Europa se îndreaptă către recesiune. Cele mai mari economii din UE, Germania și Franța, se luptă cu crize interne

G.C. Data publicării:
economie europeana
sursa: shutterstock.com/

Europa pare să se îndrepte către o recesiune, în timp ce cele mai mari economii ale sale, Germania şi Franţa, se luptă cu problemele politice şi economice la nivel intern. Activitatea economică în industriile de producţie şi servicii din ambele ţări a scăzut, în septembrie, mult mai mult decât se estimase.

În Germania, indicele compozit al managerilor de achiziţii (PMI) HCOB, care măsoară activitatea economică în ambele sectoare, a scăzut de la 48,4 în august la 47,2 în septembrie, un minim de şapte luni şi sub aşteptările de 48,2, arată datele publicate luni, consultate de CNBC.

Între timp, în Franţa, PMI-ul compozit a atins în septembrie un minim al ultimelor opt luni, de 47,4, în scădere de la 53,1 în august şi sub aşteptările de 50,6.

Un nivel de peste 50 indică o expansiune, în timp ce un nivel inferior acestui prag sugerează o contracţie.

Pentru zona euro în ansamblu, S&P Global, care compilează datele, a declarat că activitatea de afaceri în zona monedei unice a scăzut în septembrie pentru prima dată în şapte luni, coborând la 48,9 în septembrie, faţă de 51 cu o lună înainte.

Datele PMI, un indicator al activităţii economice din regiune urmărit îndeaproape de analiști, sunt cele mai recente cifre care indică o încetinire importantă a motoarelor de creştere tradiţionale ale Europei. Germania şi Franţa se confruntă cu probleme politice şi incertitudinea economică la nivel intern.

„Declinul abrupt al PMI compus din zona euro sugerează că economia încetineşte puternic, că Germania este în recesiune, iar impulsul olimpic din Franţa a fost doar un episod trecător”, a declarat Andrew Kenningham, economist-şef pentru Europa la Capital Economics, într-o analiză publicată luni.

„Având în vedere că noul guvern minoritar al Franţei intenţionează să înăsprească semnificativ politica fiscală, perspectivele de creştere în țară par din ce în ce mai slabe”, a menţionat Kenningham. Despre Germania, el a spus că „sondajele sugerează, de asemenea, că intră mai adânc în recesiune”.

Recesiunea Germaniei nu este o noutate, economia cândva înfloritoare, orientată spre export, cochetând cu o încetinire de peste un an. Înaintea publicării celor mai recente date PMI, economiştii se aşteptau ca economia din Germania să crească doar cu 0,3% în 2024, potrivit Bundesbank. Prognoza de primăvară a Comisiei Europene a fost şi mai pesimistă, precizând o creştere de 0,1% în acest an.

Cele mai recente date PMI ale ţării arată că „o recesiune tehnică pare inevitabilă”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank (HCOB), într-o analiză publicată luni. El estimează că PIB-ul Germaniei pentru trimestrul curent va scădea cu 0,2% față de trimestrul anterior.

„În al doilea trimestru, PIB-ul deja s-a contractat cu 0,1%. Încă există speranța că trimestrul patru va fi mai bun, deoarece salariile mai mari, combinate cu o inflație mai scăzută, ar trebui să stimuleze nu doar venitul real, ci și consumul, susținând astfel cererea internă,” a adăugat el.

Cândva model de creștere pentru Europa, Germania este acum numită „bolnavul” Europei de către economiști.

„Este uşor de enumerat provocările: creşterea şi concurenţa Chinei, preţurile mai mari la energie, tranziţia verde, transformarea sectorului auto, îmbătrânirea populaţiei şi întârzierea investiţiilor în infrastructura publică”, a declarat economistul J.P. Morgan pentru zona euro, într-o notă intitulată „Verificarea pacientului german”.

În Franța, după luni de incertitudine politică cauzate de alegerile anticipate neconcludente, abia a fost format un guvern sub noul prim-ministru Michel Barnier. Țara se confruntă, de asemenea, cu provocări fiscale acute care necesită atenție imediată.

Prima sarcină a lui Barnier este să supravegheze crearea unui proiect de buget pentru 2025 în timp record, deoarece acesta trebuie să fie supus votului în Adunarea Națională a Franței la începutul lunii octombrie.

Guvernul trebuie, de asemenea, să prezinte un plan de reducere a deficitului bugetar Comisiei Europene în câteva săptămâni, pentru a evita procedurile disciplinare, deoarece deficitul bugetar al Franței, considerat „excesiv” de către executivul UE, continuă să încalce regulile organizației internaționale. Franța a cerut Comisiei, săptămâna aceasta, să prelungească termenul limită de 20 septembrie pentru a prezenta propunerile de reducere a datoriei.

Analiștii, inclusiv David Roche, președintele Quantum Strategy, cred că guvernul condus de Barnier este puțin probabil să reziste mai mult de un an, ceea ce va pune reformele economice și bugetare necesare pe plan secund.

„Acest lucru va duce la adâncirea deficitului fiscal şi a datoriilor Franţei. Franţa va sfida UE cu privire la procedura de deficit excesiv. Paralizia politică domină atât Franţa, cât şi Germania”, a spus Roche.