Investițiile străine directe au scăzut cu 21% în primele șapte luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut
Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat, în primele şapte luni ale acestui an, 3,121 miliarde euro.
Se remarcă o scădere cu 21,33% faţă de cele 3,967 miliarde euro înregistrate în perioada similară a anului trecut, informează Banca Naţională a României (BNR) printr-un comunicat remis vineri.
„Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 3,121 miliarde euro (comparativ cu 3,967 miliarde euro în perioada ianuarie – iulie 2023), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 2,687 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 434 milioane euro”, se menţionează în comunicat.
Conform BNR, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în perioada ianuarie – iulie 2024, un deficit de 15,178 miliarde euro, în creştere cu 33,99% comparativ cu deficitul de 11,328 miliarde euro din perioada similară a anului trecut.
În luna august, economistul Adrian Negrescu spunea, pentru DigiEconomic, faptul că România poate fi o destinație atractivă pentru investitorii din afara țării, în principal din perspectiva procesului de reconstrucție a Ucrainei și urmare a creșterii economice reale, însă modificările fiscale pot influența apetitul în viitor.
„Dinamica investițiilor străine în România are legătură cu potențialul economic semnificativ al țării noastre, mai ales în perspectiva procesului de reconstrucție a Ucrainei. România ar putea atrage în următorii 3-4 ani investiții de peste 10 miliarde de euro în construcția unor parcuri industriale, a unor zone de business menite să asigure din punct de vedere logistic dezvoltarea proiectelor de reconstrucție a Ucrainei”, spunea atunci Adrian Negrescu.
Avantajele României, adăuga economistul, țin de forța de muncă, prețul scăzut al terenurilor față de țările vecine Polonia și Ungaria, și de un potențial mai mare de dezvoltare pe orizontală a unor afaceri. Negrescu mai menționa că România ar putea menține trendul ascendent privind atragerea investițiilor străine, însă climatul fiscal imprevizibil descurajează investitorii.