Italia va relansa cooperarea transfrontalieră alături de China. Roma face joc dublu între Bruxelles și Beijing

Alexandru Gologan Data publicării:
meloni china
sursa: profimediaimages.ro/

Premierul italian Giorgia Meloni anunță relansarea cooperării dintre Italia și China, după ce a semnat un plan de acțiune valabil pe trei ani la Beijing.

Prima vizită a premierului Giorgia Meloni de la preluarea unui nou mandat în fruntea statului italian s-a realizat la Beijing. În prezența omologului chinez Li Qiang, Meloni a promis îmbunătățirea relațiilor comerciale dintre Italia și China.

„Vizita demonstrează interesul Italiei pentru a începe un nou capitol alături de partenerii chinezi. Dorim să ne relansăm cu avânt cooperarea bilaterală. Planul de acțiune se va desfășura timp de trei ani, perioadă în care relațiile comerciale vor trece la un alt nivel”, a precizat Meloni.

Deși anul trecut Roma s-a retras din cunoscutul program de infrastructură chinez,„Drumul Mătăsii”, pentru a evita să devină subordonată Beijingului, mișcarea făcută de premierul italian pentru a recâștiga încrederea asiaticilor este surprinzătoare, în contextul în care aprobă tarifele impuse de Bruxelles mașinilor electrcice importate din China în UE.

„China și Italia trebuie să adopte o mentalitate de câștig-câștig, pentru a face cooperarea dinamică și durabilă”, a subliniat premierul Li.

În 2019, Italia a devenit singura țară din Grupul celor Șapte (G7) care s-a alăturat programului „Drumul Mătăsii”, dar s-a retras în 2023 sub presiunea Statelor Unite, îngrijorate de extinderea influenței economice chineze, relatează Reuters.