Marea Britanie trebuie să-și reconstruiască relațiile cu UE: Guvernatorul Băncii Angliei spune că Brexit-ul a subminat economia 

G.C. Data publicării: Data actualizării:
economie brexit
sursa: gettyimages.com/

Guvernatorul Băncii Angliei a îndemnat miniștrii să „reconstruiască relațiile” cu Uniunea Europeană (UE), avertizând că Brexit-ul a afectat economia Regatului Unit.

Andrew Bailey a declarat că nu ia o poziție cu privire la Brexit „în sine”, dar că trebuie să sublinieze „consecințele acestuia.”

Astfel, ieșirea Marii Britanii din UE a avut un impact major asupra comerțului cu bunuri și „subliniază de ce trebuie să fim atenți și să primim cu deschidere oportunitățile de a reconstrui relațiile, respectând totodată decizia poporului britanic”. 

De obicei, guvernatorii băncilor se abțin de la a aborda subiecte politice controversate, dar predecesorul lui Bailey, Mark Carney, a avertizat despre potențialele efecte economice ale Brexit-ului înainte de referendumul din 2016.

Exporturile de servicii au avut performanțe bune de la ieșirea Marii Britanii din UE, dar unii exportatori de bunuri, în special companiile mai mici, au întâmpinat dificultăți din cauza așa-numitelor „bariere non-tarifare” precum controalele vamale, scrie The Guardian.

Guvernul lui Keir Starmer s-a angajat să aprofundeze cooperarea cu UE, deși Bruxelles-ul a subliniat că nu dorește negocieri ample asupra acordului comercial și de cooperare (TCA).

Partidul Laburist se opune reintrării în piața unică sau în uniunea vamală a UE. În schimb, guvernul speră să obțină schimbări mici, precum recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale și un acord care ar putea reduce necesitatea controalelor pentru exporturile de alimente.

Guvernatorul băncii a vorbit în contextul amenințării lui Donald Trump de a impune tarife pentru toate bunurile străine vândute în SUA. Bailey a spus că se opune acestei abordări, declarându-se „un liber-schimbist de modă veche”.

Experții de la Institutul Național de Cercetări Economice și Sociale au avertizat că, dacă Trump își va pune în aplicare planul pentru un tarif universal de 10% la toate importurile, ar putea reduce rata de creștere a Marii Britanii anul viitor la 0,4%.

Ministrul de Finanțe, Rachel Reeves a declarat miercuri pentru Financial Times că discuțiile despre riscul unui război comercial sunt „ușor exagerate”, dar a adăugat: „Credem în comerțul liber și deschis. Vom continua să susținem această poziție.”

Economia în T3

Economia Marii Britanii a crescut cu 0,1% în al treilea trimestru al anului, în scădere de la 0,5% în al doilea trimestru, potrivit datelor de la Oficiul Național de Statistică. 

Economiștii se așteptau la o creștere trimestrială de 0,2%. Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 0,1% în septembrie, sub prognozele de creștere de 0,2%.

ONS a declarat că o scădere a producției în sectorul manufacturier și lipsa de activitate în sectorul IT au tras economia în jos în septembrie, dar creșterea vânzărilor de automobile a compensat, mai arată The Guardian.

Reeves a declarat: „Îmbunătățirea creșterii economice este în centrul a tot ceea ce încerc să realizez, motiv pentru care nu sunt mulțumită de aceste cifre. În bugetul meu, am luat deciziile dificile pentru a stabiliza bazele și a echilibra finanțele publice. Acum vom genera creștere prin investiții și reforme pentru a crea mai multe locuri de muncă și mai mulți bani în buzunarele oamenilor, pentru a pune NHS (Serviciul Naţional de Sănătate n.r.) pe picioare, pentru a reconstrui Marea Britanie și a ne asigura granițele.”

Ben Jones, economistul principal al grupului de lobby pentru afaceri CBI, a declarat: „Sperăm că se va dovedi doar o fluctuație temporară. Ne așteptăm încă ca economia să revină pe o traiectorie de creștere modestă în anul următor. Totuși, riscurile negative au crescut.”