Protecționismul ar putea afecta perspectivele de creștere globală, avertizează Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

Redacția Digi Economic Data publicării:
economie sua ue dolar euro
sursa: gettyimages.com/

Economia mondială ar urma să înregistreze o creştere solidă în următorii doi ani, dacă revenirea protecţionismului nu va deraia redresarea comerţului mondial, se arată în cel mai recent raport „Economic Outlook” al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Se estimează că economia mondială va crește cu 3,2% în acest an și cu 3,3% în 2025 și 2026, pe măsură ce inflația scăzută, creșterea locurilor de muncă și reducerile ratelor dobânzilor vor compensa măsurile de austeritate fiscală din unele țări, arată OCDE, potrivit Reuters.  

Previziunile actuale sunt, în mare măsură, în linie cu raportul din septembrie, când OCDE estimase o creștere de 3,2% pentru acest an și anul viitor, fără o prognoză pentru 2026.  

După avansul comerţului mondial înregistrat anul trecut, creşterea ar urma să atingă anul viitor 3,6%, în pofida numărului ridicat de măsuri de restricţionare a fluxului de importuri.

„Sporirea tensiunilor comerciale şi noi măsuri protecţioniste ar putea perturba lanţurile de aprovizionare, ar putea majora preţurile de consum şi ar afecta negativ evoluţia economiei mondiale”, avertizează OCDE.

Perspectivele pentru comerțul global au devenit mai incerte de când președintele ales al SUA, Donald Trump, a ameninţat că va introduce taxe vamale suplimentare la importurile de la diverşi parteneri comerciali majori. Pe măsură ce cheltuielile consumatorilor se moderează, OCDE a prognozat o creștere economică a SUA în scădere, de la 2,8% în acest an la 2,4% în 2025 și 2,1% în 2026.  

În China, a doua cea mai mare economie a lumii, creșterea este estimată să scadă de la 4,9% în 2024 la 4,7% în 2025 și 4,4% în 2026, în pofida relaxării monetare și fiscale, din cauza cheltuielilor reduse ale consumatorilor.  

Între timp, în zona euro, investițiile ar beneficia de relaxarea politicilor băncii centrale, iar piața muncii ar sprijini cheltuielile consumatorilor, determinând o creștere de la 0,8% în acest an la 1,3% în 2025 și 1,5% în 2026.  

Creșterea economică a Regatului Unit este estimată să crească de la 0,9% în acest an la 1,7% în 2025, pe măsură ce creșterea cheltuielilor publice vor compensa efectul taxelor mai mari.

Impulsionată de măsurile de stimulare economică, Japonia ar urma să treacă de la o contracție de 0,3% în acest an la o creștere de 1,5% în 2025, înainte de a se modera la 0,6% în 2026.  

Pe măsură ce inflația scade, majoritatea băncilor centrale majore ar trebui să continue o relaxare prudentă a politicii monetare, cu excepția Japoniei, conform OCDE.  

Având în vedere că finanțele publice ale multor guverne sunt sub presiune, OCDE a subliniat necesitatea unor acțiuni decisive pentru stabilizarea datoriilor.