au spus experții. „Tarifele lui Trump reprezintă o amenințare serioasă pentru economia europeană, și în special pentru țările orientate spre export, cum ar fi Germania”, a spus Niclas Poitiers, cercetător la think tank-ul Bruegel, specializat în comerț și economie internațională.
„Economia Europei încă se recuperează după decizia greșită de a cumpăra energie din Rusia și suferă de pe urma cererii scăzute din China. Tarifele lui Trump întunecă și mai mult perspectiva economică”, a declarat Poitiers pentru DW.
Clemens Fuest, președintele Institutului Ifo din München, un think tank economic, a avertizat cu privire la „o agendă protecționistă distinctă bazată pe taxe de import și restricții mai mari asupra comerțului internațional, în special pentru China și posibil și pentru Europa”, într-un comunicat de presă imediat după alegeri.
Institutul Ifo a calculat că o taxă de 20% pe bunurile importate ar putea determina scăderea exporturilor Germaniei către SUA cu aproximativ 15% și ar putea cauza pierderi economice de 33 miliarde de euro.
Institutul Economic German din Köln a calculat că un război comercial cu tarife de 10% impuse de ambele părți ar putea costa economia germană 127 miliarde de euro pe parcursul celor patru ani de mandat ai lui Trump în Casa Albă. Tarifele de 20% ar putea costa economia germană 180 miliarde de euro.
Menținerea mărfurilor străine la distanță
Germania, cea mai mare economie a UE, este dependentă de exporturile de vehicule, iar noile tarife ale SUA ar agrava situația.
Uniunea Europeană trebuie să-și îmbunătățească competitivitatea, să-și întărească capabilitățile de apărare și să răspundă provocărilor aduse de China, potrivit unui dosar publicat de Federația Industriei Germane. Prioritatea ar trebui să fie prevenirea de noi tarife de la bun început. Dacă acest lucru nu va funcționa, vor fi necesare măsuri contrare, dar va fi nevoie de un front unit din partea celor 27 de state membre ale UE.
Trump consideră că tarifele sunt un instrument eficient pentru a-și avansa obiectivele de producție internă și pentru a obține influență în negocierile internaționale, a spus Penny Naas, expert în politică publică la German Marshall Fund of the United States din Washington D.C.
Președintele ales vede tarifele drept o modalitate eficientă de a echilibra deficitul comercial, iar prioritățile sale principale în ceea ce privește tarifele sunt probabil oțelul, industria auto și bunurile care contribuie la crearea unui număr semnificativ de locuri de muncă în producție în SUA, a spus Naas.