Măsurile „ordonanței austerității” vor avea un impact de peste 133 miliarde lei anul viitor, spune Guvernul
Proiectul ordonanței privind modificările fiscale pentru 2025, cunoscută drept „ordonanța trenuleț”, a fost publicat oficial, duminică, în dezbatere publică, de către Ministerul Finanțelor. Impactul financiar al măsurilor va fi de 133,37 miliarde lei, în 2025, conform Notei de fundamentare.
Veniturile bugetare se vor majora cu 7,11 miliarde lei anul viitor, cu 8,75 miliarde lei în 2026, 9,41 miliarde lei în 2027 şi cu 9,95 miliarde lei în 2028. Cheltuielile bugetare se vor reduce cu 126,26 miliarde lei în 2025, mai arată sursa citată.
Potrivit Guvernului, neadoptarea acestor măsuri, în regim de urgență, va avea consecinţe negative, „în sensul că ar genera:
-un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat, afectând sustenabilitatea finanţelor publice,
-riscul nerespectării recomandării Comisiei Europene stabilită în cadrul procedurii de deficit excesiv declanșată pentru România”.
Începând din aprilie 2020, România se află în procedura de deficit excesiv (PDE), în condiţiile depăşirii, în anul 2019, a limitei de 3% pentru deficitul bugetar, stabilită în cadrul Pactului de stabilitate şi creştere (PSC). PDE a fost iniţiată prin propunerea Comisiei Europene (CE) din martie 2020, înainte de activarea clauzei generale derogatorii la nivelul UE.
„Conform recomandării Comisiei Europene din iunie 2024, România trebuie să limiteze creşterea cheltuielilor primare nete la o rată compatibilă cu reducerea deficitului public către valoarea de referinţă de sub 3% din PIB prevăzută în tratat şi să menţină datoria publică la un nivel prudent pe termen mediu. În acest context se impune adoptarea de măsuri care să limiteze creşterea cheltuielilor permanente, până la un nivel care să permită respectarea condiţionalităţilor asumate de Guvernul României, inclusiv în ceea ce priveşte nivelul deficitului bugetar şi să evite crearea premiselor unui dezechilibru bugetar, cu consecinţe negative asupra performanţelor fiscale şi externe ale Român”, se mai menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.