Investiţiile străine directe au crescut cu 15% în S1. Economist: „Am fi putut atrage mai multe”

G.C. Data publicării: Data actualizării:
Bani
sursa: shutterstock.com/

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat, în primele şase luni ale acestui an, 3,219 miliarde euro, în creştere cu 14,92% faţă de perioada similară a anului trecut, informează marți Banca Națională a României (BNR). Se remarcă un interes major din partea străinilor, în principal din perspectiva procesului de reconstrucție a Ucrainei și urmare a creșterii economice reale, însă modificările fiscale vor influența apetitul investitorilor în viitor, explică economistul Adrian Negrescu.

„Dinamica investițiilor străine în România are legătură cu potențialul economic semnificativ al țării noastre, mai ales în perspectiva procesului de reconstrucție a Ucrainei. România ar putea atrage în următorii 3-4 ani investiții de peste 10 miliarde de euro în construcția unor parcuri industriale, a unor zone de business menite să asigure din punct de vedere logistic dezvoltarea proiectelor de reconstrucție a Ucrainei. Este un interes major al investitorilor străini pentru țara noastră, în principal din acest motiv, dar și urmare a creșterii economice reale care se simte în România”, explică Adrian Negrescu, pentru DigiEconomic.

Avantajele României, adaugă economistul, țin de forța de muncă, prețul scăzut al terenurilor față de țările vecine Polonia și Ungaria, și de un potențial mai mare de dezvoltare pe orizontală a unor afaceri.

„Marele nostru avantaj este că ai loc unde să construiești în România, de la zero, mai ieftin decât în alte țări din regiune”, precizează Negrescu.

România ar putea menține trendul ascendent privind atragerea investițiilor străine, însă climatul fiscal imprevizibil descurajează investitorii.

„În momentul de față suntem o țară cât de cât atractivă, dar să nu uităm că vom asista de anul viitor la modificări semnificative, de substanță din punct de vedere fiscal, creșteri de TVA, creșteri de impozite pe profit, creșteri de taxe și impozite locale, care vor influența apetitul investitorilor. Noi am fi putut atrage și mai multe investiții față de cele pe care le avem în prezent, însă în ultimii doi ani de zile, 2023 și 2024, am recurs la peste 400 de modificări fiscale, ceea ce pentru investitorii străini reprezintă o mare problemă”, mai spune Negrescu.

BNR mai transmite marți că participaţiile la capital, inclusiv profitul reinvestit estimat, au însumat valoarea netă de 3,709 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de -490 milioane euro. De asemenea, conform datelor, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în perioada ianuarie - iunie 2024, un deficit de 12,176 miliarde euro, în creştere cu 33,99% comparativ cu deficitul de 9,087 miliarde euro din perioada similară a anului trecut.