Băncile nu mai împrumută Guvernul. „E o perioadă destul de incertă”, spune Ministrul Finanțelor

G.C. Data publicării:
marcel bolos
Marcel Bolos, ministrul Finantelor sursa: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat miercuri că băncile nu mai împrumută bani Guvernului pentru acoperirea deficitelor temporare și că România se află într-o perioadă incertă până la numirea noului Executiv. 

Întrebat, înaintea şedinţei de Guvern, care sunt efectele actualei crize politice, Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat:

„Prima reacţie este cea a băncilor, care nu mai ofertează acum disponibilităţi băneşti, nu mai oferă pentru ceea ce înseamnă deficitele temporare de Trezorerie pe care le avem şi, sigur, e o perioadă destul de incertă până la numirea noului Guvern, ca să se stabilească şi să definitiveze politicile bugetare ale României şi sperăm ca această criză să înceteze cât de curând”.

Potrivit lui Boloș, aceeaşi reacţie se înregistrează şi la Bursă: „Reacţionează la fel. Dacă noi pe problema aceasta a titlurilor de stat şi a împrumuturilor pe care le facem întâmpinăm dificultăţi, şi pe Bursă reacţiile sunt tot la fel. Sunt mai mult decât aşteptate pentru că trebuia să avem guvernul stabil şi apoi tot ceea înseamnă bugetul aprobat şi tot ce avem ca proceduri bugetare”. 

Vezi și Incertitudinea politică din România lovește Pilonul II de pensii. Aproape 2 miliarde de lei s-au evaporat. Bursele sunt pe minus

Ministrul Finanţelor a mai fost întrebat cum vede reacţia cursului leu-euro în această perioadă. „În momentul de faţă am scos o cantitate destul de însemnată de monedă, şase miliarde de euro am scos din buffer, dar e o perioadă cum spuneam pe care trebuie să o trecem cu bine”, a mai afirmat, potrivit digi24, ministrul Finanţelor Publice.

„Efectul Georgescu”

Bursa de Valori Bucureşti a deschis ședința miercuri în scădere, iar după prima jumătate de oră indicele principal BET înregistra o depreciere de 2,84%. Indicele BET-Plus consemna o scădere cu 2,82%. 

La ora 12:45, indicele BET era în scădere cu 1,64%.

„Vânzările s-au precipitat imediat după deschiderea pieţei ducând indicele BET rapid către o scădere de peste 3%. Investitorii sunt îngrijoraţi de perspectivele economiei româneşti, marcată de dezechilibre în creştere şi de o incertitudine, rar întâlnită în ultimii ani, privind cine şi cum va guverna România în următoarea perioadă. Orice punere în discuţie a apartenenţei depline la spaţiul Uniunii Europene impactează semnificativ sentimentul de piaţă al investitorilor după cum am văzut în aceste zile.

Scăderile au fost alimentate şi de afirmaţii ale unuia dintre candidaţii din turul doi prezidenţial privind posibilitatea revizuirii unor privatizări istorice care sugerează o interpunere arbitrară a statului în economie. După scăderile iniţiale piaţa s-a stabilizat, intrând pe un uşor trend de revenire, probabil impulsionată de ştirea privind iminenţa formării unei alianţe proeuropene ce ar deţine o majoritate confortabilă în Parlament.

Problema e că şi în cazul în care vom avea un scenariu pozitiv la alegerile de duminică, situaţia va continuă să fie una complicată, în primă fază până la formarea Guvernului iar, pe urmă, odată cu deciziile pe care guvernanţii vor trebui să le ia, pentru reducerea deficitelor şi contracararea celorlalte probleme economice”, susțin traderii.

Efectele asupra Pilonului II de pensii 

Legătura dintre fondul de pensii și bursă este una foarte strânsă, întrucât banii proveniți din Pilonul II de pensii, la care contribuie aproximativ 8,2 milioane de salariați, sunt investiți pe bursă.

Din cauza incertitudinii politice generate de ascensiunea în turul II al alegerilor prezidențiale a lui Călin Georgescu, într-o singură săptămână s-au pierdut 2 miliarde de lei din banii de pensii. Factual, acest lucru înseamnă că fiecare contribuabil a pierdut 250 de lei din cont, potrivit Digi24

„Trebuie să înțelegem un lucru, până la urmă. Conducerea unei țări este mai mult decât un dialog bazat pe idei frumoase. E vorba de cifre, e vorba de proiecte economice, e vorba de politici fiscale ș.a.m.d. E vorba de cifre. Or, dacă în discursul politic nu mai vedem cifre și vedem doar emoții, asta creează o nervozitate suplimentară în rândul investitorilor, în rândul mediului de afaceri, care, iată, se răsfrânge în în evoluția piețelor financiare.

Banii nu s-au pierdut, ci pur și simplu valoarea activelor a scăzut, ceea ce creează premisele pentru o revenire, cu condiția să existe un climat politic stabil în România și care să furnizeze predictibilitate în ceea ce privește politicile economice și chiar geopolitica României. Scena politică este cheie în momentul acesta”, a explicat Radu Crăciun, președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat.