Proiect: Populația, firmele și toți cei care își plătesc obligațiile fiscale restante ar putea scăpa de penalități și dobânzi

Redacția Digi Economic Data publicării:
taxe
sursa: shutterstock.com/

Firmele, PFA, persoanele fizice și alte categorii de contribuabili vor putea beneficia de o amnistie fiscală, potrivit unui proiect de ordonanță pregătit la nivelul Ministerului Finanțelor și obținut de Profit.ro

Populația, firmele, asocieri, entități fără personalitate juridică, persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice vor putea beneficia de ștergerea a 85% din penalități și dobânzi la data de 31 august 2024, dacă plătesc datoriile, respectând anumite condiții.

Pentru a beneficia de această amnistie, cei interesați vor trebui să depună o declarație rectificativă în perioada 1 septembrie – 15 decembrie 2024, arată Profit.ro.

De asemenea, proiectul mai prevede că 10% din obligațiile bugetare principale restante vor putea fi transformate în credit fiscal, dar cu respectarea unor condiții în ce privește utilizarea banilor. Termenele sunt tot 1 septembrie – 15 decembrie 2024.

Pentru a beneficia de acest procent, datoriile restante la 31 august care au fost achitate trebuie să depășească 500.000 lei la contribuabilii mici, 1,5 milioane lei la cei mijlocii și 5 milioane lei pentru cei mari. Creditul fiscal va putea fi utilizat pentru o perioadă de 3 ani de la data depunerii solicitării.

Proiectul nu a fost pus încă în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.