Germania se confruntă cu al doilea an de recesiune. „Există pericolul să rămânem în această situație economică în următorii ani”

G.C. Data publicării:
germania euro
sursa: gettyimages.com/

Germania se confruntă cu al doilea an de recesiune, pentru prima dată de la începutul aniilor 2000’. Ministrul Economiei, Robert Habeck, a confirmat miercuri că Produsul Intern Brut (PIB) al țării este pe cale să se contracte pentru al doilea an consecutiv, declarând că situația este doar doar consecința „eșecurilor din ultimele decenii”.

Prognoza actualizată a guvernului arată că economia Germaniei se va contracta cu 0,2% în acest an, după ce, în aprilie, estima un avans de 0,3%, a declarat Habeck reporterilor. Anul trecut, economia a înregistrat un declin de 0,3%.

Inflaţia va continua tendinţa descendentă, ajungând la 2,2% în 2024, de la 5,9% anul trecut, apoi la 2% în 2025 şi 1,9% în 2026. 

În timp ce votanții germani s-au concentrat recent pe teme precum migrație și războiul din Ucraina, dificultățile economice tot mai mari ale țării ar putea deveni un subiect cheie înaintea alegerilor federale de anul viitor, potrivit Politico.

Habeck a atribuit problemele economice nu politicilor coaliției de guvernare formată din trei partide, ci mai degrabă deficiențelor structurale de lungă durată care au fost „încorporate” în economie de-a lungul deceniilor – și anume lipsa investițiilor în infrastructură și deficitul de forță de muncă calificată.

Economia Germaniei se confruntă cu dificultăți de ani buni, dar vestea din septembrie că producătorul auto Volkswagen ia în considerare închiderea unor fabrici a evidențiat pentru mulți germani gravitatea problemelor țării. După anunțul Volkswagen a urmat decizia producătorului de cipuri Intel de a suspenda planurile de dezvoltare a unei fabrici de 30 de miliarde de euro în Germania.

Habeck a mai spus că Guvernul se aşteaptă la o creştere de 1,1% în 2025 şi de 1,6% în 2026.

Creșterea ar fi impulsionată de o nouă strategie a executivului, a susținut el, formată din peste 40 de măsuri menite să stimuleze economia, inclusiv reduceri de taxe pentru companii și simplificarea birocrației.

Opoziția nu împărtășește însă acest optimism, atribuind problemele economice ale țării politicilor guvernamentale privind energia și reglementările.

„Există pericolul unei spirale descendente, să rămânem în această situație economică dificilă în următorii ani”, a declarat Carsten Linnemann, lider al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), în parlament, după prognoza lui Habeck.

Țara, a adăugat el, are nevoie de o agendă economică ambițioasă care să „creeze libertate și să pună performanța din nou în prim-plan.”

Anul trecut, Germania a avut cea mai slabă performanţă în rândul economiilor din G7, iar anul acesta va fi singurul stat membru G7 care va raporta o contractare a PIB-ului.