Modelul economic al Germaniei nu este defect, însă și-a pierdut competitivitatea în ultimul deceniu. Ce spune ministrul de Finanțe

G.C. Data publicării:
germania economie neatractiva
sursa: gettyimages.com/

Modelul economic al Germaniei nu este defect, însă cea mai mare economie a Europei și-a pierdut competitivitatea în ultimul deceniu, a declarat luni ministrul german de Finanțe, Christian Lindner. 

„Nu putem fi mulţumiţi de evoluţii economice din Germania”, le-a spus el jurnaliştilor, înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Economia Germaniei este așteptată să se contracte cu 0,2% anul acesta, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei luni, înrăutâțind astfel estimările Executivului, după ce anterior previzionase un avans de 0,3%, scrie Reuters.

Ar fi al doilea an consecutiv de declin pentru economia Germaniei, care a fost cea mai slabă dintre marile economii din zona euro anul trecut, cu o scădere de 0,3% a Produsul Intern brut.

Lindner a spus că Guvernul introduce măsuri de stimulare pentru revenirea economiei pe creştere.

„După aceste reforme, Germania va fi din nou mai competitivă”, a declarat Lindner, adăugând că iniţiativa Guvernului de stimulare a creşterii este doar un prim pas în vederea revenirii economiei „dar trebui să construim pornind de la aceste măsuri”.

„Credibilitatea finanțelor publice în fața piețelor de capital nu trebuie luată în derâdere”, a spus Lindner. „Trebuie să reducem deficitul și datoria într-un mod credibil, astfel încât să ne putem finanța în continuare bine și într-un mod stabil.”

„Bolnavul” Europei

Cândva model de creștere pentru Europa, Germania este acum numită „bolnavul” Europei de către economiști.

„Este uşor de enumerat provocările: creşterea şi concurenţa Chinei, preţurile mai mari la energie, tranziţia verde, transformarea sectorului auto, îmbătrânirea populaţiei şi întârzierea investiţiilor în infrastructura publică”, a declarat economistul J.P. Morgan pentru zona euro, într-o notă intitulată „Verificarea pacientului german”.

Banca Centrală a Germaniei spunea recent, în raportul pe luna septembrie, că economia germană ar putea fi deja într-o uşoară recesiune, dar un declin semnificativ al economiei pare puțin probabil în acest moment. Produsul intern brut „ar putea stagna sau scădea ușor din nou” în al treilea trimestru, scria Bundesbank, după o contracție surprinzătoare de 0,1% în al doilea trimestru. În august, Bundesbank anticipa o ușoară creștere între iulie și septembrie.

Prognoza de primăvară a Comisiei Europene a fost şi mai pesimistă, precizând o creştere de 0,1% în acest an.

„Economia germană încă traversează o perioadă dificilă”, a informat Bundesbank, citând printre factori un „început slab” al celui de al treilea trimestru pentru sectorul manufacturier şi construcţii, precum şi cheltuielile dezamăgitoare ale gospodăriilor. 

Potrivit Bundesbank, consumul privat este posibil să rămână la un nivel limitat pentru moment, o situaţie care îi nedumereşte pe unii economişti având în vedere că salariile reale cresc, iar gospodăriile stau pe ample economii.

Următoarele previziuni economice ale Budensbank urmează să fie publicate în decembrie. În luna iunie, instituţia estima că Germania va înregistra o creştere economică de 0,3% în 2024.