Modificări fiscale adoptate de Guvern: noutăți la chirii și pensii din străinătate

G.C. Data publicării: Data actualizării:
ministerul finantelor
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Executivul a aprobat, în ședința de miercuri, o Ordonanță de Urgență în care sunt aduse clarificări privind aplicarea unor impozite.

Astfel, în domeniul impozitului pe profit, sunt exceptați de la impozitul minim pe cifra de afaceri contribuabilii din domeniul bancar (instituții de credit) și din domeniul petrolier care plătesc impozite suplimentare pe cifra de afaceri, în același timp cu impozitul pe profit.

În ceea ce privește impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, pentru dezvoltarea agriculturii autohtone, s-a stabilit un venit neimpozabil pentru stimularea comasării terenurilor dacă nu se plătește sultă și activitățile care se desfășoară sunt destinate agriculturii, respectiv atunci când nu se obține un câștig din comasare.

Modificări fiscale la chirii

În ceea ce privește impozitul pe venit, s-au stabilit următoarele:

În cazul chiriilor plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, în situația în care chiria, aferentă unei perioade contractuale ulterioare datei de 1 ianuarie 2024, a fost plătită în avans până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv, obligația de declarare, calcul și plată a impozitului pe venit revine proprietarului, uzufructuarului sau altor deţinători legali pentru fiecare an fiscal corespunzător perioadei contractuale.

De asemenea, se reglementează regulile privind calculul și declararea impozitului pe venit în cazul veniturilor din chirii plătite de persoane juridice (sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă) exclusiv în natură, precum și în cazul sumelor reprezentând garanție. În aceste situații obligațiile de stabilire a venitului net anual, de calcul, declarare și plată a impozitului revin proprietarului, uzufructuarului sau altui deținător legal prin depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor.

Alte modificări fiscale din OUG:

Se clarifică faptul că veniturile din pensii obținute din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotei de impozit de 10% asupra venitului impozabil lunar, stabilit prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei.