Incertitudinea politică din România lovește Pilonul II de pensii. Aproape 2 miliarde de lei s-au evaporat. Bursele sunt pe minus
Bursa de la Bucureşti continuă să fie afectată miercuri de situaţia politică din ţară, iar volatilitatea va cotinua până la finalul turului II al alegerilor prezidenţiale. În acest context, nu sunt afectați doar investitorii. Inclusiv Pilonul II de pensii are de suferit.
Legătura dintre fondul de pensii și bursă este una foarte strânsă. Astfel, banii proveniți din Pilonul II de pensii, la care contribuie aproximativ 8,2 milioane de salariați, sunt investiți pe bursă.
Din cauza incertitudinii politice generate de ascensiunea în turul II al alegerilor prezidențiale a lui Călin Georgescu, într-o singură săptămână s-au pierdut 2 miliarde de lei din banii de pensii.
Factual, acest lucru înseamnă că fiecare contribuabil a pierdut 250 de lei din cont, potrivit Digi24. „Efectul Georgescu” asupra pensiilor a fost explicat de Radu Crăciun, președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat.
„Trebuie să înțelegem un lucru, până la urmă. Conducerea unei țări este mai mult decât un dialog bazat pe idei frumoase. E vorba de cifre, e vorba de proiecte economice, e vorba de politici fiscale ș.a.m.d. E vorba de cifre. Or, dacă în discursul politic nu mai vedem cifre și vedem doar emoții, asta creează o nervozitate suplimentară în rândul investitorilor, în rândul mediului de afaceri, care, iată, se răsfrânge în în evoluția piețelor financiare.
Banii nu s-au pierdut, ci pur și simplu valoarea activelor a scăzut, ceea ce creează premizele pentru o revenire, cu condiția să existe un climat politic stabil în România și care să furnizeze predictibilitate în ceea ce privește politicile economice și chiar geopolitica României. Scena politică este cheie în momentul acesta”, a transmis Crăciun.
Bursa de la București se află pe un trend descendent
Bursa de Valori Bucureşti a deschis ședința miercuri în scădere, iar după prima jumătate de oră indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 2,84%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o scădere cu 2,82%. La ora 12:45, indicele BET era în scădere cu 1,64%.
„Vânzările s-au precipitat imediat după deschiderea pieţei ducând indicele BET rapid către o scădere de peste 3%. Investitorii sunt îngrijoraţi de perspectivele economiei româneşti, marcată de dezechilibre în creştere şi de o incertitudine, rar întâlnită în ultimii ani, privind cine şi cum va guverna România în următoarea perioadă. Orice punere în discuţie a apartenenţei depline la spaţiul Uniunii Europene impactează semnificativ sentimentul de piaţă al investitorilor după cum am văzut în aceste zile.
Scăderile au fost alimentate şi de afirmaţii ale unuia dintre candidaţii din turul doi prezidenţial privind posibilitatea revizuirii unor privatizări istorice care sugerează o interpunere arbitrara a statului în economie. După scăderile iniţiale piaţa s-a stabilizat, intrând pe un uşor trend de revenire, probabil impulsionată de ştirea privind iminenţa formării unei alianţe proeuropene ce ar deţine o majoritate confortabilă în Parlament.
Problema e că şi în cazul în care vom avea un scenariu pozitiv la alegerile de duminică, situaţia va continuă să fie una complicată, în primă fază până la formarea Guvernului iar, pe urmă, odată cu deciziile pe care guvernanţii vor trebui să le ia, pentru reducerea deficitelor şi contracararea celorlalte probleme economice”, susțin traderii.