Guvernul anunță o amnistie fiscală: Cei care își vor plăti datoriile la stat până pe 25 noiembrie vor scăpa de dobânzi și penalități
Guvernul va pune în transparență publică actul normativ privind aministia fiscală, în baza căruia dobânzile și penalitățile vor fi anulate dacă restanțele la buget sunt achitate până pe 25 noiembrie. Contribuabilii care îşi achită la zi taxele vor primi de luna următoare o bonificaţie de 3%.
„Azi va fi pus în transparenţă publică şi actul normativ prin care luăm o serie de măsuri pentru a aduce venituri în plus la buget. Anulăm dobânzile şi penalităţile celor cu datorii la stat dacă plătesc aceste restanţe până la data de 25 noiembrie.
Luăm, însă, şi o măsură în premieră după Revoluţie: răsplătim şi contribuabilii corecţi, cu taxele la zi. Astfel, de luna următoare ei primesc o bonificaţie de 3%, deci plătesc mai puţin către stat. Considerăm că este o formă cât mai firească prin care arătăm un semn de apreciere pentru toţi contribuabilii oneşti din această ţară”, a spus Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de guvern de luni, potrivit Agerpres.
Astfel, persoanele fizice cu datorii la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vor beneficia de facilități mai ample în cadrul acestui proiect de amnistie fiscală pregătit de către Ministerul Finanțelor și anunțat săptămâna trecută de către Profit.ro. Varianta de OUG prevede anularea a 100% din accesorii (dobânzi+penalități) în cazul firmelor, dacă plătesc până la 25 noiembrie, în timp ce firmele, pe profit sau micro, care nu au datorii, vor primi un bonus de 3%.
Statul caută măsuri urgente pentru a reduce gaura uriașă de la bugetul de stat, de peste 70 de miliarde de lei. Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a spus recent la Digi24 că Guvernul se așteaptă să colecteze 5-6 miliarde de lei în urma proiectului de amnistie fiscală.
„De bază nimeni nu va fi iertat. Datoria de baza rămâne și dacă se plătește, există o bonificație, o amnistie fiscală legată de penalități și dobânzi la aceste datorii. Avem de colectat foarte mulți bani din ceea ce este deja declarat, datorii restante ale unor companii, mai ales de stat, dar avem și evaziune. De asta vrem digitalizare, lucrurile se desfășoară în paralel, și atunci mergi pe partea de venituri bugetare. De fapt, măsura pentru colectarea datoriilor și amnistia fiscală pentru dobânzi și penalități e o măsură de întărire a colectării”, a spus Câciu.